Pluma i ugnen
Helstekt pluma tillagad i ugnen med marinerad av söt indonesisk soja ketjap manis, timjan, rosmarin, vitlök, ingefära och salvia blir smakrik och god.
Pluman kommer från framdelen på grisen och är en uppskattad delikatess i bland annat Spanien. Den har ofta lite fett kvar som håller köttet saftigt när du tillagar det.
Tillagning
- Lägg bitarna av pluma i en skål. Tillsätt hackad vitlök, ingefära, timjan, soja, rapsolja, svartpeppar, rosmarin och salvia. Blanda runt och ställ övertäckt i kylen att marinera minst några timmar upp till någon dag innan. Vänta med saltet till precis innan tillagning.
- Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Ta fram en stektermometer och ställ in den på 68°C.
- Förbered tillbehör som persiljerotsmos, timjan- och rödvinssky samt sallad.
- Lägg pluman i en ugnsfast gjutjärnspanna, stekpanna eller annan ugnsform. Salta på pluman.
- Sätt in en stektermometer i mitten av den tjockaste biten.
- Tillaga pluman i mitten av ugnen tills köttet är 68°C. Det tar ca 15 minuter beroende på hur tjocka bitarna är.
- Ta upp köttet och lägg att vila fem minuter på en skärbräda. Gärna inslaget med lite folie.
- Gör du timjan- och rödvinssky som jag gjorde så häller du såsen i den form du tillagat pluman i. Rör runt och sila sedan tillbaka såsen i såskastrullen igen. Då får du god smak på såsen från stekskyn.
- Skär upp bitarna av pluma med en vass kniv tvärs över köttfibrerna samt lägg upp på tallrik eller fat.
- Strö över lite flingsalt och svartpeppar samt garnera eventuellt med lite persilja, färsk timjan, rosmarin och salvia vid servering.
- Servera med valfria tillbehör.
Serveringsförslag
- Servera som jag gjorde med persiljerotsmos, timjan- och rödvinssky - som fick smak av stekskyn från pluman.
- Vidare hade jag en sallad av hackad babyspenat, riven morot och marinerade vita bönor samt syltad zucchini till.
Annars kan du ha valfria tillbehör till pluma. Några andra förslag är:
- Enkel crème fraiche Bearnaise, rostad potatis med örtolja, rostad spetskål och rödbetor samt tomatsallad.
- Bearnaisesås eller svampsås, klyftpotatis samt bakad tomat och grönsallad.
- Jag har också ett recept på grillad pluma med lite andra tillbehör.
Marinad
För att få lite god smak på köttet la jag det i marinad några timmar innan. Detta kan du även göra kvällen innan eller på morgonen samma dag.
Stekgrad
Pluman lagar du tills innertemperaturen är runt 68°C. Stick in en stektermometer i mitten på den tjockaste delen.
Att dricka till
Vintips till blir en spansk ekfatslagrad fyllig men balanserad Rioja eller spanskt vin av druvan Tempranillo. Andra förslag är en smakrik Cabernet Sauvignon, Shiraz eller Syrah.
Uppskattat näringsvärde per portion: 358 kcal