Enkel potatisgratäng
Enkel och krämig potatisgratäng med potatis, grädde, mjölk och vitlök.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skala och skiva potatisen. Att skiva går snabbt i en matberedare eller med mandolin.
- Lägg den skivade potatisen i en stor smörad ugnsform. Platta till potatisen.
- Blanda i pressad vitlök, salt samt vitpeppar.
- Värm mjölk och grädde i en kastrull och häll den över potatisen.
- Grädda potatisgratängen ca 35-50 minuter i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk och potatisgratängen har fått fin färg. Tips: sätt en bakplåt över gratängen så bränns den ej på ytan innan den är klar. Ta sedan bort bakplåten de sista 15 minuterna för att få färg på ytan.
- MED OST: Strö över riven ost efter ca 30 minuter. Grädda de sista 10-20 minuterna till fin färg och tills potatisen är mjuk.
Serveringsförslag
- Potatisgratäng passar till det mesta som sås och tillbehör i ett.
- På bilden serverade jag den med baconlindad kyckling, vidare en tomatsallad med mozzarella, babyspenat och marinerade vita bönor.
Tips
Överbliven potatisgratäng håller sig i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat.
Varianter
- Om du gillar ost kan du toppa gratängen med en dl riven lagrad ost som Västerbotten, gratängost eller riven mozzarella.
- Tillsätt eller byt ut en del av potatisen mot 200 gram skalad och skivad rotselleri, palsternacka eller kålrot - eller blanda rotfrukter som du vill.
- Tillsätt en halv finhackad gul lök eller en halv strimlad purjolök.
- Toppa med smakrik ost som chèvre eller fetaost.
- Ta i mer vitlök och lök samt grädde som fransk gratäng.
- Laga gratängen i portionsformar.
- Ta mindre mängd grädde och byta mot mjölk. Förslagsvis hälfte av varje eller 3 dl mjölk och 2 dl grädde.
- Uteslut vitlök om du vill.
Vegan potatisgratäng
Vill du ha en vegan potatisgratäng så kan du byta ut smör mot mjölkfritt margarin; grädde mot Oatly Imat eller sojagrädde, mjölk mot havremjölk, rismjölk eller sojamjölk; ost mot sojaost Mozzarellastyle eller annan vegan riven ost.
Snabbare tillagning
Har du bråttom så kan du först värma upp grädde och mjölkblandningen i en tjockbottnad kastrull innan man slår den över potatisen - då blir gratängen klar snabbare.
Uppskattat näringsvärde per portion: 483 kcal