Smörrebröd med rostbiff

Godast är att göra rostbiffen, friterad lök, mm själv. Hemgjorda smörrebröd är godast. Här har jag lagat allt från grunden utom att baka brödet. Men man kan även köpa färdig rostbiff, remoulad och rostad lök samt marinerad paprika.

10 smörrebröd med rostbiff

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 50 gram smör eller margarin
  • 10 skivor grovt rågbröd, ca 10 x 4 cm stora
  • 10 små salladsblad grönsallad
  • 10 skivor rostbiff, hemgjord eller köpt
  • 1 dl remouladsås eller marinad paprika
  • 0,5 dl rostad lök eller friterad lök
  • 5 körsbärstomater
  • 1 kg rostbiff
  • 3 krm salt
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • FRITERADE LÖKRINGAR: 1 stor lök
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kallt vatten
  • 4 dl olja som solrosolja eller olivolja
  • ROSTAD MARINERAD PAPRIKA: 2 röda paprikor
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • salt och peppar
  • HEMGJORD REMOULAD: 1 burk pickles
  • 3 dl majonnäs
  • 1 tsk curry
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Förbered ev. ingredienser som baka rågbröd, hemgjord rostbiff, remouladsås, marinerad paprika och friterad lök. Skär bröden i ca 10x4 cm stora skivor. Skär ev. bort kanter. Bred skivorna med rågbröd med smörgåsmargarin eller smör. Skölj och plocka salladen och lägg ett litet salladsblad på varje brödskiva. Lägg på en skiva rostbiff, toppa med remouladsås eller marinerad paprika, rostad eller friterad lök samt lägg två halvor körsbärstomater på toppen. Smörrebröd med rostbiff klart att servera.
  2. HEMGJORD ROSTBIFF: Sätt ugnen på 175 grader. Mal ev. svartpeppar i en mortel. Gnid in rostbiffen i olivolja, salt och svartpeppar. Sätt i en stektermometer i mitten av rostbiffen. Stek rostbiffen i mitten av ugnen till ca 65 grader - räkna ca en timme. Ta ut rostbiffen och låt den svalna i folie. Titta på rostbiffen vilket håll köttfibrerna går och skär upp så tunna skivor du kan tvärs över köttfibrerna (då känns köttet ännu mörare att tugga). Servera rostbiffsskivorna på smörrebröden.
  3. FRITERADE LÖKRINGAR: Skala och skiva löken i strimlor. Dela på lökringarna. Häll oljan i en liten kastrull och värm den. Blanda vetemjöl och vatten i en bunke. Vänd i lökringarna i smeten. Fritera några i taget ljusbruna några minuter och vänd dem sedan och fritera lite till. Lägg upp på hushållspapper att rinna av. Låt svalna. Fördela lökringarna på smörrebröden.
  4. ROSTAD MARINERAD PAPRIKA: Sätt ungen på grill. Skölj och skär av \\\"kinderna\\\" paprikan, gnid in dem i olivolja och lägg dem med skinnet upp i en ugnsform. Grilla så att skinnet börjar svartna. Ta ut och lägg i en skål och täck över med gladplast. Låt stå och svalna. Ta av plasten och dra det brända skinnet av paprikabitarna. Strimla paprikabitarna och blanda med balsamvinäger, lite olivolja samt salt och peppar.
  5. HEMGJORD REMOULAD: Häll av picklesen och hacka i mindre bitar. Lägg i en skål och blanda med majonnäs och curry, salt och peppar efter smak.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer