Sallad med kokt kålrabbi och morot

Introduktion och förberedelse

En varm sallad eller grönsaksrätt med kokt tärnad kålrabbi och morot smaksatt med persilja, lök och smör eller olivolja. Gott som tillbehör till det mesta.

Vegan variant kan du laga med olja och servera med tzayspett. Vegetarisk variant kan du servera med stekt quornfilé eller stekt eller grillad halloumi.

God till kyckling, grillat, fisk, fläsk, råkorv, kotlett, lax med mera.

Jag tog en kålrabbi på 225 gram som jag skalade och då blev det 160 gram kvar - lagom till två portioner med morötterna. Receptet kan lätt dubblas för fyra eller fler.

Varianter

  • Tillsätt ett krm finriven muskot.
  • Tillsätt och fräs med 1/2 klyfta vitlök med löken.
  • Byt schalottenlök mot 1/4 gul lök, rödlök eller en dm purjolök eller 1 salladslök.
  • Red med någon msk ljus maizenaredning och stuva med 1 dl vatten och 1 dl grädde eller havregrädde för ett krämigt och såsigt tillbehör.
  • Istället för färsk persilja kan du ta frysta hackad persilja eller blanda i andra örter. Några örter som passar är gräslök, salvia, basilika och/eller dragon.
  • Garnera och smaksätt med färsk riven pepparrot.
  • Vänd i en msk grov senap eller Dijonsenap samt 1 krm torkad dragon.

2 portioner sallad med kokt kålrabbi och morot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 160 gram kålrabbi, skalad i tärningar, 1 kålrabbi på 225 gram
  • 125 gram morötter, skalade och tärnade, 2 morötter
  • 40 gram smör eller 3 msk olivolja
  • 1/2 schalottenlök, ca 2 msk finhackad
  • 2 msk hackad blad- eller kruspersilja
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skala kålrabbin. Se till att allt grönt skalas bort. Skär i 2x2 cm tärningar. Skala morötter och tärna dem likadant.
  2. Lägg kålrabbin och morötter i en kastrull och täck med vatten samt tillsätt 1/2 tsk salt.
  3. Koka upp rotsakerna och låt sedan koka mjuka i 6 minuter.
  4. Skala och hacka under tiden löken fint.
  5. Skölj och hacka persilja fint.
  6. Fräs den i smör eller olja utan att ta färg. Tillsätt 2 msk vatten och koka ihop någon minut på låg värme.
  7. Häll av rotsakerna och vänd i lök-blandningen. Tillsätt salt och persilja. Smaka av med salt.
  8. Klart att servera.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-21