Sötpotatismuffins
Sötpotatismuffins bakade med kokt sötpotatis i smeten vilket ger saftiga muffins med god smak tillsammans med farinsocker, vanilj och kardemumma.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skala sötpotatis och tärna den.
- Koka sötpotatisen mjuk i ca 15 minuter.
- Vispa ihop rumsvarmt smör och farinsocker i en stor bunke.
- Vispa i ägg. Vispa fluffigt i 4 minuter.
- Blanda vetemjöl, salt, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i en skål.
- Tillsätt mjölblandningen och mjölken till smörblandningen. Vispa ihop till en jämn smet utan klumpar.
- Häll av sötpotatisen och låt den svalna något.
- Mosa sötpotatisen med en potatisstöt.
- Rör i sötpotatismoset i muffinssmeten.
- Smörj en muffinspanna med 1 msk smör. Eller baka i 12 medelstora muffinsformar.
- Fördela smeten i formarna.
- Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
- Ta ut och låt svalna i formarna.
- Muffinsen är klara att servera som de är eller så toppar du med frosting.
- FROSTING: Skölj och torka lime. Riv skalet fint på en assiette. Ställ övertäckt i kylen till senare.
- Dela lime och pressa ur saften i en bunke.
- Tillsätt florsocker och färskost. Vispa ihop till en slät frosting utan klumpar.
- Fyll en spritspåse med stjärntyll med frostingen om du vill spritsa ut den. Lägg i kylen.
- Spritsa ut lite frosting på varje muffins. Muffinsen ska ha svalnat helt innan. Fördela och strö lite rivet limeskal på toppen av varje muffins.
Serveringsförslag
- Passar till fika, utflykt eller när som.
- Jag toppade med limefrosting och limeskal. Då kan de även kallas sötpotatiscupcakes.
- Du kan även välja en annan mina frostings som förslagsvis vitchokladfrosting. Strössel eller färska bär som blåbär eller hallon passar också som garnering.
- Det går bra att utesluta frosting och servera muffinsen som de är.
Varianter
- Kardemumma är valfritt att smaksätta med. Alternativ är mald kanel, ingefära, pepparkakskrydda eller nejlika.
- Sötpotatis kan bytas mot pumpa.
Uppskattat näringsvärde per portion: 193 kcal