Rabarbersaft med röda vinbär

Introduktion och förberedelse

En god variant på rabarbersaft gjord på rabarber blandad med röda vinbär. Ett läskande och gott sätt att ta vara på vinbär och rabarber.

Serveringsförslag

Varianter

  • Du kan byta röda vinbär mot svarta vinbär eller vita vinbär. Eller blanda.
  • Andra varianter är att ta enbart rabarber för klassisk rabarbersaft, ta i lite jordgubbar likt jordgubbs- och rabarbersaft, smaka av rabarbersaften med saften från 1-2 citroner, smaksätt med lite fläder likt fläder- och rabarbersaft, koka med ca 4 kryddnejlikor, 2 cm vaniljstång du delat och skrapat ur eller en kanelstång.

Hållbarhet

  • Har du använt rena och gärna steriliserade flaskor och korkar så håller saften några veckor minst i kylen.
  • Vill du ha en mycket hållbar saft som även kan förvaras i rumstemperatur kan du ha i konserveringmedel som natriumbensoat enligt paket.
  • Ett alternativ är att frysa in saften och då kan den skrapas/skopas upp med sked i tillbringare och blandas med vatten. Då kan du även ha hälften av mängden socker i saften om du vill.

Tips

  • En saftsilställning är smidigt att sila den kokta rabarbern genom - exempelvis saftsilen Jonas som på bilden. Eller ta ett durkslag med en silduk. Eller finmaskig stålsil eller chinoise.
  • Det är valfritt att repa av vinbär från stjälkarna men jag gjorde det då jag använde frysta vinbär.

1,5 liter rabarbersaft med röda vinbär

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram strimlad rabarber, färsk eller fryst
  • 400 gram röda vinbär, färska eller frysta
  • 7 dl vatten
  • 5,5 dl strösocker per liter avrunnen saft från rabarbern
  • 1 krm natriumbensoat konserveringsmedel (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj, rensa och ansa rabarbern. Skär den i mindre bitar. Rensa vinbär och repa av dem från stjälkarna.
  2. Tillsätt rabarber och vinbär till vattnet och koka i 15 minuter. Mosa gärna sönder på slutet med en potatisstöt.
  3. Sila saften i en sildukställning ex. Jonas saftsil. Eller genom en silduk i ett durkslag, finmaskig stålsil eller chinoise. 
  4. Mät upp mängden vätska från den kokta rabarbern så att du kan beräkna mängden socker som ska vara 5,5 dl socker per liter vätska/saft. Lägg vätska/saft och socker i en kastrull. Jag fick ut 1,2 liter vätska/saft och tillsatte då 6,6 dl socker vilket gav 1,5 liter färdig rabarbersaft.
  5. Koka upp socker och saft/vätska och rör tills sockret löst sig.
  6. Skumma saften med en slev.
  7. Ta lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoat och blanda sedan ner den i resten av rabarbersaften. Valfritt om du vill ha en hållbar saft.
  8. Se till att du har rena flaskor. Förvärm flaskorna med hett vatten - annars kan de spricka. Eller använd saftflaskor av härdat glas.
  9. Häll upp rabarbersaften. Förslut och förvara saften mörkt och svalt. Öppnad flaska förvaras i kylen.
  10. Späd rabarbersaften med vatten vid servering till önskad styrka förslagsvis - en del saft och fyra delar vatten.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-19

Tillbehör och liknande: