Smörgåstårta med rostbiff

Hemgjord egen smörgåstårta som är så gott till fest och buffé. Här med rostbiff, vitt bröd, kavring, leverpastej, bacon, curry, rostad lök, gurka och tomat mm.
Planera gärna din smörgåstårta innan. Lägg ut och skär till bröd i tre lager på ex. en stor bricka eller ugnsplåt med smörgåspapper under. Gör sedan en till två påläggsröror som ska fungera som fyllningar. Gör sedan iordning allt som ska vara på toppen av smörgåstårtan - en bredbar tjockare röra att bre runt hela tårtan (kan vara färskost med lite majonnäs), vidare salladsblad, finhackad lök, delade cocktailtomater osv beroende på val av smörgåstårta. När du har allting klart så lägger du ihop tårtan med lager av bröd varvat med fyllning och sist toppar med garneringen.
Istället för rostbröd kan du ta 6 skivor landgångsbröd.

10 bitar smörgåstårta med rostbiff

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 16 skivor kavring
  • 14 skivor vita stora rostbröd
  • Leverpastejsfyllning: 200 g leverpastej
  • 1 dl matyoghurt
  • 1 dl hackad inlagd gurka eller bostongurka
  • Baconfyllning: 140 gram tärnat bacon
  • 1 dl syltlök
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl matyoghurt
  • 4 msk färskost naturell
  • 0,5 tsk curry
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • Att bre runt: 200 g färskost (1 pkt)
  • 4 msk majonnäs
  • 0,5 tsk curry
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • Garnering: 12 små skivor rostbiff
  • 1 dl rostad lök
  • 12 cornichoner smågurkor
  • 6 cocktailtomater
  • 12 syltlökar
  • 0,5 dl riven färsk pepparrot
  • 12 salladsblad ex kruksallad
  • 30 gram blandad sallad som ruccola och mache
  • 0,5 rödlök

Tillagning

  1. Gör först de två rörorna: Hacka inlagd gurka och blanda till en röra med leverpastej och matyoghurt.
  2. Knaperstek bacon i mikron mellan hushållspapper eller i en stekpanna. Ta bort fett med hushållspapper.
  3. Hacka syltlöken grovt och blanda med stekt bacon samt blanda med majonnäs, matyoghurt, curry och gurkmeja.
  4. Blanda röran som ska på toppen i en skål genom att röra ut färskost med majonnäs och blanda i curry samt gurkmeja.
  5. Förbered påläggen till smörgåstårtan på en bricka bredvid: dela cocktailtomaterna, plocka och skölj sallad, skala och riv pepparrot, skala och finhacka rödlök. Skär ev. rostbiff i två delar om skivorna är stora.
  6. Lägg ihop din smörgåstårta: Fördela 6 skivor bröd till en rektangel på en stor bricka eller ugnsplåt ev. med smörpapper under.
  7. Bred på baconfyllningen.
  8. Skär bort topp- och underkanterna på kavringsskivorna. Fördela dem över det understa lagret. Du får skarva till skivorna lite så att det passar.
  9. Bred ut leverpastejsröran så att den täcker kavringskivorna.
  10. Fördela sedan ett lager vitt bröd över leverpastejsfyllningen. Du kan få skarva till skivorna lite så att det passar ihop.
  11. Bred ut färskostkrämen med curry på det vita översta lagret jämnt runt om samt ner runt kanterna.
  12. Dags att garnera och lägga på påläggen överst: Tryck först fast bitar av salladsblad längs kanterna. Fördela några blad sallad som ruccola och machesallad på toppen.
  13. Vik ihop rostbiffen till små strutar och placera ut i fyra rader med tre i varje (detta till 12 tänkta portionsbitar).
  14. Lägg en halverad cocktail bredvid varje rostbiffsskiva, liksom en syltlök, cornichon samt garnera sedan med rostad lök, finhackad rödlök och riven pepparrot.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer