Rostbiff med hemlagad potatissallad
Rostbiff med riktig egen hemlagad potatissallad.
Köp eller laga din egen rostbiff och servera med god potatissallad (inte sån äcklig köpe-potatissallad).
Tillagning
- Hemlagad rostbiff: sätt ugnen på 150 grader.
- Lägg den helst rumstempererade rostbiffen i en stekpanna och bryn den runt om. Krydda med svartpeppar och salt.
- Lägg rostbiffen i en ugnssäker form, sätt in en stektermometer in i mitten på steken och ställ i ugnen i nedre delen. Termometern visar minst 55 grader (mycket röd rostbiff) eller 60 grader (mer jämnt rosaröd rostbiff). Det tar 1-2 timmar på denna låga temperatur men den blir saftig.
- Tag ut rostbiffen och låt den vila under folie i minst 15 minuter. Eller låt den kallna helt. Förvara i kylen fram till servering.
- Skär upp rostbiffen med vass kniv i tunna skivor till servering. Skär mot köttfibrerna i så tunna skivor du kan.
- Potatissallad: Skala potatisen och skär i 1-1 1/2 cm stora tärningar. Koka dem tillsammans i saltat vatten tills tärningarna är mjuka ca 12 minuter.
- Slå av vattnet och låt dem ånga av och svalna.
- Blanda potatis med majonnäs, gräddfil eller matyoghurt (eller blanda efter tycke) och smaka av med salt och vitpeppar.
- Skölj och strimla purjolök och tillsätt den.
- Kapris, hackad persilja eller gräslök passar också.
- Servera rostiffen med potatissalladen, rostad lök och gärna en grönsallad eller babyspenat till samt lite halverade cocktailtomater.
Serveringförslag
- Tomatsallad, grönsallad och rostad lök är gott till.
- Picklad hemgjord syltlök eller pickles passar också till. Eller remouladsås.
Tips
- Det går såklart mycket snabbare att köpa färdig rostbiff än att laga egen. Köper du färdig rostbiff i skivor så räkna ca 140 gram per portion.
- Istället för köpt rostad lök kan du själv fritera lök eller steka lökskivor knapriga panerade med lite mjöl och vatten i majsolja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 339 kcal