Oxfile med potatisgratäng
Oxfilé med potatisgratäng. Sås och tillbehör får du av potatisgratängen så någon extra sås behövs ej.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Ta ut köttet och förvara övertäckt så att det får rumstemperatur.
- Skala potatis och skär dem i tunna skivor. Ska du laga mycket gratäng rekommenderar jag att skiva potatisen i matberedare.
- Smörj en ugnsfast form med lite smör och lägg i potatisskivorna.
- Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar.
- Häll blandningen över potatisen.
- Grädda potatisgratängen i ca 45 min tills potatisen är mjuk. Täck ev. över med folie eller bakplåtspapper om gratängen börjar brännas på toppen.
- Strö ev. över ost efter en halvtimme och låt osten och gratängen få färg på slutet.
- Förbered och skölj tillbehör som sallad, skiva upp avokado, skala och riv morot. Och/eller gör en tomatsallad.
- Ta ut gratängen och låt den vila medan du grillar eller steker oxfilén.
- Salta och peppra oxfilén samt vänd runt i olivolja.
- Grilla eller stek oxfilén 2-3 minuter på varje sida. Sänk värmen eller sätt in pannan i ugnen att gå några minuter extra till önskad stekgrad, förslagsvis medium. Har den samma motstånd när du trycker på den som nästippen är den medium; motsvarande hakan är den welldone samt samma motstånd som läppen är den blodig.
- Låt oxfilén vila några minuter innan servering.
- Servera oxfilén med potatisgratängen som tillbehör och sås samt förslagsvis sallad. Strö gärna över lite flingsalt och nymalen svartpeppar på köttet vid serveringen.
Serveringsförslag
- En festlig men samtidigt enkel rätt att laga - speciellt till många gäster.
- Gott till är grönsallad förslagsvis av babyspenat, avokado och riven morot som på bilden.
- Tomatsallad med skivad tomat, hackad lök, vinäger och olivolja är också mycket gott till.
- Vidare kan man ha enkla färdiga tillbehör till som ajvar, inlagd grillad paprika eller tomatpuré och rostad lök till.
Tips
Oxfilén kan du grilla på utegrill eller i grillpanna; den kan också stekas i stekpanna.
Varianter
- Till gratängen kan du kan byta en del av potatisen mot andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, persiljerot och/eller kålrot.
- Istället för gratäng kan du laga potatistorn, potatisbakelser eller gratäng i portionsformar.
Stekgrader för oxfilén
Använd en stektermometer och sätt in i mitten på den tjockaste biten.
- 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé.
- 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé.
- 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Uppskattat näringsvärde per portion: 768 kcal