Vaniljsås hemgjord Creme Anglaise

Vaniljssås. Hemgjord Creme Anglaise. Äkta vaniljsås görs av äggulor, socker, mjölk och/eller grädde och såklart vanilj.

Ingredienserna till vaniljsåsen rörs över svag värme tills den tjocknar, blir den för varm koagulerar äggulorna och såsen spricker. Man kan fuska lite och ha lite stärkelse i såsen.

Använd en tjockbottnad kastrull. En termometer är också bra.

Du kan också smaksätta vaniljsåsen med likör, choklad eller kaffe.

Vaniljsås serveras varm eller kall (vispa upp den igen hastigt innan servering) till bla äppelkaka, bärpajer mm.

4,5 dl vaniljsås 4 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 vaniljstång
  • 4 dl mjölk (ev hälften mjölk - hälften grädde)
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor (stora)
  • 1 tsk maizena eller potatismjöl (valfritt)
  • 2 dl vispad grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna i en kastrull med mjölken.
  2. Lägg i vaniljstjälkarna också.
  3. Koka upp mjölken/grädden (akta så den inte bränns eller kokar över) och låt stå i 5-10 minuter att svalna något och ta smak.
  4. Ta upp vaniljstången.
  5. Vispa under tiden äggulor med socker samt maizena eller potatismjöl i en skål några minuter tills sockerkristallerna börjat lösa sig och det är en fluffig äggsmet.
  6. Rör ner äggsmeten i varma mjölken med en plastvisp, träspatel, plastslev eller träslev och sätt kastrullen på medelvärme, rör sakta hela tiden tills blandningen tjocknar. Vaniljsåsen ska täcka sleven med ett lätt, krämigt lager. Den blir dock inte så tjock som vaniljvisp.
  7. Vaniljsåsen får absolut inte börja koka. Högsta värme vaniljsås tål är 74 grader - kolla med termometer när det börjar närma sig. Ta av från värmen. Sätt ev. kastrullen i vasken och spola kallt vatten under den om vaniljsåsen verkar börja tjockna för mycket och spricka eller häll upp vaniljsåsen i en annan bunke. Risken är annars att eftervärmen i kastrullen får vaniljsåsen att spricka till äggröra.
  8. Ta av från värmen och låt vaniljsåsen svalna något.
  9. Vaniljsåsen kan serveras varm eller kall.
  10. Extra god blir den om du blandar i vispad grädde innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-08-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept