Vitlöksolja med persilja

Vitlök mixad i olja smaksatt med hackad persilja. Receptet är lagom till en begagnad glasburk på 5,5 dl. Jag tog en diskad burk som tidigare innehållet inlagd rödbetor.

Vitlöksoljan håller sig några dagar om den förvaras svalt. Den kan också frysas i plastburk. Hälls den upp på flaska och försluts utan att syre kommer till i sval miljö så kan vitlöksoljan förvaras mycket längre.

Att ha färdig vitlöksolja är smidigt och underlättar vid matlagning där vitlök ingår som smaksättning. Förvaras i kylen. Använd till såser; pasta; grillning, stekning och wokning; att marinera kött, fisk eller skaldjur med; rostade grönsaker; ha som grillolja till kött, fisk, skaldjur eller grönsaker med mera.

5 dl vitlöksolja med persilja

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4,5 dl majsolja eller solrosolja
  • 1 hel vitlök
  • 1 pkt fryst hackad persilja (40 gram)

Tillagning

  1. I matberedare: skala vitlöken och lägg i en matberedare med kniv. Tillsätt oljan. Mixa vitlök och olja. Tillsätt persilja.
  2. För hand: skala och pressa vitlök samt blanda med oljan samt persilja.
  3. Häll upp i en glasburk (som på bilden) eller plastburk med lock. Förvara i kylen. Låt den gärna stå och få smak några timmar. På restaurang är det vanligt att man har vitlöksoljan i en plastflaska med pip så kan man garnera och dosera lättare ur flaskan (finns specialflaskor i köksaffärener).
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer