Grönkålsgratäng med matvete
Laga en grönkålsgratäng med hackad grönkål, vitlök, kokt matvete, grädde, ost och hackad fryst färsk koriander.
Gott som matigt tillbehör till det mesta - även till julbord.
Här med ett paket fryst hackad grönkål på 500 gram.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Tina den frysta grönkålen.
- Koka upp vattnet till matveten i en kastrull och tillsätt samt koka matvetet i 5 minuter.
- Häll av det mesta av vattnet - spara ca 1 dl av kokvattnet.
- Häll i grädden samt smula i buljongtärning och salt med matvetet. Koka upp.
- Smörj en gratängform med lite smör.
- Lägg i den hackade tinade grönkålen, citronsaft, pressa över vitlök samt tillsätt färsk hackad koriander.
- Häll över matvetet och blanda runt.
- Strö över ost som mozzarella och parmesan.
- Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
Vegan variant
Vill du ha en vegan gratäng smörjer du formen med lite olivolja, byter grädden mot havregrädde samt tar en vegan riven ost på.
Uppskattat näringsvärde per portion: 154 kcal