Potatis och mandelkaka

En glutenfri kaka utan vetemjöl med mandel, kokt potatis, bittermandel, ägg, socker och smör.
God med vispad grädde och sylt till fika eller dessert.
En glutenfri kaka utmärkt till glutenallergiker.

12 bitar potatis och mandelkaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2,5 dl mandel
  • 5 st bittermandlar
  • 100 gram smör
  • 2 dl socker
  • 300 gram potatis, mjölig sort
  • 3 ägg
  • 2 msk smör till formen
  • 0,5 dl ströbröd

Tillagning

  1. Skala, tärna och koka potatis mjuk ca 15 minuter.
  2. Skålla mandel. Koka upp mandel med skal i lite vatten någon minut tills skalet bubblar upp. Skölj med kall vatten och skala dem.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Mal mandel och bittermandel.
  5. Smält smöret och blanda med mandel, bittermandel, smör och socker i en skål.
  6. Mosa potatis i en skål.
  7. Rör ner potatis med mandlarna och tillsätt äggen ett i taget och rör ihop till en jämn smet.
  8. Smörj och bröa ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna, 20x30 cm eller använd en rund springform eller bakform.
  9. Häll upp smeten i formen.
  10. Kakan ska gräddas i 40 minuter. Täck med folie om den börjar brännas.
  11. Ta ut kakan och låt den svalna något.
  12. Servera potatis- och mandelkakan med sylt och grädde. Den är god varm eller kall.
E-mail
Inga röster än

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer