Ramslökssås
En kall grön sås med ramslök och créme fraiche som smakar milt av vitlök från ramslöken.
Tillagning
- Skölj och rensa ramslöken.
- Ramslökssås: Skölj och rensa ramslöken. Hacka den så fint du kan samt blanda med creme fraiche. Bäst blir det om du mixar såsen hastigt med stavmixer eller i annan mixer till en jämn sås med creme fraiche.
- Smaka av såsen med salt, peppar och citronsaft.
- Förvara i kylen fram till servering.
- Mixa ramslöken (ev. med stavmixer eller i annan mixer) och blanda blanda med creme fraiche. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
- Ramslökssåsen är klar att servera.
Serveringsförslag
Ramslökssås kan du servera till det mesta som grillat, toppa på pizza eller ha som kall sås på buffé.
Med förvälld ramslök
Man kan förvälla ramslöken innan om man vill men då tappar den lite i näring och smak men blir hållbarare och grönare. Då kokar doppar du ramlöken hel i 30 sekunder i kokande vatten och låter kallna i isvatten. Häll av och krama ut.
Plocka eller köpa ramslök
Ramslök kallas också skogsvitlök då den smakar lite vitlök. Ramslök säljs färsk i välsorterade grönsaksdiskar. Man kan också plocka ramslök själv - då blir det mycket billigare annars kan det bli rätt dyrt att köpa mycket ramslök.
Ramslök växer vilt i södra och mellersta Sverige. Kolla var du får plocka.
Det finns även torkad ramslök. Ta några msk istället för färsk ramslök.
Uppskattat näringsvärde per portion: 138 kcal