Clafoutis fransk kaka med bär

Clafoutis som är en fransk kaka med bär eller frukt i botten toppad med en slags sockerkakssmet.
Här har jag mandel och smör i för det är gott. Mandeln kan uteslutas.
Plommon, krusbär, hallon, blåbär, björnbär, vinbär, körsbär, persika passar till denna franska kaka. Se till att frukt och bär är mogna bara.
Clafoutis kan serveras som den är eller med lättvispad grädde (kanske med en skvätt calvados eller konjak i samt lite vaniljsocker), med vaniljsås, vaniljglass eller bärsås.
Vanligt är att pudra över florsocker innan servering.
Vill du ha en glutenfri clafoutis så kan du byta ut vetemjölet mot mandelmjöl.

8 portioner Clafoutis fransk kaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram bär eller frukt plommon, krusbär, hallon, blåbär, björnbär, vinbär, körsbär eller persika
  • 25 gram smör
  • 50 g mald sötmandel
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl mjölk eller grädde
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 dl florsocker att pudra över kakan när den är gräddad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm eller stor stekpanna eller rund bakform - ca 24 cm i diameter - med lite smör.
  3. Rensa och skölj bär. Använder du frukt som körsbär, plommon eller persika så skär dem i grova bitar (för att ta bort kärnan).
  4. Fördela bär eller frukt jämnt över botten på formen. Frukt som plommon lägger du med skalet nedåt.
  5. Mal, mixa eller hacka mandeln fint.
  6. Blanda smeten till clafoutin: smält smöret i en kastrull.
  7. Vispa ägg och socker med en elvisp i fem minuter. Eller för hand så att det är riktigt fluffigt.
  8. Vispa i smält smör, mandel, vetemjöl, vaniljsocker, salt, mjölk eller grädde.
  9. Häll smeten över bär eller frukt i formen.
  10. Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter tills den fått fin färg och smeten stelnat - den pöser då upp lite. Ta ut och låt svalna något.
  11. Pudra eventuellt över florsocker.
  12. Skär upp kakan och servera Clafoutin (helst småvarm) som den är eller med lättvispad grädde, vaniljglass, vaniljsås eller bärsås.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer