Ramslökssås

En kall grön sås med ramslök som smakar mild vitlök. Ramslökssås kan du servera till det mesta som grillat, toppa på pizza eller ha som kall sås på buffé.

Man kan förvälla ramslöken innan om man vill men då tappar den lite i näring och smak men blir hållbarare och grönare. Då kokar doppar du ramlöken hel i 30 sekunder i kokande vatten och låter kallna i isvatten. Häll av och krama ut.

Ramslök kallas också skogsvitlök då den smakar lite vitlök. Ramslök säljs i välsorterade grönsaksdiskar.

Man kan också plocka ramslök själv - då blir det mycket billigare annars kan det bli rätt dyrt att köpa mycket ramslök. Ramslök växer vilt i södra och mellersta Sverige. Plockas sparsamt - den är fridlyst i Blekinge där den inte får plockas alls.

4 portioner ramslökssås

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 20 min

Ingredienser

 • 100 gram ramslök, 2 pkt på 50 gram vardera eller plocka egen
 • 2,5 dl creme fraiche
 • 1 krm salt
 • 1/2 krm svartpeppar
 • 1 tsk citronsaft

Tillagning

 1. Skölj och rensa ramslöken.
 2. Ramslökssås: Skölj och rensa ramslöken. Hacka den så fint du kan samt blanda med creme fraiche. Bäst blir det om du mixar såsen hastigt med stavmixer eller i annan mixer till en jämn sås med creme fraiche.
 3. Smaka av såsen med salt, peppar och citronsaft.
 4. Förvara i kylen fram till servering.
 5. Mixa ramslöken (ev. med stavmixer eller i annan mixer) och blanda blanda med creme fraiche. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
 6. Ramslökssåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer