Toscasmet med hasselnötter
Toscasmet med hackade hasselnötter.
Hasselnötstosca är en variant på vanlig toscasmet och kan användas till toscakaka, muffins, kakor, bakverk, desserter med mera.
Tillagning
- Rosta hasselnötterna i en torr panna några minuter. Lägg över dem i en kökshandduk och låt svalna något. Vik ihop handduken och gnugga nötterna mot varandra så att skalen lossnar. Plocka ut de skalade nötterna. Lite skal kan vara kvar.
- Hacka nötterna grovt med kniv eller hacka i matberedare med kniv.
- Lägg nötter, smör, sirap, socker, mjölk och vetemjöl i en stor stekpanna.
- Smält smöret och rör ihop till en röra utan klumpar med en slev.
- Låt smeten koka upp.
- Toscasmeten är klar att använda.
Användning
- Jag hade toscasmeten till päronmuffins. Fler förslag är toscakaka, nötrutor, toscamuffins eller bullar.
- Byt ut toscasmet med mandlar i efterrätter som ananas eller äpplen med tosca eller toscapäron Diana. Toppa till knäckiga pajer som äppelpaj eller rabarberpaj.
Varianter
- Toscasmeten kan du också koka några minuter till så den blir lite mörkare och då passar den att garnera och toppa kakor som mazariner. Då kan man även hacka nötterna lite finare.
- Man kan byta ut hasselnötter mot andra nötter som mandlar, pekannötter, pistagenötter eller valnötter. Eller blanda.
Skalade hasselnötter
Förbered hasselnötterna genom att rosta och skala dem innan. Eller köp skalade hasselnötter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 432 kcal