Vaniljsås hemgjord Creme Anglaise

Vaniljssås. Hemgjord Creme Anglaise. Äkta vaniljsås görs av äggulor, socker, mjölk och/eller grädde och såklart vanilj.

Ingredienserna till vaniljsåsen rörs över svag värme tills den tjocknar, blir den för varm koagulerar äggulorna och såsen spricker. Man kan fuska lite och ha lite stärkelse i såsen.

Använd en tjockbottnad kastrull. En termometer är också bra.

Du kan också smaksätta vaniljsåsen med likör, choklad eller kaffe.

Vaniljsås serveras varm eller kall (vispa upp den igen hastigt innan servering) till bla äppelkaka, bärpajer mm.

4,5 dl vaniljsås 4 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 vaniljstång
  • 4 dl mjölk (ev hälften mjölk - hälften grädde)
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor (stora)
  • 1 tsk maizena eller potatismjöl (valfritt)
  • 2 dl vispad grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna i en kastrull med mjölken.
  2. Lägg i vaniljstjälkarna också.
  3. Koka upp mjölken/grädden (akta så den inte bränns eller kokar över) och låt stå i 5-10 minuter att svalna något och ta smak.
  4. Ta upp vaniljstången.
  5. Vispa under tiden äggulor med socker samt maizena eller potatismjöl i en skål några minuter tills sockerkristallerna börjat lösa sig och det är en fluffig äggsmet.
  6. Rör ner äggsmeten i varma mjölken med en plastvisp, träspatel, plastslev eller träslev och sätt kastrullen på medelvärme, rör sakta hela tiden tills blandningen tjocknar. Vaniljsåsen ska täcka sleven med ett lätt, krämigt lager. Den blir dock inte så tjock som vaniljvisp.
  7. Vaniljsåsen får absolut inte börja koka. Högsta värme vaniljsås tål är 74 grader - kolla med termometer när det börjar närma sig. Ta av från värmen. Sätt ev. kastrullen i vasken och spola kallt vatten under den om vaniljsåsen verkar börja tjockna för mycket och spricka eller häll upp vaniljsåsen i en annan bunke. Risken är annars att eftervärmen i kastrullen får vaniljsåsen att spricka till äggröra.
  8. Ta av från värmen och låt vaniljsåsen svalna något.
  9. Vaniljsåsen kan serveras varm eller kall.
  10. Extra god blir den om du blandar i vispad grädde innan servering.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer