Smörrebröd med rostbiff
Smörrebröd med rostbiff och goda toppings av remoulad, friterad lök, marinerad paprika och riven pepparrot.
Tillagning
- Förbered ingredienser som hemgjord rostbiff, remouladsås, marinerad paprika och friterad lök. Skär bröden i ca 10x4 cm stora skivor. Skär ev. bort kanter. Bred skivorna med rågbröd med smörgåsmargarin eller smör. Skölj och plocka salladen och lägg ett litet salladsblad på varje brödskiva. Lägg på en skiva rostbiff, toppa med remouladsås eller marinerad paprika, rostad eller friterad lök samt lägg två halvor körsbärstomater på toppen. Dra ett varv med svartpepparkvarnen över varje smörrebröd. Smörrebröd med rostbiff klart att servera.
- HEMGJORD ROSTBIFF: Sätt ugnen på 175 grader. Mal ev. svartpeppar i en mortel. Gnid in rostbiffen i olivolja, salt och svartpeppar. Sätt i en stektermometer i mitten av rostbiffen. Stek rostbiffen i mitten av ugnen till ca 65 grader - räkna ca en timme. Ta ut rostbiffen och låt den svalna i folie. Titta på rostbiffen vilket håll köttfibrerna går och skär upp så tunna skivor du kan tvärs över köttfibrerna (då känns köttet ännu mörare att tugga). Servera rostbiffsskivorna på smörrebröden.
- FRITERADE LÖKRINGAR: Skala och skiva löken i strimlor. Dela på lökringarna. Häll oljan i en liten kastrull och värm den. Blanda vetemjöl och vatten i en bunke. Vänd i lökringarna i smeten. Fritera några i taget ljusbruna några minuter och vänd dem sedan och fritera lite till. Lägg upp på hushållspapper att rinna av. Låt svalna. Fördela lökringarna på smörrebröden.
- ROSTAD MARINERAD PAPRIKA: Sätt ungen på grill. Skölj och skär av kinderna paprikan, gnid in dem i olivolja och lägg dem med skinnet upp i en ugnsform. Grilla så att skinnet börjar svartna. Ta ut och lägg i en skål och täck över med gladplast. Låt stå och svalna. Ta av plasten och dra det brända skinnet av paprikabitarna. Strimla paprikabitarna och blanda med balsamvinäger, lite olivolja samt salt och peppar.
- HEMGJORD REMOULAD: Häll av picklesen och hacka i mindre bitar. Lägg i en skål och blanda med majonnäs och curry, salt och peppar efter smak.
Serveringsförslag
- Passar som förrätt på egen hand.
- Eller lätt lunch, brunch eller middag tillsammans med fler smörrebröd - räkna förslagsvis 2-3 totalt. Fixa exempelvis en lyxig dansk lunch med fler varianter på smörrebröd.
Köp eller laga påläggen själv
- Godast är att laga påläggen själv som rostbiff, friterad lök, remouladsås och egen majonnäs till denna samt marinerad paprika.
- Här har jag lagat allt från grunden utom att baka brödet. Du kan köpa grovt danskt rågbröd eller baka en variant på rågbröd som också passar.
- Man kan även köpa färdig rostbiff, remoulad och rostad lök samt marinerad paprika.
Att dricka till
Gott med kall öl - gärna dansk pilsner eller IPA som Mikkeller samt kyld dansk snaps som Gammeldansk eller akvavit.
Uppskattat näringsvärde per portion: 312 kcal