Grönkålsgratäng med matvete

Introduktion och förberedelse

Laga en grönkålsgratäng med hackad grönkål, vitlök, kokt matvete, grädde, ost och hackad fryst färsk koriander.

Gott som matigt tillbehör till det mesta - även till julbord.

Här med ett paket fryst hackad grönkål på 500 gram.

Vegan variant

Vill du ha en vegan gratäng smörjer du formen med lite olivolja, byter grädden mot havregrädde samt tar en vegan riven ost på.

6 portioner grönkålsgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram fryst hackad grönkål
  • 1,5 dl matvete
  • 4 dl vatten att koka matvetet i
  • 20 gram fryst hackad färsk koriander eller hackad persilja (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk smör till formen
  • 3 dl grädde
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1/2 dl riven mozzarella-ost eller gratängost
  • 1/2 riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Tina den frysta grönkålen.
  2. Koka upp vattnet till matveten i en kastrull och tillsätt samt koka matvetet i 5 minuter.
  3. Häll av det mesta av vattnet - spara ca 1 dl av kokvattnet.
  4. Häll i grädden samt smula i buljongtärning och salt med matvetet. Koka upp.
  5. Smörj en gratängform med lite smör.
  6. Lägg i den hackade tinade grönkålen, citronsaft, pressa över vitlök samt tillsätt färsk hackad koriander.
  7. Häll över matvetet och blanda runt.
  8. Strö över ost som mozzarella och parmesan.
  9. Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 154 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.