Smörrebröd med rostbiff

Godast är att göra rostbiffen, friterad lök, mm själv. Hemgjorda smörrebröd är godast. Här har jag lagat allt från grunden utom att baka brödet. Men man kan även köpa färdig rostbiff, remoulad och rostad lök samt marinerad paprika.

10 smörrebröd med rostbiff

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 50 gram smör eller margarin
  • 10 skivor grovt rågbröd, ca 10 x 4 cm stora
  • 10 små salladsblad grönsallad
  • 10 skivor rostbiff, hemgjord eller köpt
  • 1 dl remouladsås eller marinad paprika
  • 0,5 dl rostad lök eller friterad lök
  • 5 körsbärstomater
  • 1 kg rostbiff
  • 3 krm salt
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • FRITERADE LÖKRINGAR: 1 stor lök
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kallt vatten
  • 4 dl olja som solrosolja eller olivolja
  • ROSTAD MARINERAD PAPRIKA: 2 röda paprikor
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • salt och peppar
  • HEMGJORD REMOULAD: 1 burk pickles
  • 3 dl majonnäs
  • 1 tsk curry
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Förbered ev. ingredienser som baka rågbröd, hemgjord rostbiff, remouladsås, marinerad paprika och friterad lök. Skär bröden i ca 10x4 cm stora skivor. Skär ev. bort kanter. Bred skivorna med rågbröd med smörgåsmargarin eller smör. Skölj och plocka salladen och lägg ett litet salladsblad på varje brödskiva. Lägg på en skiva rostbiff, toppa med remouladsås eller marinerad paprika, rostad eller friterad lök samt lägg två halvor körsbärstomater på toppen. Smörrebröd med rostbiff klart att servera.
  2. HEMGJORD ROSTBIFF: Sätt ugnen på 175 grader. Mal ev. svartpeppar i en mortel. Gnid in rostbiffen i olivolja, salt och svartpeppar. Sätt i en stektermometer i mitten av rostbiffen. Stek rostbiffen i mitten av ugnen till ca 65 grader - räkna ca en timme. Ta ut rostbiffen och låt den svalna i folie. Titta på rostbiffen vilket håll köttfibrerna går och skär upp så tunna skivor du kan tvärs över köttfibrerna (då känns köttet ännu mörare att tugga). Servera rostbiffsskivorna på smörrebröden.
  3. FRITERADE LÖKRINGAR: Skala och skiva löken i strimlor. Dela på lökringarna. Häll oljan i en liten kastrull och värm den. Blanda vetemjöl och vatten i en bunke. Vänd i lökringarna i smeten. Fritera några i taget ljusbruna några minuter och vänd dem sedan och fritera lite till. Lägg upp på hushållspapper att rinna av. Låt svalna. Fördela lökringarna på smörrebröden.
  4. ROSTAD MARINERAD PAPRIKA: Sätt ungen på grill. Skölj och skär av \\\"kinderna\\\" paprikan, gnid in dem i olivolja och lägg dem med skinnet upp i en ugnsform. Grilla så att skinnet börjar svartna. Ta ut och lägg i en skål och täck över med gladplast. Låt stå och svalna. Ta av plasten och dra det brända skinnet av paprikabitarna. Strimla paprikabitarna och blanda med balsamvinäger, lite olivolja samt salt och peppar.
  5. HEMGJORD REMOULAD: Häll av picklesen och hacka i mindre bitar. Lägg i en skål och blanda med majonnäs och curry, salt och peppar efter smak.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer