Rostbiff med hemlagad potatissallad

Introduktion och förberedelse

Rostbiff med riktig egen hemlagad potatissallad. Köp eller laga din egen rostbiff och servera med god potatissallad (inte sån äcklig köpe-potatissallad). Det går såklart mycket snabbare att köpa färdig rostbiff än att laga egen.

Köper du färdig rostbiff i skivor så räkna ca 140 gram per portion. Tomatsallad, grönsallad och rostad lök är gott till. Picklad hemgjord syltlök eller pickles passar också till.

Istället för köpt rostad lök kan du själv fritera lök eller steka lökskivor knapriga panerade med lite mjöl och vatten i majsolja.

4 portioner rostbiff med potatissallad

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kg rostbiff att steka
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Potatissallad: 10 medelstora fasta potatisar
  • 2 dl majonnäs, gräddfil eller matyoghurt (eller blanda)
  • 3 msk kapris
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 10 cm strimlad purjolök (valfritt)
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)
  • 0,5 dl hackad gräslök (valfritt)

Tillagning

  1. Hemlagad rostbiff: sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg den helst rumstempererade rostbiffen i en stekpanna och bryn den runt om. Krydda med svartpeppar och salt.
  3. Lägg rostbiffen i en ugnssäker form, sätt in en stektermometer in i mitten på steken och ställ i ugnen i nedre delen. Termometern visar minst 55 grader (mycket röd rostbiff) eller 60 grader (mer jämnt rosaröd rostbiff). Det tar 1-2 timmar på denna låga temperatur men den blir saftig.
  4. Tag ut rostbiffen och låt den vila under folie i minst 15 minuter. Eller låt den kallna helt. Förvara i kylen fram till servering.
  5. Skär upp rostbiffen med vass kniv i tunna skivor till servering. Skär mot köttfibrerna i så tunna skivor du kan.
  6. Potatissallad: Skala potatisen och skär i 1-1 1/2 cm stora tärningar. Koka dem tillsammans i saltat vatten tills tärningarna är mjuka ca 12 minuter.
  7. Slå av vattnet och låt dem ånga av och svalna.
  8. Blanda potatis med majonnäs, gräddfil eller matyoghurt (eller blanda efter tycke) och smaka av med salt och vitpeppar.
  9. Skölj och strimla purjolök och tillsätt den.
  10. Kapris, hackad persilja eller gräslök passar också.
  11. Servera rostiffen med potatissalladen, rostad lök och gärna en grönsallad eller babyspenat till samt lite halverade cocktailtomater.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 339 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02