Sötpotatismuffins

Sötpotatismuffins bakade med kokt sötpotatis i smeten vilket ger saftiga muffins med god smak tillsammans med farinsocker, vanilj och kardemumma.

12 sötpotatismuffins

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 sötpotatis, 175 gram, 200 gram oskalad
  • 50 gram smör, rumsvarmt
  • 2 dl farinsocker,140 gram
  • 2 ägg M/L
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm mald kardemumma
  • 1 dl mjölk
  • FROSTING: 200 gram naturell färskost
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 lime

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skala sötpotatis och tärna den.
  3. Koka sötpotatisen mjuk i ca 15 minuter.
  4. Vispa ihop rumsvarmt smör och farinsocker i en stor bunke.
  5. Vispa i ägg. Vispa fluffigt i 4 minuter.
  6. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i en skål.
  7. Tillsätt mjölblandningen och mjölken till smörblandningen. Vispa ihop till en jämn smet utan klumpar.
  8. Häll av sötpotatisen och låt den svalna något.
  9. Mosa sötpotatisen med en potatisstöt.
  10. Rör i sötpotatismoset i muffinssmeten.
  11. Smörj en muffinspanna med 1 msk smör. Eller baka i 12 medelstora muffinsformar.
  12. Fördela smeten i formarna.
  13. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
  14. Ta ut och låt svalna i formarna.
  15. Muffinsen är klara att servera som de är eller så toppar du med frosting.
  16. FROSTING: Skölj och torka lime. Riv skalet fint på en assiette. Ställ övertäckt i kylen till senare.
  17. Dela lime och pressa ur saften i en bunke.
  18. Tillsätt florsocker och färskost. Vispa ihop till en slät frosting utan klumpar.
  19. Fyll en spritspåse med stjärntyll med frostingen om du vill spritsa ut den. Lägg i kylen.
  20. Spritsa ut lite frosting på varje muffins. Muffinsen ska ha svalnat helt innan. Fördela och strö lite rivet limeskal på toppen av varje muffins.
Mosad sötpotatis ger saftiga och goda muffins.
Mosad sötpotatis ger saftiga och goda muffins.
Till muffinsen behöver du vetemjöl, smör, ägg, vaniljsocker, bakpulver, farinsocker, mjölk, kardemumma, salt och sötpotatis. Till frosting behöver du lime, färskost och florsocker. Vidare lite smör till formarna.
Till muffinsen behöver du vetemjöl, smör, ägg, vaniljsocker, bakpulver, farinsocker, mjölk, kardemumma, salt och sötpotatis. Till frosting behöver du lime, färskost och florsocker. Vidare lite smör till formarna.
Skala och skär sötpotatis i tärningar. Koka mjuka i 15 minuter.
Skala och skär sötpotatis i tärningar. Koka mjuka i 15 minuter.
Vispa ihop rumsvarmt smör och farinsocker.
Vispa ihop rumsvarmt smör och farinsocker.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa fluffigt några minuter.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa fluffigt några minuter.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och stött kardemumma i en skål.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och stött kardemumma i en skål.
Tillsätt mjölblandningen till skålen med socker, smör och ägg samt vispa hastigt ut klumpar till en jämn smet.
Tillsätt mjölblandningen till skålen med socker, smör och ägg samt vispa hastigt ut klumpar till en jämn smet.
Häll av sötpotatisen och låt svalna något.
Häll av sötpotatisen och låt svalna något.
Mosa sötpotatisen med en potatisstöt.
Mosa sötpotatisen med en potatisstöt.
Rör ut den mosade sötpotatisen i smeten.
Rör ut den mosade sötpotatisen i smeten.
Fördela smeten i en smord muffinspanna.
Fördela smeten i en smord muffinspanna.
Grädda i 20 minuter på 200 grader vanlig ugn. Ta ut och låt svalna.
Grädda i 20 minuter på 200 grader vanlig ugn. Ta ut och låt svalna i formarna.
Skölj och torka lime. Riv limeskal fint till frosting. Spara övertäckt i kylen till garnering.
Skölj och torka lime. Riv limeskal fint till frosting. Spara övertäckt i kylen till garnering.
Vispa ihop färskost, florsocker och pressad limesaft i en bunke.
Vispa ihop färskost, florsocker och pressad limesaft i en bunke.
Lägg frosting i en spritspåse med stjärntull. Låt muffinsen svalna helt innan du toppar med frosting.
Lägg frosting i en spritspåse med stjärntull. Låt muffinsen svalna helt innan du toppar med frosting.
Spritsa ut och fördela frostingen på muffinsarna.
Spritsa ut och fördela frostingen på muffinsarna.
Strö över och toppa med rivet limeskal.
Strö över och toppa med rivet limeskal.
Frosting och garnering är valfritt och kan varieras.
Frosting och garnering är valfritt och kan varieras.

Serveringsförslag

  • Passar till fika, utflykt eller när som.
  • Jag toppade med limefrosting och limeskal. Då kan de även kallas sötpotatiscupcakes.
  • Du kan även välja en annan mina frostings som förslagsvis vitchokladfrosting. Strössel eller färska bär som blåbär eller hallon passar också som garnering.
  • Det går bra att utesluta frosting och servera muffinsen som de är.

Varianter

  • Kardemumma är valfritt att smaksätta med. Alternativ är mald kanel, ingefära, pepparkakskrydda eller nejlika.
  • Sötpotatis kan bytas mot pumpa.

Toppade med frosting kan muffinsen även kalla sötpotatiscupcakes.
Toppade med frosting kan muffinsen även kalla sötpotatiscupcakes.

E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 193 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-31

Tillbehör och liknande: