Syltad zucchini
Sylta, pickla och lägg in egen zucchini.
Tillagning
- Skölj zucchinis. Skala dem grovt. Du kan lämna lite ränder av grönt eller gult kvar. Dela på längden och skär i halvmånar eller tärningar.
- Koka upp alla ingredienser till lagen - vatten, ättika, socker, salt och kryddor - i en stor kastrull. Rör så att sockret löser sig.
- Tillsätt zucchinin och koka upp. Koka i fyra minuter och ta sedan upp zucchinin med en hålslev. Lägg zucchinin i en eller två väl rengjorda glasburkar.
- Koka lagen i 10 minuter till. Låt svalna något.
- Häll lagen över zucchinin. Tryck ner zucchinin så att lagen täcker. Sätt på lock. Låt svalna.
- Sätt sedan in i kylen och låt stå ett ca ett dygn eller över natten minst att få smak innan servering.
- Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvarar du i kylen.
Serveringsförslag
Passar likt pickles som sötsurt tillbehör på buffé, till kött, grillat, hamburgare, pokebowls eller grönsaker.
Val av zucchini
- Du kan sylta grön eller gul zucchini - eller som jag gjorde hälften av varje.
- All zucchini eller squash funkar men godast är de mindre som inte fått växa sig så stora.
Förvaring
- Förvarar du zucchinin svalt och mörkt så håller de 6-12 månader.
Öppnad burk förvarar du i kylen.
Sterilisera eller diska burkar och lock i maskindisk så att de är rena.
Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal