Paella
Paella är en pytt med ris som blir vackert gul av saffran.
Min variant på Paella har jag försvenskat och använt råvaror som är lätta att hitta i Sverige som grillad kyckling, räkor, musslor samt kräftstjärtar.
Tillagning
- Borsta musslorna och rensa musslorna. Släng öppna (döda) musslor. Lägg dem åt sidan i en skål.
- Hacka löken och pressa vitlöken.
- Fräs löken i två msk olja i en gryta och slå på vinet.
- Lägg i musslorna. Lägg på locket och låt koka tills alla musslor öppnat sig. Släng sådana som ännu är stängda.
- Ta upp musslorna och lägg på en tallrik att svalna. Spar spadet i en skål till riset.
- Fräs riset med saffran och vitlök i två msk olja.
- Tillsätt musselspad och hönsbuljong lite i taget likt tillagning av en risotto.
- Koka på låg värme i 20 minuter, tillsätt lite av buljongen i taget och rör om. Förbered under tiden resten.
- Plocka köttet av kycklingen och dela det i grova bitar.
- Strimla paprika och dela tomaterna.
- Fräs paprika, tomatbitar och ärter i två msk olja i en stor panna (som paellan ska serveras i). En wok funkar.
- Blanda i och fräs runt räkor, kräftstjärtar och kycklingkött.
- Tillsätt och rör i riset och blanda i resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg på musslorna och garnera med citronklyftor.
Serveringsförslag
Paella kan serveras med aioli, olika oliver, rostad marinerad paprika, tapenade, vitlöksfrästa champinjoner, soltorkade tomater, grönsallad med ruccola och bröd.
Varianter
- Du kan också ha i hela havskräftor, blåa och/eller gröna musslor, bläckfisk och/eller skaldjursmix.
- Förbered gärna och grilla en hel kyckling eller kycklingklubbor att ha till paellan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 476 kcal