Landgång med rostbiff

Landgång med rostbiff, leverpastej, skinka och ost. En landgång är en avlång smörgås med många olika pålägg. Här har jag delat upp landgången i tre delar. Självklart kan du ha vilka andra pålägg du gillar samt göra landgången längre med fler pålägg. Du behöver ej landgångsbröd utan kan ta 2,5 vanliga rostbrödskivor eller kavring efter tycke till varje landgång.
Laga gärna egen helstekt rostbiff och skiva till landgången. Hemgjord remoulad kan du enkelt röra ihop av 2 dl majonnäs, 1 dl hackade pickles och 0,5 tsk currypulver. Du kan byta ut rotselleriröran i receptet mot mimosasallad till skinkan. Landgång blir vad man gör den till och vad råvarorna håller för kvalitét. I princip så kan du köpa allt färdigt eller laga hemma - med hemgjord leverpastej, rostbiff, majonnäs, pickles, baka bröd osv så får du en mycket god landgång. Jag tycker dock att hemgjord remouladsås samt rostbiffen är viktigast så rostbiffen kan du steka själv om du ska välja något. Då blir den dessutom mycket billigare än den köpta.
Landgång är gott med en öl till.

2 portioner landgång med rostbiff

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 landgångsbröd
  • 6 skivor rostbiff
  • 8 cocktailtomater
  • 4 msk rostad lök
  • 10 blad ruccolasallad
  • 4 msk remouladsås
  • 100 gram bakad leverpastej
  • 12 skivor inlagd gurka
  • 0,5 strimlad rödlök
  • 6 syltlökar
  • 4 skivor god ost
  • 2 skivor skinka
  • 50 gram rotselleri
  • 2 dl creme fraiche
  • 4 msk majonnäs
  • 25 gram smör

Tillagning

  1. Bred smör på bröden.
  2. Skär bort kanterna från bröden om du önskar.
  3. Har du ej landgångsbröd så dela ett av bröden på halva. Lägg upp bröden på tallrikar. Ett landgångsbröd var eller 2,5 bröd på varje tallrik.
  4. Hacka hälften av den inlagda gurkan och mosa ihop med hälften av leverpastejen och 3 msk av creme fraichen till en röra.
  5. Lägg en stor klick leverpastejröra på en tredjedel av varje landgång.
  6. Lägg på en stor skiva leverpastej på den mosade leverpastejen. Fördela resterande inlagd gurka på leverpastejen.
  7. Skala och strimla rödlök. Lägg på några strimlor rödlök på leverpastejen.
  8. Skölj ruccolasalladen. Lägg en hög ruccula i mitten på varje landgång.
  9. Lägg på 2-3 msk remouladsås på ruccolan. Hemgjord remoulad kan du enkelt röra ihop av 2 dl majonnäs, 1 dl hackade pickles och 0,5 tsk currypulver.
  10. Vik ihop tre skivor var av rostbiffen och lägg över remouladen och ruccolasalladen. Toppa med rostad lök.
  11. Skär bort kanterna på rotsellerin. Riv rotsellerin grovt. Blanda den med 1 dl creme fraiche och 4 msk majonnäs samt rör ihop till en röra. Salta och peppra den efter smak.
  12. Lägg en hög rotselleriröra på varje landgång.
  13. Skölj och dela tomaterna. Dela dem i halvor. Fördela dem på samt jämte rotselleriröran.
  14. Skiva ost och varva med skinka. Halvera med en kniv till två delar. Rulla ihop varje del till en rulle och lägg på varje hög rotselleri.
  15. Avsluta med några syltlökar här och där samt servera dina goda landgångar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer