Ramslökssås

Introduktion och förberedelse

En kall grön sås med ramslök som smakar mild vitlök. Ramslökssås kan du servera till det mesta som grillat, toppa på pizza eller ha som kall sås på buffé.

Man kan förvälla ramslöken innan om man vill men då tappar den lite i näring och smak men blir hållbarare och grönare. Då kokar doppar du ramlöken hel i 30 sekunder i kokande vatten och låter kallna i isvatten. Häll av och krama ut.

Ramslök kallas också skogsvitlök då den smakar lite vitlök. Ramslök säljs i välsorterade grönsaksdiskar.

Man kan också plocka ramslök själv - då blir det mycket billigare annars kan det bli rätt dyrt att köpa mycket ramslök. Ramslök växer vilt i södra och mellersta Sverige. Plockas sparsamt - den är fridlyst i Blekinge där den inte får plockas alls.

4 portioner ramslökssås

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 20 min

Ingredienser

 • 100 gram ramslök, 2 pkt på 50 gram vardera eller plocka egen
 • 2,5 dl creme fraiche
 • 1 krm salt
 • 1/2 krm svartpeppar
 • 1 tsk citronsaft

Tillagning

 1. Skölj och rensa ramslöken.
 2. Ramslökssås: Skölj och rensa ramslöken. Hacka den så fint du kan samt blanda med creme fraiche. Bäst blir det om du mixar såsen hastigt med stavmixer eller i annan mixer till en jämn sås med creme fraiche.
 3. Smaka av såsen med salt, peppar och citronsaft.
 4. Förvara i kylen fram till servering.
 5. Mixa ramslöken (ev. med stavmixer eller i annan mixer) och blanda blanda med creme fraiche. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
 6. Ramslökssåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept