Nudelsoppa med revbensspjäll

Introduktion och förberedelse

Nudelsoppa med revbensspjäll med hemkokt buljong från revbenen, nudlar och grönsaker som salladslök, böngroddar, färsk koriander, chili och lime.

En variant på nudelsoppa med inspiration från japansk ramen lagad med äggnudlar samt ingredienser och tillbehör som jag tycker blir gott.

Här med tjocka revbensspjäll som kokas med lagerblad, stjärnanis, chili, ingefära och nejlika som blir en god buljong.

Sedan tillagas revbenen i ugnen i en smakrik marinad eller glace av kinesisk soja, torkad ingefära, senapspulver, sirap och balsamvinäger.

Kan förberedas

  • Jag kokte revbenen en dag innan servering. Jag lät sedan buljongen svalna och förvarade i kylen. Revbenen stekte jag vidare i ugnen och lät ligga uppskuren i bitar med marinad.
  • Buljong och revben värmde jag sedan till servering. Man kan skiva upp eller tärna köttet till servering.
  • Även nudlar kan kokas i god tid och sköljas ljumma några minuter innan servering. De kan även förvaras kokta och övertäckta i kylen.

Varianter

Nudelsoppan i skål med revbensspjäll i fläskbuljong, äggnudlar och grönsaker.
Nudelsoppan i skål med revbensspjäll i fläskbuljong, äggnudlar och grönsaker.

4 portioner nudelsoppa med revbensspjäll

  • Förberedelse: 1 tim 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • KOKTA REVBEN: 1 kg tjocka revbensspjäll, med knäckta ben
  • 2 lagerblad
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 hel röd torkad chili eller 2 piri piri
  • 1 bit stjärnanis
  • 3 nejlikor
  • 1 bit färsk ingefära, ca 5 gram
  • 1 tsk salt
  • MARINAD: 1/2 msk mald ingefära
  • 2 msk sirap, ljus eller mörk
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1/2 msk senapspulver ex Colmans
  • 1 krm mald vitpeppar
  • 2 krm salt
  • TILL SERVERING: 300 gram äggnudlar eller valfria nudlar som bandnudlar, breda risnudlar eller sobanudlar
  • 4 salladslökar
  • 1/2 rödlök
  • 180 gram böngroddar, ett paket
  • 1 röd färsk chili
  • 4 klyftor lime
  • 1/2 kruka färsk koriander, ca 1-2 dl grovt hackad
  • 2 liter buljong från revbenskoket

Tillagning

  1. Lägg revbenen hela i en stor kastrull och täck med vatten.
  2. Koka upp och häll bort kokvattnet. Täck med nytt vatten - minst 3 liter.
  3. Tillsätt lagerblad, svartpeppar, chili, stjärnanis, nejlikor, ingefära och salt.
  4. Låt revbenen koka på låg värme i ca 1 timme. Eller tills köttet är mört. Revbenen ska ha minst 80 grader i innertemperatur - sätt in en termometer i tjockaste delen.
  5. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
  6. Plocka upp revbenen ur buljongen och lägg på en liten ugnsform eller ugnsfast fat.
  7. Plocka upp kryddorna ur buljongen. Koka gärna ner buljongnen ytterligare tills du har ca 2 dl buljong kvar. Låt svalna. Förvara i kylen. Hit kan du förbereda och förvara i kylen 1-2 dagar.
  8. Pensla hela biten revben runt om med ca hälften av marinaden. Hit kan du förbereda och förvara övertäckt med plastfolie i kylen 1-2 dagar.
  9. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Tillaga revbenen i mitten av ugnen så de får lite yta och blir genomvarma i ca 25 minuter. Ta ut köttet efter halva tiden och pensla med mer marinad. Låt revbenen svalna något. Lägg över på en skärbräda och skär mellan benen i lagom bitar.
  10. Lägg över revbenen på ett fat eller en serveringsskål. Nu kan de penslas lite till om du vill innan servering. Hit kan du också förbereda, låta svalna och förvara övertäckta i kylen i marinaden att värma igen till servering.
  11. SERVERING: Förbered de grönsaker du vill ha i din soppa. Förslagsvis skölj och strimla salladslök fint; skala och strimla rödlök; plocka och grovhacka färsk koriander; skölj böngroddar; skölj dela, kärna ur och strimla röd chili och skölj samt klyfta lime.
  12. Koka nudlarna enligt paket. Jag kokte äggnudlar i fyra minuter. Häll av i durkslag. De kan även kokas direkt i buljongen. Servera då direkt. Ska du förbereda dem innan så koka dem i vatten och skölj dem kalla och förvara i kylen.
  13. Se till att buljongen kokar samt smaka av med ljus japansk soja för önskad sälta. Vidare kan man även ha lite sriracha chilisås för önskad hetta.
  14. Fördela nudlar och grönsaker som salladslök, böngroddar, chili och rödlök i skålar.
  15. Häll på het buljong ca 5 dl i varje skål.
  16. Fördela sedan förslagsvis två bitar revbensspjäll i varje skål. Eller skiva eller tärna köttet och lägg i det.
  17. Strö över färsk koriander och lägg en klyfta lime vid sidan.
  18. Soppan är klar att servera.
  19. Förslag är att servera med ätpinnar och en sked till buljongen. Man kan även sörpla buljongen direkt ur skålen.
  20. Pressa limeklyftan och smaka av med lime. När man äter kan man justera sältan med ljus japansk soja till. Sriracha chilisås eller chiliolja passar till för de som vill ha lite extra hetta.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 421 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-25