Ramen med tempeh

Introduktion och förberedelse

Ramen med tempeh, babyspenat, shiitake, stekt ägg, wakame och gräslök.

En god ramensoppa med knaperstekt och marinerad tempeh. Som buljong hade jag grönsaksbuljong, dashi, soja och sake.

Ramen finns i massor av varianter och detta är mitt förslag med tempeh. Den är ej vegetarisk då dashi är en fiskbuljong.

Serveringsförslag

  • Soppan passar som lunch eller middag.
  • Jag toppade min ramen med några droppar chiliolja La yu eller rayu.

Framförhållning

  • Du kan koka egen grönsaksbuljong istället för köpt buljong.
  • Koka gärna egen dashi någon dag innan. Istället för hemgjord dashi fiskbuljong kan den snabblagas av dashi pulver och vatten - 6 gram hon dashipulver löses upp i 1/2 liter kokande vatten.

Varianter

  • Sake kan ersättas med vitt matlagningsvin.
  • Stekt ägg kan bytas mot sojamarinerade ägg.
  • Köpta nudlar kan ersättas med hemgjorda äggnudlar.
  • Kan garneras med rostade sesamfrön, salladslök och sjögrässnacks till servering.
  • Andra grönsaker som passar i är majs, bok-choy, annan matsvamp som skogschampinjon och/eller böngroddar.
  • Vill du ha en vegetarisk eller vegan variant kan du ersätta dashi med mer grönsaksbuljong samt ägg med majs.
  • Istället för tempeh kan du laga ramen med kyckling, sidfläsk eller med miso och tofu.

Ramen med tempeh och japanska nudlar i grönsaksbuljong och dashi; serverad med spenat, stekt ägg, shiitake och gräslök. Gillar du hetare soppa tar du några droppar chiliolja La-Yu på.
Ramen med tempeh och japanska nudlar i grönsaksbuljong och dashi; serverad med spenat, stekt ägg, shiitake och gräslök. Gillar du hetare soppa tar du några droppar chiliolja La-Yu på.

4 portioner ramen med tempeh

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1,5 liter grönsaksbuljong av 1,5 liter vatten och 1 ekologisk grönsaksbuljongtärning ex Kung Markatta
  • 5 msk ljus japansk soja som Kikkoman eller Clearspring
  • 4 msk sake eller vitt matlagningsvin
  • 5 dl dashi fiskbuljong eller 0,5 liter vatten kokt med 6 gram Hon dashi pulver
  • 250-300 gram japanska ramen eller udon nudlar
  • 8 shiitake svampar, ca 30 gram eller skogschampinjon
  • 5 gram Wakame tång och/eller annan tång eller alger som Arame
  • 4 ägg
  • 20 gram babyspenat
  • 20 gram gräslök
  • 200 gram tempeh naturell ex. Yipin
  • 1 msk rapsolja, majsolja eller solrosolja eller liknande
  • MARINAD TILL TEMPEH: 1 tsk socker
  • 2 msk sake eller vitt matlagningsvin
  • 4 msk ljus japansk soja
  • SERVERING: 8 droppar chiliolja Ra yu eller Layu (valfritt)

Tillagning

  1. Förbered hemgjord dashi fiskbuljong dagen innan. En snabb dashi kan du även göra med 0,5 liter kokande vatten där du rör i 6 gram hon dashi pulver.
  2. Förbered grönsaksbuljong genom att koka egen eller koka upp vatten och rör ut grönsaksbuljongtärning.
  3. Rensa och dela svampar i två delar. Tillsätt svamp och wakame till grönsaksbuljongen.
  4. Tillsätt soja, sake och dashi fiskbuljong till grönsaksbuljongen. Koka upp och håll sjudande under lock.
  5. Bryn tärnad tempeh runt om i olja i en stekpanna på lite över medelvärme i ca 10 minuter tills den är knaprig.
  6. Lägg över tempeh i en skål och tillsätt socker, sake och soja. Låt stå.
  7. Rör ihop äggen i en skål. Häll i äggen och stek i samma panna som du stekt tempehn i på medelvärme tills de stelnat på ovansidan. Vänd och stek någon minut till. Lägg upp på en skärbräda och skär i tärningar. Eller hacka sönder direkt i pannan med en stekspade.
  8. Skölj och hacka gräslök grovt. Skölj spenat.
  9. Koka upp vatten till nudlar. Koka nudlarna i vattnet. Vanligtvis 4 minuter eller enligt paket.
  10. Fördela nudlarna i djupa soppskålar. Fördela spenaten bredvid.
  11. Häll och fördela buljongen över nudlarna så det nästan täcker. Se till att du får med svamp och wakame i varje skål.
  12. Fördela över tempeh - skeda med marinaden. Fördela stekt ägg vid sidan.
  13. Garnera med strimlad gräslök och 2-3 droppar chiliolja. Gott är även rostade sesamfrön, sjögrässnacks samt strimlad salladslök.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 374 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-08

Tillbehör och liknande recept: