Yakibuta ramen med sidfläsk
Yakibuta ramen eller japansk nudelsoppa med en hel bit sidfläsk som kokas mör samt ger god buljong. Vidare förslag till servering.
En hel bit sidfläsk, grismage eller porkbelly bryns och kokas med ingefära och vitlök som ger en god buljong. Buljongen späs och kokas med dashi fiskbuljung, soja och sake samt serveras med skivat sidfläsk samt kokta ramen eller sobanudlar.
Sidfläsk, salladslök och nudlar räcker som servering men jag lyxade till med sojamarinerade ägg, shiitake svamp, kirskål och ramslök - det är dock valfritt att ha i.
Ramen finns i massor av varianter och detta är min variant där jag utgått från ett recept från Kondo Sasaki.
Tillagning
- Förbered hemgjord dashi fiskbuljong samt sojamarinerade ägg om du önskar det. Dashi kan man även göra med 0,5 liter kokande vatten och vispa i 6 gram hon dashi pulver.
- Skala och grovhacka vitlök och ingefära.
- Bryn sidfläsket på runt om i olja i en stekpanna.
- Tillsätt socker och stek runt om tills det är karamelliserat.
- Tillsätt ingefära och vitlök samt fräs några sekunder.
- Lägg över fläsket i en stor kastrull tillsammans med ingefära och vitlök. Täck med vatten ca 2 liter.
- Koka på lite under medelvärme under lock i ca 1,5 - 3 timmar - så mört du vill ha fläsket.
- Ta av från värmen och låt kallna. Ställ in i kylen över natten.
- Ta upp köttet och lägg på en tallrik. Skumma ev. av en del av stelnade fettet. Sila bort vitlök och ingefära. Förvara köttet i kylen.
- Koka ner buljongen på lite över medelvärme utan lock ca 1 timme tills det återstår ca 1,5 liter.
- Förbered egna äggnudlar om du önskar det. Eller använd köpta japanska ramen eller udon nudlar.
- Skär sidfläsket i tre delar. Skär varje del i skivor ca 7 mm tjocka. Lägg på en tallrik.
- Rosta sesamfrön i en torr het panna någon minut. Lägg över i en skål.
- Klipp nori sjögräsblad till avlånga bitar blad ca 10x5 cm. Skölj och strimla salladslöken fint.
- Tillsätt soja, sake och dashi fiskbuljong till fläskbuljongen. Koka upp och håll sjudande under lock.
- Rensa och dela svampar i två delar. Skölj och skär ramslök i grova bitar. Skölj och plocka blad av kirskål samt skiva grovt. Eller förbered andra grönsaker som spenat eller bok choy på liknande vis.
- Koka nudlar i vatten. Vanligtvis 4 minuter eller enligt paket. Lägg upp i djupa skålar.
- Tillsätt svamp och grönsaker som skivad ramslök och/eller kirskål till fläskbuljongen och låt koka en minut.
- Fördela buljong över nudlarna så det nästan täcker. Fördela svamp, ramslök och kirskål på nudlarna i varje skål i små högar.
- Skär äggen i halvor och fördela på nudlarna.
- Fördela skivor av sidfläsk vid kanten på varje skål. Häll lite het buljong över dem.
- Garnera med strimlad salladslök, rostade sesamfrön, sjögrässnacks samt en bit nori sjögräsblad.
Serveringsförslag
- Ramensoppa passar som lunch eller middag.
- Jag toppade med rostade sesamfrön, nori sjögräsblad och sjögrässnacks till servering men det är valfritt.
- Gillar du chili kan du vid servering droppa över några droppar chilisås La yu eller rayu.
Framförhållning
Det blir mycket god soppa om du gör allt från grunden - räkna då med att börja förbereda en dag innan servering. Det är rätt många moment så jag har gett lite förslag på genvägar också.
- Sidfläsket ska helst kokas en dag innan för att få god smak men kan även kokas samma dag.
- Koka gärna egen dashi någon dag innan. Istället för hemgjord dashi fiskbuljong kan den snabblagas av dashi pulver och vatten - 6 gram hon dashipulver löses upp i 1/2 liter kokande vatten.
- Jag gjorde egna äggnudlar vilka blev mycket goda men det går bra med köpta ramen eller udon nudlar.
- Vill du ha sojamarinerade ägg till så gör dem senast 4 timmar innan eller helst någon dag innan. Istället för sojamarinerade ägg kan man ta vanliga löskokta ägg.
Varianter
- Som grönsaker passar även babyspenat, bok-choy, matsvamp som skogschampinjon eller böngroddar.
- Istället för sidfläsk kan du laga ramen med kyckling eller med miso och tofu.
Uppskattat näringsvärde per portion: 437 kcal