Landgång med rostbiff

Landgång med rostbiff, leverpastej, skinka och ost. En landgång är en avlång smörgås med många olika pålägg.

Här har jag delat upp landgången i tre delar. Självklart kan du ha vilka andra pålägg du gillar samt göra landgången längre med fler pålägg.

Du behöver ej landgångsbröd utan kan ta 2,5 vanliga rostbrödskivor eller kavring efter tycke till varje landgång.

Laga gärna egen helstekt rostbiff och skiva till landgången. Hemgjord remoulad kan du enkelt röra ihop av 2 dl majonnäs, 1 dl hackade pickles och 0,5 tsk currypulver. Du kan byta ut rotselleriröran i receptet mot mimosasallad till skinkan. Landgång blir vad man gör den till och vad råvarorna håller för kvalitét.

I princip så kan du köpa allt färdigt eller laga det hemma - med hemgjord leverpastej, rostbiff, majonnäs, pickles, baka bröd, rostad friterad lök osv så får du en mycket god landgång.

Jag tycker dock att hemgjord remouladsås samt rostbiffen är viktigast så rostbiffen kan du steka själv om du ska välja något. Då blir den dessutom mycket billigare än den köpta.

Landgång är gott med en öl till.

2 portioner landgång med rostbiff

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 landgångsbröd
  • 6 skivor rostbiff
  • 8 cocktailtomater
  • 4 msk rostad lök
  • 10 blad ruccolasallad
  • 4 msk remouladsås
  • 100 gram bakad leverpastej
  • 12 skivor inlagd gurka
  • 0,5 strimlad rödlök
  • 6 syltlökar
  • 4 skivor god ost
  • 2 skivor skinka
  • 50 gram rotselleri
  • 2 dl creme fraiche
  • 4 msk majonnäs
  • 25 gram smör

Tillagning

  1. Bred smör på bröden.
  2. Skär bort kanterna från bröden om du önskar.
  3. Har du ej landgångsbröd så dela ett av bröden på halva. Lägg upp bröden på tallrikar. Ett landgångsbröd var eller 2,5 bröd på varje tallrik.
  4. Hacka hälften av den inlagda gurkan och mosa ihop med hälften av leverpastejen och 3 msk av creme fraichen till en röra.
  5. Lägg en stor klick leverpastejröra på en tredjedel av varje landgång.
  6. Lägg på en stor skiva leverpastej på den mosade leverpastejen. Fördela resterande inlagd gurka på leverpastejen.
  7. Skala och strimla rödlök. Lägg på några strimlor rödlök på leverpastejen.
  8. Skölj ruccolasalladen. Lägg en hög ruccula i mitten på varje landgång.
  9. Lägg på 2-3 msk remouladsås på ruccolan. Hemgjord remoulad kan du enkelt röra ihop av 2 dl majonnäs, 1 dl hackade pickles och 0,5 tsk currypulver.
  10. Vik ihop tre skivor var av rostbiffen och lägg över remouladen och ruccolasalladen. Toppa med rostad lök.
  11. Skär bort kanterna på rotsellerin. Riv rotsellerin grovt. Blanda den med 1 dl creme fraiche och 4 msk majonnäs samt rör ihop till en röra. Salta och peppra den efter smak.
  12. Lägg en hög rotselleriröra på varje landgång.
  13. Skölj och dela tomaterna. Dela dem i halvor. Fördela dem på samt jämte rotselleriröran.
  14. Skiva ost och varva med skinka. Halvera med en kniv till två delar. Rulla ihop varje del till en rulle och lägg på varje hög rotselleri.
  15. Avsluta med några syltlökar här och där samt servera dina goda landgångar.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept