Clafoutis fransk kaka med bär
Clafoutis som är en fransk kaka med bär - på bilden med körsbär - eller frukt i botten toppad med en slags sockerkakssmet.
Gott med plommon, krusbär, hallon, blåbär, björnbär, vinbär, körsbär eller persika. Se till att frukt och bär är mogna bara. Eller prova med strimlad smörstekt svensk rabarber.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm eller stor stekpanna eller rund bakform - ca 24 cm i diameter - med lite smör.
- Rensa och skölj bär. Använder du frukt som körsbär, plommon eller persika så skär dem i grova bitar (för att ta bort kärnan).
- Fördela bär eller frukt jämnt över botten på formen. Frukt som plommon lägger du med skalet nedåt.
- Mal, mixa eller hacka mandeln fint.
- Blanda smeten till clafoutin: smält smöret i en kastrull.
- Vispa ägg och socker med en elvisp i fem minuter. Eller för hand så att det är riktigt fluffigt.
- Vispa i smält smör, mandel, vetemjöl, vaniljsocker, salt, mjölk eller grädde.
- Häll smeten över bär eller frukt i formen.
- Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter tills den fått fin färg och smeten stelnat - den pöser då upp lite. Ta ut och låt svalna något.
- Pudra eventuellt över florsocker.
- Skär upp kakan och servera Clafoutin (helst småvarm) som den är eller med lättvispad grädde, vaniljglass, vaniljsås eller bärsås.
Serveringsförslag
- Clafoutis kan serveras som den är til fika eller utflykt.
- Eller till efterrätt, fika eller dessert med lättvispad grädde - kanske med en skvätt calvados eller konjak i samt lite vaniljsocker; eller med vaniljsås, vaniljglass och/eller bärsås.
- Vanligt är att pudra över florsocker innan servering.
Varianter
Vill du ha en glutenfri clafoutis så kan du byta ut vetemjölet mot mandelmjöl.
Uppskattat näringsvärde per portion: 116 kcal