Misoramen med tofu

Introduktion och förberedelse

Misoramen är en japansk nudelsoppa där buljongen får smak av misopasta. 

Till min variant använde jag misosoppa som grund och sedan hade jag i kokta breda udon-nudlar, naturell tofu, friterad tofu, sojamarinerade ägg, shiitake svamp, skandinaviskt inslag av kirskål och ramslök samt toppade med rostade sesamfrön, sjögrässnacks samt några droppar japansk chiliolja. 

Serveringsförslag

  • Misoramen och nudelsoppa passar som lunch eller middag. 
  • Jag toppade med rostade sesamfrön, nori sjögräsblad, sjögrässnacks samt några droppar chilisås La yu eller rayu till servering men det är valfritt.  

Framförhållning

  • Koka gärna egen dashi någon dag innan. Istället för hemgjord dashi kan den snabblagas av hon dashi pulver och vatten - 6 gram dashipulver löses upp i 1/2 liter kokande vatten. 
  • Lägg även en bit kombu tång i blöt dagen innan till soppan.
  • Vill du ha sojamarinerade ägg till så gör dem senast 4 timmar innan eller helst någon dag innan. Istället för sojamarinerade ägg kan man ta vanliga löskokta ägg.

Varianter

  • Jag tog köpta japanska breda udon-nudlar. Ramen nudlar eller andra äggnudlar går också bra. Överkurs är hemgjorda äggnudlar vilka blir mycket gott.
  • Som grönsaker passar även babyspenat, bok-choy, matsvamp som skogschampinjon eller böngroddar. 
  • Det blir även gott med vanlig fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong.
  • Använder du buljongtärning så tycker jag ekologisk grönsaksbuljong från Kung Markatta är bra. Ta då även i 12 gram Hondashi-pulver till 1 liter buljong.

2 portioner Misoramen med tofu

  • Förberedelse: 1 dag 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 dag 45 min

Ingredienser

  • 5 dl dashi fiskbuljong eller vatten och 6 gram Hon dashi pulver, grönsaks- fisk- eller kycklingbuljong
  • 5 cm kombu tång
  • 5 dl vatten
  • 5 gram Wakame tång
  • 100 gram tofu naturell
  • 50 gram friterad tofu
  • 50 gram misopasta
  • 1/2 salladslök
  • 150 gram japanska ramen eller udon nudlar. Eller 2 portioner hemgjorda äggnudlar
  • 2 sojamarinerade ägg eller 2 löskokta ägg
  • 4 shiitake svampar, ca 15 gram eller skogschampinjon
  • 10 gram ramslök (valfritt)
  • 10 gram kirskål eller babyspenat
  • 2 msk sjögrässnacks (valfritt)
  • 2 tsk rostade sesamfrön (valfritt)
  • 1 tsk chiliolja rayu eller la yu

Tillagning

  1. Klipp 5 cm kombu tång och lägg i en burk med vatten och ställ i kylen över natten. Ta sedan upp tången. Spara på vattnet.
  2. Förbered och gör egen Dashi, grönsaks- fisk- eller kycklingbuljong - se receptlänk ovan. Gärna dagen innan. En snabbvariant på Dashi kan du göra med 0,5 liter kokande vatten och 6 gram Hondashi-pulver.
  3. Förbered egna äggnudlar om du önskar det. Se receptlänk ovan. Eller använd köpta japanska ramen eller udon nudlar.
  4. Förbered sojamarinerade ägg om du önskar det till. Se receptlänk ovan.
  5. Rosta sesamfrön i en torr het panna någon minut. Lägg över i en skål.
  6. Rensa och dela svampar i två delar. Skölj och skär ramslök i grova bitar. Skölj och plocka blad av kirskål samt skiva grovt. Eller förbered andra grönsaker som spenat eller bok choy på liknande vis.
  7. Koka upp Dashi, grönsaks- fisk- eller kycklingbuljong samt vattnet från kombu-tången.
  8. Skär naturell tofu i tärningar och friterad tofu i strimlor.
  9. Koka nudlar i vatten. Vanligtvis 4 minuter eller enligt paket. Häll av.
  10. Tillsätt tofu, svamp och grönsaker som skivad ramslök och/eller kirskål till buljongen och låt koka en minut.
  11. Tillsätt och rör i misopasta. Koka upp.
  12. Lägg nudlarna i buljongen eller i direkt i skålar och fördela soppan och ingredienserna jämnt i två skålar.
  13. Skär äggen i halvor och fördela på nudlarna.
  14. Garnera med strimlad salladslök, rostade sesamfrön, sjögrässnacks samt några droppar chiliolja.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-05

Tillbehör och liknande recept:

Laga Pho-soppa risnudelsoppa

Laga Pho-soppa - asiatisk risnudelsoppa. Pho-soppa är en klassisk asiatisk soppa med risnudlar, sting...