Kålrabbimos

Introduktion och förberedelse

Kålrabbimos kan du laga av enbart kokt kålrabbi men jag tycker det blir godast med lite potatis i också. Gott som alternativ till vanligt potatismos till det mesta som tillbehör.

Kålrabbin tar lite längre tid att koka än potatis så därför kan du koka i två kastruller eller lägga med potatisen efter några minuter till kålrabbin. Mosa kålrabbin med en potatisstöt direkt i kastrullen eller i en skål. Smaksätt moset med lite smör, mjölk och grädde.

Här har jag blandat moset med 500 gram kålrabbi och 400 gram potatis till 4 portioner. Vill du ha enbart mos på kålrabbi så ökar du mängden kålrabbi till ca 900 gram (oskalad).

Vill du ha ett veganskt mos så tar du havremjölk, havregrädde och lite margarin eller olivolja i moset.

4 portioner kålrabbimos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kålrabbi
  • 400 gram potatis
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 msk grädde (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala kålrabbi. Skala potatis om du vill ha det i. Skär i tärningar ca 2x2 cm.
  2. Koka kålrabbin i 20 minuter totalt. Koka potatisen i 15 minuter. Du kan koka i olika kastruller eller tillsätta potatisen till kålrabbin efter 5 minuter och koka upp samt koka i 15 minuter eller tills rotsakerna är mjuka.
  3. Häll av och lägg tillbaka i kastrullen.
  4. Tillsätt smör, mjölk, grädde, salt och peppar med rotsakerna samt koka upp.
  5. Ta av från värmen och mosa med en potatisstöt direkt i kastrullen eller lägg över i en annan kastrull eller skål.
  6. MED POTATISPRESS: Man kan också pressa rotsakerna genom en potatispress och sedan tillsätt mjölk, smör och grädde samt röra ihop med en träslev till mos och smaka av med salt och peppar.
  7. Smaka av moset med salt och peppar. Håll varmt till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20