Pluma i ugnen

Helstekt pluma tillagad i ugnen med marinerad av söt indonesisk soja ketjap manis, timjan, rosmarin, vitlök, ingefära och salvia blir smakrik och god.

Pluman kommer från framdelen på grisen och är en uppskattad delikatess i bland annat Spanien. Den har ofta lite fett kvar som håller köttet saftigt när du tillagar det.

4 portioner pluma i ugnen

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 750 gram pluma
  • MARINAD: 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk hackad färsk ingefära
  • 2 tsk ketjap manis söt soja
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk färsk plockad timjan eller 1 krm torkad
  • 1 tsk hackad färsk plockad rosmarin eller 1 krm torkad
  • 1 tsk hackad färsk salvia eller 1 krm torkad
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 2 msk hackad persilja eller 4 kvistar persilja samt färsk timjan, salvia och rosmarin till garnering
  • FÖRSLAG TILLBEHÖR: 4 portioner persiljerotsmos
  • 4 portioner timjan- och rödvinssky
  • 4 portioner grönsallad som sallad med vita bönor

Tillagning

  1. Lägg bitarna av pluma i en skål. Tillsätt hackad vitlök, ingefära, timjan, soja, rapsolja, svartpeppar, rosmarin och salvia. Blanda runt och ställ övertäckt i kylen att marinera minst några timmar upp till någon dag innan. Vänta med saltet till precis innan tillagning.
  2. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Ta fram en stektermometer och ställ in den på 68°C.
  3. Förbered tillbehör som persiljerotsmos, timjan- och rödvinssky samt sallad.
  4. Lägg pluman i en ugnsfast gjutjärnspanna, stekpanna eller annan ugnsform. Salta på pluman.
  5. Sätt in en stektermometer i mitten av den tjockaste biten.
  6. Tillaga pluman i mitten av ugnen tills köttet är 68°C. Det tar ca 15 minuter beroende på hur tjocka bitarna är.
  7. Ta upp köttet och lägg att vila fem minuter på en skärbräda. Gärna inslaget med lite folie.
  8. Gör du timjan- och rödvinssky som jag gjorde så häller du såsen i den form du tillagat pluman i. Rör runt och sila sedan tillbaka såsen i såskastrullen igen. Då får du god smak på såsen från stekskyn.
  9. Skär upp bitarna av pluma med en vass kniv tvärs över köttfibrerna samt lägg upp på tallrik eller fat.
  10. Strö över lite flingsalt och svartpeppar samt garnera eventuellt med lite persilja, färsk timjan, rosmarin och salvia vid servering.
  11. Servera med valfria tillbehör.
Pluma på fat - en uppskattad delikatess i Spanien
Pluma är en uppskattad delikatess i Spanien - här min variant i god marinad som är lätt att steka i ugnen.
Pluman skärs upp mot fibrerna på en skärbröda
Pluman marineras och steks hel i ugnen likt en fläskstek till 68 grader innertemperatur. Efter den fått vila så skärs den mot fibrerna i skivor till servering.
Pluman omgiven av tillbehör
Till pluman hade jag persiljerotsmos, rödvin- och timjansky samt grönsallad.
Pluman marineras på fat innan tillagning in ugnen
Pluman marineras med söt indonesisk soja ketjap manis, timjan, rosmarin, vitlök, ingefära och salvia innan tillagning in ugnen

Serveringsförslag

Annars kan du ha valfria tillbehör till pluma. Några andra förslag är:

Marinad

För att få lite god smak på köttet la jag det i marinad några timmar innan. Detta kan du även göra kvällen innan eller på morgonen samma dag.

Stekgrad

Pluman lagar du tills innertemperaturen är runt 68°C. Stick in en stektermometer i mitten på den tjockaste delen.

Att dricka till

Vintips till blir en spansk ekfatslagrad fyllig men balanserad Rioja eller spanskt vin av druvan Tempranillo. Andra förslag är en smakrik Cabernet Sauvignon, Shiraz eller Syrah.

Pluman stekt i gjutjärnspanna med örter och marinad.
Pluman stekt i gjutjärnspanna med örter och marinad.

E-mail
Medel: 3.6 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 358 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-18

Tillbehör och liknande: