Äggnudlar
Hemgjorda äggnudlar med vetemjöl, ägg, vatten och bikarbonat som passar till nudelsoppa, ramen, wok med mera.
Detta är min variant på nudlar i vilket jag utgått från ett recept från Kondo Sasaki.
Tillagning
- Lös upp bikarbonat och salt i en stor skål med vatten.
- Rör i ägget.
- Tillsätt vetemjöl och blanda till en deg.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig i ca 5-10 minuter. Mjöla bakbordet med potatismjöl de sista minuterna.
- Täck över och låt vila i kylen i 30 minuter.
- Ta upp degen på bakbord mjölat med potatismjöl.
- Dela i två delar. Lägg tillbaka den andra delen deg i bunken och täck över.
- Kalva ut en deg i taget till ca 2 mm tjocklek. Mjöla kavel och bakbord med potatismjöl så degen ej fastnar.
- Pudra över lite potatismjöl över degen och vik ihop degen till en avlång platt rulle på tre lager.
- Skär i tunna strimlor förslagsvis ca 3-4 mm till nudlar. Veckla ut nudlarna försiktigt och blanda med lite potatismjöl samt lägg på tallrikar eller skålar. Hit kan du förbereda och ha övertäckta i kylen.
- Koka upp 2 liter vatten med ½ tsk salt.
- Koka nudlarna i ca 4 minuter eller tills de är genomkokta - smaka på dem.
- Servera direkt som ramen eller till det du önskar. Kan även kylas i kallt vatten att användas till senare eller till kalla rätter.
Serveringsförslag
- Jag hade nudlarna till en variant på japansk nudelsoppa eller ramen med sidfläsk.
- Nudlarna passar även till annan nudelsoppa som nudelsoppa med revbensspjäll, med tofu, med kycklingfilé eller grönkål och ägg osv.
- De kan även användas i wok och liknande rätter som kycklingwok, fläskwok, räkwok eller grönsakswok med tofu eller andra nudelrätter.
Tips
Deg eller nudlar som blir över kan frysas in och tinas i kyl över natten. Frysta nudlar kan kokas direkt från frysen.
Portionsberäkning
Jag har räknat ca 130 gram färska okokta nudlar per portion.
Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal