Ramslök

Recept med ramslök eller skogsvitlök. En slags gräslök med stora blad som smakar milt av vitlök. Ramslök säljs i välsorterade grönsaksdiskar.

Man kan också plocka ramslök själv - då blir det mycket billigare då odlad ramslök är rätt dyr. Ramslök växer vilt i södra och mellersta Sverige. Plockas sparsamt - den är fridlyst i Blekinge där den inte får plockas alls. Ramslök har lite besk smak och små späda blad har mindre besk smak.

Ramslöken kan torkas (lägg ut blad med lite mellanrum på hushållspapper på ett ugnsgaller - torka över element 1-2 dagar) och finhackas och användas som torkad krydda ex. över maten eller blanda med flingsalt.

Man kan förvälla ramslöken - om man har mycket ramslök - men då tappar den lite i näring och smak men blir hållbarare och grönare samt mindre bitter. Då kokar doppar du ramlöken hel i 30 sekunder i kokande vatten och låter kallna i isvatten. Häll av och krama ur. Sedan kan du hacka den och ha i det du vill ex. blanda med creme fraiche till ramslökssås, ha i paj, på pizza, stuvning osv.

Ramslöksblad är lätta att förväxla med Liljekonvalj - som är giftig - så kolla noga så att det är ramslök innan du äter dem. Ramslöksbladen doftar och smakar lite vitlök och har enstaka blommor som skiljer sig från Liljekonvaljens klasar av blommor.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.