Crème brulée med lakrits

Crème brulée med lakrits är en variant på fransk dessert med gräddig ägg- och gräddblandning här smaksatt med lakritspulver. Gott med färska bär som jordgubbar, hallon, rabarberkräm, passionsfrukt, blåbär eller liknande.

Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen tills det är dags att servera. Innan servering så karamellisserar du din crème brulée. Det innebär att du strör socker på den kalla crème bruléen och sedan bränner det ljust brunt med en gasbrännare eller med grillgallret i ugnen.

Du kan använda en vid och platt form eller en högre med mindre diameter. De ska vara ugsfasta och tåla att man kör med gasbrännaren på ytan av vaniljpuddingen. På bilden form från klassiska franska Pillivuyt.

Vintips:

Ett sött dessertvin sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott. Dessertvin, brûlée och syrliga hallon blir mycket gott ihop.

4-6 portioner Crème brulée med lakrits

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk lakritspulver
  • florsocker eller råsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Plocka fram en ugnsform med höga kanter. Koka upp 1,5 liter vatten och håll varmt.
  3. Blanda mjölk, grädde och socker samt lakritspulver i en kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt till mjölk-grädden.
  4. Värm upp mjölk, grädde, socker och lakrits så att det nästan börjar koka - rör då och då - och ta sedan av värmen.
  5. Vispa under tiden äggulor i en stor skål.
  6. Vispa i den heta mjölk-grädd-blandningen.
  7. Häll creme brule smeten i portionsformar.
  8. Ställ dem i ugnsformen och häll på hett vatten vid sidan så att det täcker upp till hälften på portionsformarna.
  9. Grädda creme bruleen i cirka en timme i nedre delen av ugnen. Det går snabbare om du använder plattare formar - räkna ca 30-40 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna. Låt kallna i kylen. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  11. Vid servering är det bara att kandera socker toppen. Det kan du göra med en gasbrännare eller med grillen i ugnen. Sätt ugnen på max grill. Pudra florsocker eller råsocker över formarna. Sätt dem tätt under grillelementet tills sockret mörknar eller bränn med gasbrännare. OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket (därför är det bra om Crème brûléen är kall).
  12. Servera med färska bär.
E-mail
Medel: 4 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.