Kokt vit sparris med Sandefjordsås
Kokt vit sparris med smörig och enkel Sandefjordssås - här en lättlagad variant på den norska smörsåsen. Toppad med lite grönt som gräslök, babyspenat och färsk basilika.
Tillagning
- Koka upp crème fraiche och grädde i en såskastrull. Låt stå och småkoka på lägsta värme medan du förbereder sparris.
- Skala sparrisarna med sparrisskalare eller så försiktigt och så tunt du kan med en potatisskalare - skala ej bort för tjockt av sparrisen. Är sparrisen fin och ej träig på ytan så behövs den ej skalas - det är valfritt.
- Koka sparrisen som de är eller bunta sparrisen med snöre: dela upp sparrisen i två buntar. Skär cirka 40 cm snöre och slå en ögla i ena änden. Trä öglan över nederdelen på sparrisbunten och dra åt, fortsätt linda snöret snett upp mot knopparna och bind ihop med en knut. Använd bomullssnöre.
- Koka upp en stor kastrull (där sparrisarna får plats) med väl saltat vatten, gärna en sockerbit också. Lyft sedan upp dem i snöret. Det går ex. bra att koka i en bred traktörpanna med lock.
- Koktiden av sparris är beroende av sparrisens tjocklek i diameter: 0,5 cm: 3-5 minuter; 1 cm: 5-8 minuter; 2 cm: 7-12 minuter samt 2,5-3 cm: 15-20 minuter. Mina var 2,5 cm och jag kokte dem i 15 minuter.
- Tillsätt under tiden smöret till såsen och rör under tiden tills det smält. Tillsätt sedan färskpressad citron, salt och peppar. Håll varm.
- Skölj gräslök och spenat. Skär gräslök i grova bitar eller strimla. Hacka basilika grovt.
- När sparrisen kokt klart tar du upp dem. Skär loss snöret och lägg upp på tallrik eller fat.
- Servera den kokta sparrisen med Sandefjordsåsen i en skål bredvid. Skeda över några skedar vid servering. Garnera med gräslök, basilika och babyspenat. Vidare kan man toppa med 1-2 msk stenbitsrom eller löjrom.
Serveringsförslag
- Passar som förrätt.
- Eller grönsakstillbehör till grillat som lax, röding eller kyckling.
- Eller till buffé som grönsaksrätt - servera då såsen bredvid.
Varianter
- Du kan ta grön sparris istället för vit.
- Du kan minska ned antalet sparrisar till 2 stora sparrisar om du önskar till förrätt.
- Gräslök och basilika kan även hackas och blandas i såsen.
- Basilika och bladspenat kan uteslutas.
- Kan även garneras med ärtskott samt en klyfta citron om man önskar det.
- Sandefjordssås kan bytas mot den mer klassiska smörsåsen Hollandaisesås.
Val av sparris
Sparris delas in i tre klasser - Extra, klass 1 och klass 2.
Köp helst Extra eller klass 1 sparris som är mycket fin, tjock och god.
Tips
- Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner).
- Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!).
- Skär också en ny snittyta längst ner på sparrisen.
- Sparrisen blir lättare att hålla reda på kokta i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Det går såklart bra att koka sparrisen utan att bunta den med snöre också.
Kan förberedas
Sparrisen kan kokas i buntar eller styckvis om du vill förbereda innan. Kyl dem i isvatten eller spola i kallt vatten. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl. Doppa sedan och värm i kokande vatten till servering.
Att dricka till
Vintips till sparris är vitt vin som Pinot Blanc, Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace, Frankrike eller Tyskland. Vitt Grüner Weltliner från Österrike är också gott till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 434 kcal