Risotto med torkad svamp

Risotto med torkad svamp som torkade trattkantareller. Risottorecept på en krämig och god risotto passar som vegetarisk huvudrätt eller tillbehör till det mesta ex. grillat, till buffe, stekt kyckling, vilt, fisk, grillad lax eller vegetariskt med grillad halloumiost och paprika. Funkar även med torkad Karl-Johanssvamp.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Vintips:

Till svamprisotto passar ex. italienskt vin som en Valpolicella classico (Masi är goda).

4 portioner risotto svamprisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 1 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 dl rundkornigt ris, avorio- eller carnaroliris, risottoris
  • 2 dl vitt neutralt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller vatten med buljongtärningar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 msk smör att steka svamp i
  • 1 dl torkad svamp eller mer, exempelvis trumpetsvamp

Tillagning

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Lägg torkad svamp i blöt att svälla medan du kokar risotton.
  4. Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
  5. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
  6. Salta och peppra.
  7. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
  8. Koka risotton på medelvärme i 25 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner.
  9. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  10. Riv under tiden osten fint.
  11. Rensa och fräs svampen i smör i några minuter i en stekpanna.
  12. Vänd i all svamp eller hälften av svampen i risotton (fördela resterande svamp över risotton vid servering).
  13. Innan servering så smakar du av risotton med minst 0,5 dl riven ost, salt, peppar och ev. en klick smör.
  14. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong.
  15. Garnera risotton med resterande svamp samt mer riven ost.
E-mail
Medel: 4.4 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer