Torkad ramslök och ramslökssalt

Introduktion och förberedelse

Torka din egen ramslök och använd som krydda. Blanda med flingsalt till lyxigt ramslökssalt med mild smak av ramslök som påminner om gräslök. Ramslöksbladen kan torkas över ett element eller i ugnen.

De torkade ramslöksbladen kan du sedan hacka så fint du vill och förvara i lufttät burk. Eller blanda med flingsalt, gourmetsalt eller Himalaya-salt till ett ramslökssalt. En fin present kan man också göra om du lägger saltet i en fin glasburk och slår in lite fint.

Det här blir ett dyrt salt om du inte plockar ramslöken själv. Köper du ramslök i affären så kan du ta 2-3 paket ramslök (några hundra gram) och torka. Då blir det inte lika mycket ramslök förstås i saltet men ändå god smak och fin färg. Eller köpa torkad ramslök på burk och blanda med saltet.

Ramslök kan du plocka i södra Sverige men inte i Blekinge där den är fridlyst - kolla först så att du får plocka ramslöken där du hittat den. Det kan även vara förbjudet i naturområden osv. Akta så du ej tar Liljekonvalj som är rätt lik. Läs mer om ramslök här.

Användning och varianter:

Saltet kan användas som kryddsalt eller torr rub och gnida in det du ska grilla - kött, kyckling, fisk, grönsaker funkar. Gott är ramslökspopcorn. Kan även blandas med den krydda du gillar. Vill du ha mer vitlökssmak så tillsätt något krm torkad vitlök. Några förslag är:

  • Tillsätt någon tsk nymalen svartpeppar så har du en praktisk grundblandning - eller rub för kryddning av det mesta - salt, peppar och lite touch av ramslök i ett. Citronpeppar blir också gott.
  • Någon tsk chiliflakes för ett hetar salt.
  • BBQ-salt: tillsätt ca 1 tsk rökt paprikapulver, några krm lökpulver, 0,5 tsk mald spiskummin och 0,5 tsk chipotle chilipulver för ett BBQ-salt eller rub.

2 dl torkad hackad ramslök eller 3-4 dl ramslökssalt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag

Ingredienser

  • 1 liter färsk ramslök, löst packad
  • Ramslökssalt: 1-2 dl flinsalt eller gourmetsalt

Tillagning

  1. Skölj ramslöken och torka den torr med lite hushållspapper.
  2. Över element: Lägg bladen på ett eller två ugnsgaller med hushållspapper under. Sprid ut dem så det så de ej ligger över varandra utan har någon millimeters mellanrum mellan bladen. Ställ gallret med ramslöksbladen över ett element - du kan balansera upp gallret med en stol eller annat i lämplig höjd.
  3. Torka ramslöksbladen i ca 24 timmar. Vänd gärna gallret så värmen varieras samt vänd bladen någon gång så de torkas jämnt.
  4. I ugn: Lägg bladen på ett eller två ugnsgaller eller ugnsplåtar med bakplåtspapper under. Sprid ut dem så det så de ej ligger över varandra utan har någon millimeters mellanrum mellan bladen.
  5. Torka bladen i ugnen på lägsta värme i ca 8 timmar - tiden variera beroende på ugn - så ta ut och vänd runt då och då och känn när de torkat - då tar du ut dem. Har du jäsugn så kan man använda den.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.