Äggnudlar

Hemgjorda äggnudlar med vetemjöl, ägg, vatten och bikarbonat som passar till nudelsoppa, ramen, wok med mera.

Detta är min variant på nudlar i vilket jag utgått från ett recept från Kondo Sasaki.

6 portioner äggnudlar

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 krm salt
  • 1 ägg M/L
  • 7-7,5 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl

Tillagning

  1. Lös upp bikarbonat och salt i en stor skål med vatten.
  2. Rör i ägget.
  3. Tillsätt vetemjöl och blanda till en deg.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig i ca 5-10 minuter. Mjöla bakbordet med potatismjöl de sista minuterna.
  5. Täck över och låt vila i kylen i 30 minuter.
  6. Ta upp degen på bakbord mjölat med potatismjöl.
  7. Dela i två delar. Lägg tillbaka den andra delen deg i bunken och täck över.
  8. Kalva ut en deg i taget till ca 2 mm tjocklek. Mjöla kavel och bakbord med potatismjöl så degen ej fastnar.
  9. Pudra över lite potatismjöl över degen och vik ihop degen till en avlång platt rulle på tre lager.
  10. Skär i tunna strimlor förslagsvis ca 3-4 mm till nudlar. Veckla ut nudlarna försiktigt och blanda med lite potatismjöl samt lägg på tallrikar eller skålar. Hit kan du förbereda och ha övertäckta i kylen.
  11. Koka upp 2 liter vatten med ½ tsk salt.
  12. Koka nudlarna i ca 4 minuter eller tills de är genomkokta - smaka på dem.
  13. Servera direkt som ramen eller till det du önskar. Kan även kylas i kallt vatten att användas till senare eller till kalla rätter.
Ingredienser till hemgjorda nudlar: vatten, vetemjöl, salt, ägg, bikarbonat och potatismjöl.
Ingredienser till hemgjorda nudlar: vatten, vetemjöl, salt, ägg, bikarbonat och potatismjöl.
Degen blandas så den är lös men släpper från kanter och kan knådas.
Degen blandas så den är lös men släpper från kanter och kan knådas.
Degen knådas 5-10 minuter tills den är smidig. Mjöla bakbordet först med vetemjöl och sedan mot slutet med potatismjöl.
Degen knådas 5-10 minuter tills den är smidig. Mjöla bakbordet först med vetemjöl och sedan mot slutet med potatismjöl.
Efter degen vilat delas den i två delar och en del i taget kavlas ut. En deg kan även frysas in om du bara vill göra 3 portioner nudlar eller valfri mängd.
Efter degen vilat delas den i två delar och en del i taget kavlas ut. En deg kan även frysas in om du bara vill göra 3 portioner nudlar eller valfri mängd.
Degen kavlas ut på bakbord och kavel mjölat med potatismjöl till ca 2 mm tjocklek.
Degen kavlas ut på bakbord och kavel mjölat med potatismjöl till ca 2 mm tjocklek.
Degen viks ihop till tre lager.
Degen viks ihop till tre lager. Mjöla mellan lagren med potatismjöl.
Dela i tre delar.
Dela i tre delar.
Skär en del i taget på en skärbräda i 3-4 mm tjocka strimlor eller så tunt du kan till nudlar.
Skär en del i taget på en skärbräda i 3-4 mm tjocka strimlor eller så tunt du kan till nudlar.
Veckla ut nudlarna försiktigt och blanda med lite potatis mjöl samt lägg på tallrikar eller skålar.
Veckla ut nudlarna försiktigt och blanda med lite potatis mjöl samt lägg på tallrikar eller skålar.
Nudlarna är redo att kokas. Hit kan du förbereda och ha övertäckta i kylen några timmar fram till servering.
Nudlarna är redo att kokas. Hit kan du förbereda och ha övertäckta i kylen några timmar fram till servering.
Nudlarna läggs i kokande saltat vatten och kokas i ca 4 minuter. Smaka på dem för att se om de är klara.
Nudlarna läggs i kokande saltat vatten och kokas i ca 4 minuter. Smaka på dem för att se om de är klara.
Nudlarna hade jag till ramen med fläsksida, marinerade ägg, nori, ramslök, kirskål, salladslök och shiitake.
Nudlarna hade jag till ramen med fläsksida, marinerade ägg, nori, ramslök, kirskål, salladslök och shiitake.

Serveringsförslag

Tips

Deg eller nudlar som blir över kan frysas in och tinas i kyl över natten. Frysta nudlar kan kokas direkt från frysen.

Portionsberäkning

Jag har räknat ca 130 gram färska okokta nudlar per portion.

En skål ramen med hemgjorda nudlar - jag kokte sidfläsk och serverad nudlarna i buljongen tillsammans med marinerade ägg, ramslök, kirskål, shiitake och nori.
En skål ramen med hemgjorda nudlar - jag kokte sidfläsk och serverad nudlarna i buljongen tillsammans med marinerade ägg, ramslök, kirskål, shiitake och nori. Nudlarna passar utmärkt till andra nudelsoppor och wok.

E-mail
Medel: 3.9 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-20

Tillbehör och liknande: