Tamagoyaki omelettrulle

Introduktion och förberedelse

Tamagoyaki eller Tamago är en japansk omelettrulle som gräddas i lager och rullas ihop till en rulle.

Omeletten smaksätts med lite socker, soja, salt och dashi.

Mitt försök här är rätt rustikt men gott - omeletten tar annars lång tid att bemästra att laga till perfektion.

Smaksättningen varierar och i Osaka är den mer söt och i Tokyo mer salt.

Serveringsförslag

Tips

  • Du kan göra egen Dashi fiskbuljong. Eller så blandar du 2-3 krm buljongpulver - Hondashi - dashipulver och 4 msk kokande vatten - låt sedan svalna.
  • Du kan steka omeletten i en japansk fyrkantig liten stekpanna som jag gjorde på bilderna eller använda en vanlig rund liten non-stick stekpanna - då får den bara en annan lite bulligare form men blir lika god.
  • Japanska ingredienser och omelettpanna till Tamago kan du köpa i välsorterade asiatiska butiker eller på nätet ex. hos Kato japansk mat.

Omelettrullen lagade jag på en kurs jag varmt kan rekommendera hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Japansk mat med Kondo Sasaki.

1 portion, 1 omelettrulle Tamagoyaki

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 ägg, M eller L
  • 4 msk dashi fiskbuljong eller 2 krm dashipulver blandat med 4 msk hett vatten som får svalna
  • 1,5 tsk socker
  • 1/2 krm salt
  • 2 krm ljus japansk soja
  • 1 tsk neutral matolja till stekning ex. majsolja

Tillagning

  1. Rör ihop äggen i en bunke utan att röra för mycket.
  2. Tillsätt dashi, socker, salt och soja. Rör hastigt ihop.
  3. Värm en japansk omelettpanna eller liten rund non-stick stekpanna.
  4. Tillsätt några droppar olja och vänd runt.
  5. När pannan är varm torkas oljan bort med lite hushållspapper.
  6. Sänk värmen till medelvärme.
  7. Häll och fördela ett tunt jämnt lager äggsmet, vinkla pannan så smeten rinner ut och stek till den börjar stelna på ytan.
  8. Rulla försiktigt upp kanten upptill och rulla sedan ihop den stelnade äggsmeten lite i taget till en rulle.
  9. Tillsätt någon droppe olja och smörj pannan samt torka med hushållspapper mellan omgångarna med äggsmet.
  10. Låt rullen ligga kvar nedtill och häll ett nytt tunt lager smet ovanför rullen. Vinkla pannan så smeten rinner ut. Stek tills det nästan stelnat helt på ytan.
  11. Upprepa tills smeten är slut och du har en några cm tjock omelettrulle.
  12. Lägg över omelettrullen på en bambumatta samt rulla in den.
  13. Ställ i press med en skål eller tallrik över.
  14. Låt stå att svalna i ca 15 minuter.
  15. Lägg över omelettrullen på en skärbräda och skär i lagom bitar att äta med pinnar samt lägg upp på fat samt servera som smårätt. Eller skär i skivor att toppa sushi eller ramen med. Eller skär i längder att fylla i makirullar.
  16. Jag garnerade även med lite hackad gräslök men det är valfritt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 188 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-19

Tillbehör och liknande recept: