Yakibuta ramen med sidfläsk

Yakibuta ramen med sidfläsk och soppa på buljongen serverad med sojamarinerade ägg, shiitake och grönsaker.
Yakibuta ramen med sidfläsk och soppa på buljongen serverad med sojamarinerade ägg, shiitake och grönsaker.
Jag gjorde egna äggnudlar men det går bra med köpta japanska ramen eller sobanudlar.
Jag gjorde egna äggnudlar men det går bra med köpta japanska ramen eller sobanudlar.
Dashi är en japansk fiskbuljong du kan koka från grunden med kombu tång eller hon dashi pulver.
Dashi är en japansk fiskbuljong du kan koka från grunden med kombu tång eller hon dashi pulver. Förbered dagen innan.
Sojamarinerade ägg är gott till. Lägg i marinad minst 4 timmar innan servering - gärna dagen innan.
Sojamarinerade ägg är gott till. Lägg i marinad minst 4 timmar innan servering - gärna över natten.
Ingredienser till kött och buljong: Hackad ingefära, vitlök, sidfläsk (ej rimmat), dashi, vatten, soja, matolja, sake och socker.
Ingredienser till kött och buljong: Hackad ingefära, vitlök, sidfläsk (ej rimmat), dashi, vatten, soja, matolja, sake och socker.
Sidfläsket bryns på alla sidor i matolja.
Sidfläsket bryns på alla sidor i matolja.
Socker tillsätts och sidfläsket steks vidare runt om tills det är karamelliserat.
Socker tillsätts och sidfläsket steks vidare runt om tills det är karamelliserat.
Grovhackad ingefära och vitlök tillsätts och får hastigt fräsa med.
Grovhackad ingefära och vitlök tillsätts och får hastigt fräsa med.
Sidfläsk, ingefära och vitlök läggs i en gryta och täcks med vatten samt kokas på medelvärme under lock i 1,5 timmar.
Sidfläsk, ingefära och vitlök läggs i en gryta och täcks med vatten samt kokas på medelvärme under lock i 1,5 timmar.
Sidfläsket får kallna i buljongen samt stå i kylen över natten.
Sidfläsket får kallna i buljongen samt stå i kylen över natten.
Ingefära och vitlök silas bort. Man kan även skumma bort en del av fettet som stelnat på ytan om man önskar det.
Ingefära och vitlök silas bort. Man kan även skumma bort en del av fettet som stelnat på ytan om man önskar det.
Buljongen kokas reduceras i ca 1 timme tills du har ca 1,3-1,5 liter.
Buljongen kokas reduceras i ca 1 timme tills du har ca 1,3-1,5 liter.
Till fläskbuljongen tillsätter man sedan dashi fiskbuljong, soja och sake. Koka upp och håll varm.
Till fläskbuljongen tillsätter man sedan dashi fiskbuljong, soja och sake. Koka upp och håll varm.
Ingredienser till ramen nudelsoppan: Sojamarinerade ägg, nori sjögräsblad, fläskbuljong, sidfläsk i skivor, ramslök, kirskål, shiitake, salladslök samt äggnudlar.
Ingredienser till ramen nudelsoppan: Sojamarinerade ägg, nori sjögräsblad, fläskbuljong, sidfläsk i skivor, ramslök, kirskål, shiitake, salladslök samt äggnudlar.
Först kokas nudlarna i vatten och läggs i djupa skålar.
Först kokas nudlarna i vatten och läggs i djupa skålar.
Fläskbuljongen kokas med shiitake svamp, ramslök och kirskålen.
Fläskbuljongen kokas med shiitake svamp, ramslök och kirskålen. Eller de grönsaker du önskar.
Nudlarna toppas med het fläskbuljong, svamp, grönsaker, skivat sidfläsk, salladslök, sojamarinerade ägg i halvor. Jag garnerade även med sjögrässnacks samt rostade sesamfrön.
Nudlarna toppas med het fläskbuljong, svamp, grönsaker, skivat sidfläsk, salladslök, sojamarinerade ägg i halvor. Jag garnerade även med nori sjögräsblad, sjögrässnacks samt rostade sesamfrön.

Introduktion och förberedelse

Yakibuta ramen eller japansk nudelsoppa med sidfläsk, shiitake, sojamarinerade ägg, sjögräs och grönsaker.

Brynt sidfläsk kokas med ingefära och vitlök som ger en god buljong. Buljongen späs och kokas med dashi fiskbuljung, soja och sake samt serveras med skivat sidfläsk samt kokta ramen eller sobanudlar. 

Jag hade även i shiitake svamp, salladslök samt lite skandinaviskt inslag av kirskål och ramslök. 

Ramen finns i massor av varianter och detta är min variant där jag utgått från ett recept från Kondo Sasaki.

Serveringsförslag

  • Ramensoppa passar som lunch eller middag. 
  • Jag toppade med rostade sesamfrön, nori sjögräsblad och sjögrässnacks till servering men det är valfritt. 
  • Gillar du chili kan du vid servering droppa över några droppar chilisås La yu eller rayu. 

Framförhållning

Det blir mycket god soppa om du gör allt från grunden - räkna då med att börja förbereda en dag innan servering. Det är rätt många moment så jag har gett lite förslag på genvägar också. 

  • Sidfläsket ska helst kokas en dag innan för att få god smak men kan även kokas samma dag.
  • Koka gärna egen dashi någon dag innan. Istället för hemgjord dashi fiskbuljong kan den snabblagas av dashi pulver och vatten - 6 gram hon dashipulver löses upp i 1/2 liter kokande vatten. 
  • Jag gjorde egna äggnudlar vilka blev mycket goda men det går bra med köpta ramen eller udon nudlar. 
  • Vill du ha sojamarinerade ägg till så gör dem senast 4 timmar innan eller helst någon dag innan. Istället för sojamarinerade ägg kan man ta vanliga löskokta ägg.

Varianter

  • Som grönsaker passar även babyspenat, bok-choy, matsvamp som skogschampinjon eller böngroddar. 
  • Istället för sidfläsk kan du laga ramen med kyckling eller med miso och tofu

Yakibuta är ramen med fläsk - jag kokade en bit orimmad sidfläsk som gav en god buljong och kött till soppan.
Yakibuta är ramen med fläsk - jag kokade en bit orimmad sidfläsk som gav en god buljong och kött till soppan.

4 portioner Yakibuta ramen med sidfläsk

  • Förberedelse: 1 dag 2 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 dag 2 tim

Ingredienser

  • FLÄSK OCH BULJONG: 500 gram sidfläsk i bit, EJ rimmad
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk socker
  • 2 liter vatten
  • 20 gram färsk ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk ljus japansk soja som Kikkoman eller Clearspring
  • 2 msk sake eller vitt matlagningsvin
  • 0,5 liter dashi fiskbuljong eller 0,5 liter vatten kokt med 6 gram Hon dashi pulver
  • ÖVRIGT: 4 portioner hemgjorda äggnudlar eller 250-300 gram köpta japanska ramen eller udon nudlar
  • 4 sojamarinerade ägg eller 4 löskokta ägg
  • 8 shiitake svampar, ca 30 gram eller skogschampinjon
  • 20 gram ramslök (valfritt)
  • 20 gram kirskål eller babyspenat
  • 1 salladslök
  • 1 ark nori sjögräsblad (valfritt)
  • 4 msk sjögrässnacks (valfritt)
  • 4 tsk rostade sesamfrön (valfritt)

Tillagning

  1. Förbered hemgjord dashi fiskbuljong samt sojamarinerade ägg om du önskar det. Dashi kan man även göra med 0,5 liter kokande vatten och vispa i 6 gram hon dashi pulver.
  2. Skala och grovhacka vitlök och ingefära.
  3. Bryn sidfläsket på runt om i olja i en stekpanna.
  4. Tillsätt socker och stek runt om tills det är karamelliserat.
  5. Tillsätt ingefära och vitlök samt fräs några sekunder.
  6. Lägg över fläsket i en stor kastrull tillsammans med ingefära och vitlök. Täck med vatten ca 2 liter.
  7. Koka på lite under medelvärme under lock i ca 1,5 timmar.
  8. Ta av från värmen och låt kallna. Ställ in i kylen över natten.
  9. Ta upp köttet och lägg på en tallrik. Skumma ev. av en del av stelnade fettet. Sila bort vitlök och ingefära. Förvara köttet i kylen.
  10. Koka ner buljongen på lite över medelvärme utan lock ca 1 timme tills det återstår ca 1,5 liter.
  11. Förbered egna äggnudlar om du önskar det. Eller använd köpta japanska ramen eller udon nudlar.
  12. Skär sidfläsket i tre delar. Skär varje del i skivor ca 7 mm tjocka. Lägg på en tallrik.
  13. Rosta sesamfrön i en torr het panna någon minut. Lägg över i en skål.
  14. Klipp nori sjögräsblad till avlånga bitar blad ca 10x5 cm. Skölj och strimla salladslöken fint.
  15. Tillsätt soja, sake och dashi fiskbuljong till fläskbuljongen. Koka upp och håll sjudande under lock.
  16. Rensa och dela svampar i två delar. Skölj och skär ramslök i grova bitar. Skölj och plocka blad av kirskål samt skiva grovt. Eller förbered andra grönsaker som spenat eller bok choy på liknande vis.
  17. Koka nudlar i vatten. Vanligtvis 4 minuter eller enligt paket. Lägg upp i djupa skålar.
  18. Tillsätt svamp och grönsaker som skivad ramslök och/eller kirskål till fläskbuljongen och låt koka en minut.
  19. Fördela buljong över nudlarna så det nästan täcker. Fördela svamp, ramslök och kirskål på nudlarna i varje skål i små högar.
  20. Skär äggen i halvor och fördela på nudlarna.
  21. Fördela skivor av sidfläsk vid kanten på varje skål. Häll lite het buljong över dem.
  22. Garnera med strimlad salladslök, rostade sesamfrön, sjögrässnacks samt en bit nori sjögräsblad.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 437 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-11

Tillbehör och liknande recept:

Laga Pho-soppa risnudelsoppa

Laga Pho-soppa - asiatisk risnudelsoppa. Pho-soppa är en klassisk asiatisk soppa med risnudlar, sting...