Vitlöksolja med persilja

Vitlök mixad i olja smaksatt med hackad persilja.
Receptet är lagom till en begagnad glasburk på 5,5 dl. Jag tog en diskad burk som tidigare innehållet inlagd rödbetor.
Vitlöksoljan håller sig några dagar om den förvaras svalt. Den kan också frysas i plastburk. Hälls den upp på flaska och försluts utan att syre kommer till i sval miljö så kan vitlöksoljan förvaras mycket längre.
Att ha färdig vitlöksolja är smidigt och underlättar vid matlagning där vitlök ingår som smaksättning. Använd till såser; pasta; grillning, stekning och wokning; att marinera kött, fisk eller skaldjur med; rostade grönsaker; ha som grillolja till kött, fisk, skaldjur eller grönsaker med mera.

5 dl vitlöksolja med persilja

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4,5 dl olivolja
  • 1 hel vitlök
  • 1 pkt fryst hackad persilja (40 gram)

Tillagning

  1. I matberedare: skala vitlöken och lägg i en matberedare med kniv. Tillsätt oljan. Mixa vitlök och olja. Tillsätt persilja.
  2. För hand: skala och pressa vitlök samt blanda med oljan samt persilja.
  3. Häll upp i en glasburk (som på bilden) eller plastburk med lock. Förvara svalt. Man kan också ha den i en plastflaska med pip (finns specialflaskor för kök).
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer