Tamagoyaki omelettrulle
Tamagoyaki eller Tamago är en japansk omelettrulle som gräddas i lager och rullas ihop till en rulle.
Omeletten smaksätts med lite socker, soja, salt och dashi.
Mitt försök här är rätt rustikt men gott - omeletten tar annars lång tid att bemästra att laga till perfektion.
Smaksättningen varierar och i Osaka är den mer söt och i Tokyo mer salt.
Tillagning
- Rör ihop äggen i en bunke utan att röra för mycket.
- Tillsätt dashi, socker, salt och soja. Rör hastigt ihop.
- Värm en japansk omelettpanna eller liten rund non-stick stekpanna.
- Tillsätt några droppar olja och vänd runt.
- När pannan är varm torkas oljan bort med lite hushållspapper.
- Sänk värmen till medelvärme.
- Häll och fördela ett tunt jämnt lager äggsmet, vinkla pannan så smeten rinner ut och stek till den börjar stelna på ytan.
- Rulla försiktigt upp kanten upptill och rulla sedan ihop den stelnade äggsmeten lite i taget till en rulle.
- Tillsätt någon droppe olja och smörj pannan samt torka med hushållspapper mellan omgångarna med äggsmet.
- Låt rullen ligga kvar nedtill och häll ett nytt tunt lager smet ovanför rullen. Vinkla pannan så smeten rinner ut. Stek tills det nästan stelnat helt på ytan.
- Upprepa tills smeten är slut och du har en några cm tjock omelettrulle.
- Lägg över omelettrullen på en bambumatta samt rulla in den.
- Ställ i press med en skål eller tallrik över.
- Låt stå att svalna i ca 15 minuter.
- Lägg över omelettrullen på en skärbräda och skär i lagom bitar att äta med pinnar samt lägg upp på fat samt servera som smårätt. Eller skär i skivor att toppa sushi eller ramen med. Eller skär i längder att fylla i makirullar.
- Jag garnerade även med lite hackad gräslök men det är valfritt.
Serveringsförslag
- Passar som tillbehör och smårätt.
- Jag hade omeletten med ris och andra rätter som miso, tempura, kabocha kokt hokkaidopumpa, kall kokt spenat oshitashi, Lever Nira, grönsakspannkaka Okonomiyaki, Gyoza samt bläckfisk Yaki Ika.
- Eller att servera som sushi på en riskudde, i makirullar eller toppa ramensoppa med.
Tips
- Du kan göra egen Dashi fiskbuljong. Eller så blandar du 2-3 krm buljongpulver - Hondashi - dashipulver och 4 msk kokande vatten - låt sedan svalna.
- Du kan steka omeletten i en japansk fyrkantig liten stekpanna som jag gjorde på bilderna eller använda en vanlig rund liten non-stick stekpanna - då får den bara en annan lite bulligare form men blir lika god.
- Japanska ingredienser och omelettpanna till Tamago kan du köpa i välsorterade asiatiska butiker eller på nätet ex. hos Kato japansk mat.
Omelettrullen lagade jag på en kurs jag varmt kan rekommendera hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Japansk mat med Kondo Sasaki.
Uppskattat näringsvärde per portion: 188 kcal