Rabarbersaft med röda vinbär
En god variant på rabarbersaft gjord på rabarber blandad med röda vinbär. Ett läskande och gott sätt att ta vara på vinbär och rabarber.
Tillagning
- Skölj, rensa och ansa rabarbern. Skär den i mindre bitar. Rensa vinbär och repa av dem från stjälkarna.
- Tillsätt rabarber och vinbär till vattnet och koka i 15 minuter. Mosa gärna sönder på slutet med en potatisstöt.
- Sila saften i en sildukställning ex. Jonas saftsil. Eller genom en silduk i ett durkslag, finmaskig stålsil eller chinoise.
- Mät upp mängden vätska från den kokta rabarbern så att du kan beräkna mängden socker som ska vara 5,5 dl socker per liter vätska/saft. Lägg vätska/saft och socker i en kastrull. Jag fick ut 1,2 liter vätska/saft och tillsatte då 6,6 dl socker vilket gav 1,5 liter färdig rabarbersaft.
- Koka upp socker och saft/vätska och rör tills sockret löst sig.
- Skumma saften med en slev.
- Ta lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoat och blanda sedan ner den i resten av rabarbersaften. Valfritt om du vill ha en hållbar saft.
- Se till att du har rena flaskor. Förvärm flaskorna med hett vatten - annars kan de spricka. Eller använd saftflaskor av härdat glas.
- Häll upp rabarbersaften. Förslut och förvara saften mörkt och svalt. Öppnad flaska förvaras i kylen.
- Späd rabarbersaften med vatten vid servering till önskad styrka förslagsvis - en del saft och fyra delar vatten.
Serveringsförslag
- Passar både till vardags som fest, till bål eller drinkar.
- Blanda gärna rabarber- och vinbärssaften i god tid och ställ i kylen att kallna eller servera saften med isbitar eller krossad is.
- Späd saften med vatten så söt du vill ha den - förslagsvis 1 dl rabarbersaft och 4 delar vatten.
- Saften är också god till drinkar som Hugo, Bellini med fläder, rabarber- och fläderdrink, rabarbercocktail, bål, Cava Rabarber, Rabarbermargarita eller Rabarbermojito.
Varianter
- Du kan byta röda vinbär mot svarta vinbär eller vita vinbär. Eller blanda.
- Andra varianter är att ta enbart rabarber för klassisk rabarbersaft, ta i lite jordgubbar likt jordgubbs- och rabarbersaft, smaka av rabarbersaften med saften från 1-2 citroner, smaksätt med lite fläder likt fläder- och rabarbersaft, koka med ca 4 kryddnejlikor, 2 cm vaniljstång du delat och skrapat ur eller en kanelstång.
Hållbarhet
- Har du använt rena och gärna steriliserade flaskor och korkar så håller saften några veckor minst i kylen.
- Vill du ha en mycket hållbar saft som även kan förvaras i rumstemperatur kan du ha i konserveringmedel som natriumbensoat enligt paket.
- Ett alternativ är att frysa in saften och då kan den skrapas/skopas upp med sked i tillbringare och blandas med vatten. Då kan du även ha hälften av mängden socker i saften om du vill.
Tips
- En saftsilställning är smidigt att sila den kokta rabarbern genom - exempelvis saftsilen Jonas som på bilden. Eller ta ett durkslag med en silduk. Eller finmaskig stålsil eller chinoise.
- Det är valfritt att repa av vinbär från stjälkarna men jag gjorde det då jag använde frysta vinbär.
Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal