Clafoutis fransk kaka med bär

Clafoutis som är en fransk kaka med bär - på bilden med körsbär - eller frukt i botten toppad med en slags sockerkakssmet. Här har jag mandel och smör i för det är gott. Mandeln kan uteslutas.

Gott med plommon, krusbär, hallon, blåbär, björnbär, vinbär, körsbär eller persika. Se till att frukt och bär är mogna bara.

Clafoutis kan serveras som den är eller med lättvispad grädde (kanske med en skvätt calvados eller konjak i samt lite vaniljsocker), med vaniljsås, vaniljglass eller bärsås.

Vanligt är att pudra över florsocker innan servering.

Vill du ha en glutenfri clafoutis så kan du byta ut vetemjölet mot mandelmjöl.

8 portioner Clafoutis fransk kaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram bär eller frukt plommon, krusbär, hallon, blåbär, björnbär, vinbär, körsbär eller persika
  • 25 gram smör
  • 50 g mald sötmandel
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl mjölk eller grädde
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 dl florsocker att pudra över kakan när den är gräddad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm eller stor stekpanna eller rund bakform - ca 24 cm i diameter - med lite smör.
  3. Rensa och skölj bär. Använder du frukt som körsbär, plommon eller persika så skär dem i grova bitar (för att ta bort kärnan).
  4. Fördela bär eller frukt jämnt över botten på formen. Frukt som plommon lägger du med skalet nedåt.
  5. Mal, mixa eller hacka mandeln fint.
  6. Blanda smeten till clafoutin: smält smöret i en kastrull.
  7. Vispa ägg och socker med en elvisp i fem minuter. Eller för hand så att det är riktigt fluffigt.
  8. Vispa i smält smör, mandel, vetemjöl, vaniljsocker, salt, mjölk eller grädde.
  9. Häll smeten över bär eller frukt i formen.
  10. Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter tills den fått fin färg och smeten stelnat - den pöser då upp lite. Ta ut och låt svalna något.
  11. Pudra eventuellt över florsocker.
  12. Skär upp kakan och servera Clafoutin (helst småvarm) som den är eller med lättvispad grädde, vaniljglass, vaniljsås eller bärsås.
E-mail
Medel: 4.2 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Vad passar att laga till Söndagsmiddag?

Bjud på Söndagsmiddag - här är mina bästa tips rätter som passar som klassisk söndagsstek, slottstek, stekt fläskkarré, ugnstekt kyckling, lammstek, varmrökt lax med mera. 

Läs mer

Frukost och brunch för lediga dagar

Vem gillar inte lediga helger och dagar med gott om tid för en riktig frukost? Här kommer tips och recept till frukost och brunch som kalljästa pannkakor, ägg och bacon, frukostbullar, fruktsallad, hemrostad granola med mera.

Läs mer