Plommonkaka

Introduktion och förberedelse

Plommonkaka är en lättbakad ljus kaka likt sockerkaka med plommon som fyllning.

Serveringsförslag

  • Plommonkakan passar till fika eller utflykt till vardags eller fest.
  • Till efterrätt och på lite festligare vis kan kakan serveras med lättvispad grädde eller kolagrädde; eller värmas i mikro eller ugn med en kula vaniljglass, svartvinbärsparfait eller hallonsorbet.

Garnering

  • Strö gärna över tärnat eller klyftade bitar plommon till servering.
  • Andra bär som passar att garnera med är vinbär, krusbär, blåbär, hallon och/eller jordgubbar.
  • Fler förslag är även att pudra över lite florsocker, citronmeliss samt ätliga blomblad innan servering.

Varianter

  • Mandelmjöl kan bytas mot vetemjöl eller mald mandel.
  • Kakan kan även toppas med flagad mandel, råsocker eller pärlsocker innan gräddning.
  • Blanda plommon med annan frukt som päron, äpple eller aprikos; eller bär som hallon, krusbär, vinbär eller strimlad rabarber vänd i socker.

Val av form

Smidigt är att baka i en rund springform på ca 24-26 diameter med avtagbara kanter. Kan även bakas i form med liknande storlek och stjälpas upp.

Den söta kakan får god smak av lite mandelmjöl samt sötsyra bitar av plommon i smeten.
Den söta kakan får god smak av lite mandelmjöl samt sötsyra bitar av plommon i smeten.

12 bitar plommonkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 75 gram smör eller margarin
  • 3 ägg L/M
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 krm salt
  • 3 stora eller 5-6 små plommon
  • 1-2 plommon till garnering
  • 1 msk smör eller margarin till formen
  • 3 msk ströbröd eller kokosflingor till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en springform med smör och bröa med ströbröd eller kokos. Du kan lägga ut ett bakplåtspapper i botten och klämma fast samt klippa till om du önskar det.
  3. Smält smör i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna.
  4. Häll över smöret i en stor bunke samt tillsätt socker.
  5. Vispa i ett ägg i taget i smöret. Vispa fluffigt någon minut.
  6. Blanda vaniljsocker, bakpulver, vetemjöl, mandelmjöl och salt i en bunke.
  7. Tillsätt och rör i mjölkblandningen i äggvispet till en jämn smet.
  8. Bred ut smeten i formen i ett jämnt lager.
  9. Skölj, dela och kärna ur plommon. Skär i tunna klyftor eller tärningar. Fördela över smeten i formen.
  10. Grädda plommonkakan i nedre delen av ugnen i 25 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna i formen. Ta loss kakan ur formen.
  12. Garnera gärna med förslagsvis mer tärnade eller klyftade plommon.
  13. Du får ut 8 stora eller 12 normala bitar.
  14. Plommonkakan är god som den är till fika men kan även lyxas till med en klick vispad grädde eller kolagrädde. Eller värmas och serveras med en kula vaniljglass, svartvinbärsparfait eller hallonsorbet.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 332 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-23

Tillbehör och liknande recept: