Äggnudlar

Introduktion och förberedelse

Hemgjorda äggnudlar med vetemjöl, ägg, vatten och bikarbonat som passar till nudelsoppa, ramen, wok med mera.

Detta är min variant på nudlar i vilket jag utgått från ett recept från Kondo Sasaki.

Serveringsförslag

Tips

Deg eller nudlar som blir över kan frysas in och tinas i kyl över natten. Frysta nudlar kan kokas direkt från frysen. 

Portionsberäkning

Jag har räknat ca 130 gram färska okokta nudlar per portion. 

En skål ramen med hemgjorda nudlar - jag kokte sidfläsk och serverad nudlarna i buljongen tillsammans med marinerade ägg, ramslök, kirskål, shiitake och nori.
En skål ramen med hemgjorda nudlar - jag kokte sidfläsk och serverad nudlarna i buljongen tillsammans med marinerade ägg, ramslök, kirskål, shiitake och nori. Nudlarna passar utmärkt till andra nudelsoppor och wok.

6 portioner äggnudlar

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 krm salt
  • 1 ägg M/L
  • 7-7,5 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl

Tillagning

  1. Lös upp bikarbonat och salt i en stor skål med vatten.
  2. Rör i ägget.
  3. Tillsätt vetemjöl och blanda till en deg.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig i ca 5-10 minuter. Mjöla bakbordet med potatismjöl de sista minuterna.
  5. Täck över och låt vila i kylen i 30 minuter.
  6. Ta upp degen på bakbord mjölat med potatismjöl.
  7. Dela i två delar. Lägg tillbaka den andra delen deg i bunken och täck över.
  8. Kalva ut en deg i taget till ca 2 mm tjocklek. Mjöla kavel och bakbord med potatismjöl så degen ej fastnar.
  9. Pudra över lite potatismjöl över degen och vik ihop degen till en avlång platt rulle på tre lager.
  10. Skär i tunna strimlor förslagsvis ca 3-4 mm till nudlar. Veckla ut nudlarna försiktigt och blanda med lite potatismjöl samt lägg på tallrikar eller skålar. Hit kan du förbereda och ha övertäckta i kylen.
  11. Koka upp 2 liter vatten med ½ tsk salt.
  12. Koka nudlarna i ca 4 minuter eller tills de är genomkokta - smaka på dem.
  13. Servera direkt som ramen eller till det du önskar. Kan även kylas i kallt vatten att användas till senare eller till kalla rätter.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-04

Tillbehör och liknande recept: