Vaniljsås hemgjord Creme Anglaise

Vaniljssås. Hemgjord Creme Anglaise. Äkta vaniljsås görs av äggulor, socker, mjölk och/eller grädde och såklart vanilj.

Ingredienserna till vaniljsåsen rörs över svag värme tills den tjocknar, blir den för varm koagulerar äggulorna och såsen spricker. Man kan fuska lite och ha lite stärkelse i såsen.

Använd en tjockbottnad kastrull. En termometer är också bra.

Du kan också smaksätta vaniljsåsen med likör, choklad eller kaffe.

Vaniljsås serveras varm eller kall (vispa upp den igen hastigt innan servering) till bla äppelkaka, bärpajer mm.

4,5 dl vaniljsås 4 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 vaniljstång
  • 4 dl mjölk (ev hälften mjölk - hälften grädde)
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor (stora)
  • 1 tsk maizena eller potatismjöl (valfritt)
  • 2 dl vispad grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna i en kastrull med mjölken.
  2. Lägg i vaniljstjälkarna också.
  3. Koka upp mjölken/grädden (akta så den inte bränns eller kokar över) och låt stå i 5-10 minuter att svalna något och ta smak.
  4. Ta upp vaniljstången.
  5. Vispa under tiden äggulor med socker samt maizena eller potatismjöl i en skål några minuter tills sockerkristallerna börjat lösa sig och det är en fluffig äggsmet.
  6. Rör ner äggsmeten i varma mjölken med en plastvisp, träspatel, plastslev eller träslev och sätt kastrullen på medelvärme, rör sakta hela tiden tills blandningen tjocknar. Vaniljsåsen ska täcka sleven med ett lätt, krämigt lager. Den blir dock inte så tjock som vaniljvisp.
  7. Vaniljsåsen får absolut inte börja koka. Högsta värme vaniljsås tål är 74 grader - kolla med termometer när det börjar närma sig. Ta av från värmen. Sätt ev. kastrullen i vasken och spola kallt vatten under den om vaniljsåsen verkar börja tjockna för mycket och spricka eller häll upp vaniljsåsen i en annan bunke. Risken är annars att eftervärmen i kastrullen får vaniljsåsen att spricka till äggröra.
  8. Ta av från värmen och låt vaniljsåsen svalna något.
  9. Vaniljsåsen kan serveras varm eller kall.
  10. Extra god blir den om du blandar i vispad grädde innan servering.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer