Smörgåstårta med rostbiff

Hemgjord egen smörgåstårta som är så gott till fest och buffé. Här med rostbiff, vitt bröd, kavring, leverpastej, bacon, curry, rostad lök, gurka och tomat mm. Istället för rostbröd kan du ta 6 skivor landgångsbröd.

10 bitar smörgåstårta med rostbiff

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 16 skivor kavring
  • 14 skivor vita stora rostbröd
  • Leverpastejsfyllning: 200 g leverpastej
  • 1 dl matyoghurt
  • 1 dl hackad inlagd gurka eller bostongurka
  • Baconfyllning: 140 gram tärnat bacon
  • 1 dl syltlök
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl matyoghurt
  • 4 msk färskost naturell
  • 0,5 tsk curry
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • Att bre runt: 200 g färskost (1 pkt)
  • 4 msk majonnäs
  • 0,5 tsk curry
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • Garnering: 12 små skivor rostbiff
  • 1 dl rostad lök
  • 12 cornichoner smågurkor
  • 6 cocktailtomater
  • 12 syltlökar
  • 0,5 dl riven färsk pepparrot
  • 12 salladsblad ex kruksallad
  • 30 gram blandad sallad som ruccola och mache
  • 0,5 rödlök

Tillagning

  1. Gör först de två rörorna: Hacka inlagd gurka och blanda till en röra med leverpastej och matyoghurt.
  2. Knaperstek bacon i mikron mellan hushållspapper eller i en stekpanna. Ta bort fett med hushållspapper.
  3. Hacka syltlöken grovt och blanda med stekt bacon samt blanda med majonnäs, matyoghurt, curry och gurkmeja.
  4. Blanda röran som ska på toppen i en skål genom att röra ut färskost med majonnäs och blanda i curry samt gurkmeja.
  5. Förbered påläggen till smörgåstårtan på en bricka bredvid: dela cocktailtomaterna, plocka och skölj sallad, skala och riv pepparrot, skala och finhacka rödlök. Skär ev. rostbiff i två delar om skivorna är stora.
  6. Lägg ihop din smörgåstårta: Fördela 6 skivor bröd till en rektangel på en stor bricka eller ugnsplåt ev. med smörpapper under.
  7. Bred på baconfyllningen.
  8. Skär bort topp- och underkanterna på kavringsskivorna. Fördela dem över det understa lagret. Du får skarva till skivorna lite så att det passar.
  9. Bred ut leverpastejsröran så att den täcker kavringskivorna.
  10. Fördela sedan ett lager vitt bröd över leverpastejsfyllningen. Du kan få skarva till skivorna lite så att det passar ihop.
  11. Bred ut färskostkrämen med curry på det vita översta lagret jämnt runt om samt ner runt kanterna.
  12. Dags att garnera och lägga på påläggen överst: Tryck först fast bitar av salladsblad längs kanterna. Fördela några blad sallad som ruccola och machesallad på toppen.
  13. Vik ihop rostbiffen till små strutar och placera ut i fyra rader med tre i varje (detta till 12 tänkta portionsbitar).
  14. Lägg en halverad cocktail bredvid varje rostbiffsskiva, liksom en syltlök, cornichon samt garnera sedan med rostad lök, finhackad rödlök och riven pepparrot.
En portion smörgåstårta.
En portion smörgåstårta.

Tips

  • Lägg ut och skär till bröd i tre lager på ex. en stor bricka eller ugnsplåt med smörgåspapper under. Gör sedan en till två påläggsröror som ska fungera som fyllningar.
  • Gör iordning allt som ska vara på toppen av smörgåstårtan - en bredbar tjockare röra att bre runt hela tårtan (kan vara färskost med lite majonnäs), vidare salladsblad, finhackad lök, delade cocktailtomater osv beroende på val av smörgåstårta.
  • När du har allting klart så lägger du ihop tårtan med lager av bröd varvat med fyllning och sist toppar med garneringen.
  • Vill du göra en rund smörgåstårta så kan du byta bröd till halvor av ljusa Hönökakor och lägga ihop. Lägg ihop med fyllningen dagen innan. Garnera sedan dagen efter.  
E-mail
Medel: 4.1 (52 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 722 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-07-26