Paté

Introduktion och förberedelse

Klassisk paté i fransk stil. Lätt att baka i förväg till förrätt eller att servera på buffé, julbord eller smörgåsbord.

Serveringsförslag

Portionsberäkning

Räkna att en paté i nedan recept räcker till runt 10 portioner.

Val av färs

Paté kan göras av vilken färs som helst - prova viltpaté med viltfärs.

Även kycklingfärs, formbar sojafärs eller lammfärs går bra.

Paté med cumberlandsås, cornichons och sallad
Paté är gott att servera med köpt eller hemgjord cumberlandsås, cornichons och sallad med avokado och spenat.

1 st paté

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 200 gram fågellever, kycklinglever
  • 3 schalottenlökar
  • 500 gram blandfärs
  • 2,5 dl grädde
  • 2 ägg
  • 2 msk mjöl
  • 1/2 tsk timjan
  • 3 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 dl pistagenötter, utan skal

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Se till att lever, färs, ägg och grädde är kallt.
  2. Skölj levern och finhacka löken.
  3. Mal lever och lök eller kör i någon minut i matberedaren eller mixer till en smet.
  4. Tillsätt mjölet och ett ägg i taget under omrörning eller mixning.
  5. Tillsätt färsen och blanda hastigt till en jämn smet.
  6. Tillsätt sedan grädden under omrörning eller mixning. Lite droppvis i början och sedan mer efter hand.
  7. Vänd i salt, svartpeppar, timjan och nötter.
  8. Fyll en avlång form med smeten och grädda i cirka en timme övertäckt med folie. Ta ut och låt svalna.
  9. Häll bort eventuell vätska. Ställ kallt några timmar i kylen. Kan förvaras några dagar i kylen fram till servering eller frysas.
  10. Ta fram och skiva upp i skivor till servering med valfria tillbehör som sallad, cumberlandsås eller lingon samt saltgurka.
E-mail
Medel: 3.6 (46 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 292 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-18