Oxfile med potatisgratäng

Introduktion och förberedelse för tillagning

Oxfilé med potatisgratäng. Sås och tillbehör får du av potatisgratängen så någon extra sås behövs ej. En enkel rätt att laga speciellt till många gäster.

Oxfilén kan du grilla på utegrill eller i grillpanna; den kan också stekas i stekpanna.

Gott till är grönsallad förslagsvis av babyspenat, avokado och riven morot som på bilden. Tomatsallad med skivad tomat, hackad lök, vinäger och olivolja är också mycket gott till.

Vidare kan man ha enkla färdiga tillbehör till som ajvar, inlagd grillad paprika eller tomatpuré och rostad lök till.

Till gratängen kan du kan byta en del av potatisen mot andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, persiljerot och/eller kålrot. Varianter är att laga potatistorn, potatisbakelser eller gratäng i portionsformar.

Stekgrader för oxfilén

Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

4 portioner oxfilé med potatisgratäng

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé à ca 120-140 gram
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 msk olivolja eller smör (om du steker i stekpanna)
  • Potatisgratäng: 1 msk smör till formen
  • 12 - 16 potatisar, ca 1 kg, mjöliga eller fasta
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 dl grädde
  • 2 dl mjölk, 3,5%
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 - 1 dl riven ost eller gratängost (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta ut köttet och förvara övertäckt så att det får rumstemperatur.
  3. Skala potatis och skär dem i tunna skivor. Ska du laga mycket gratäng rekommenderar jag att skiva potatisen i matberedare.
  4. Smörj en ugnsfast form med lite smör och lägg i potatisskivorna.
  5. Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar.
  6. Häll blandningen över potatisen.
  7. Grädda potatisgratängen i ca 45 min tills potatisen är mjuk. Täck ev. över med folie eller bakplåtspapper om gratängen börjar brännas på toppen.
  8. Strö ev. över ost efter en halvtimme och låt osten och gratängen få färg på slutet.
  9. Förbered och skölj tillbehör som sallad, skiva upp avokado, skala och riv morot. Och/eller gör en tomatsallad.
  10. Ta ut gratängen och låt den vila medan du grillar eller steker oxfilén.
  11. Salta och peppra oxfilén samt vänd runt i olivolja.
  12. Grilla eller stek oxfilén 2-3 minuter på varje sida. Sänk värmen eller sätt in pannan i ugnen att gå några minuter extra till önskad stekgrad, förslagsvis medium. Har den samma motstånd när du trycker på den som nästippen är den medium; motsvarande hakan är den welldone samt samma motstånd som läppen är den blodig.
  13. Låt oxfilén vila några minuter innan servering.
  14. Servera oxfilén med potatisgratängen som tillbehör och sås samt förslagsvis sallad. Strö gärna över lite flingsalt och nymalen svartpeppar på köttet vid serveringen.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.