Penne pasta med kycklingfile, svamp och grädde
Introduktion och förberedelse
Lyxig penne pasta med kycklingfile, svamp, grädde och lök.
Serveringsförslag
- Gott med riven parmesan eller grana padano på vid servering.
- Kan även garneras med strimlad gräslök, salladslök eller hackad bladpersilja.
- Tomatsallad ,grönsallad och/eller färsk spenat blandad med balsamvinäger, riven parmesan samt vinäger passar till.
Varianter
- Du kan byta penne pasta mot annan pasta som spagetti, gnocchi, tagliatelle eller pastaskruvar. Eller färsk tagliatelle - gör då såsen först.
- Överkurs är att laga egen pasta tagliatelle.
- Istället för purjolök eller knipplök kan du ta 2-3 salladslökar. Eller ramslök.
- Det finns fryst blandad tärnad blandad svamp som går snabbt att fräsa till denna pasta.
Att dricka till
Ett vitt vin av druvan chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella passar till.
Tillagning
- Sätt på vatten till pastan.
- Skiva svamp, hacka lök och vitlök.
- Fräs svamp och lök i en stor panna i olivolja i någon minut. Rör runt.
- Tillsätt mjöl och rör runt.
- Tillsätt mjölk och rör runt. Tillsätt grädden. Koka några minuter. Rör då och då. Håll varmt.
- Börja koka pasta enligt koktiden på paketet, ca 10-12 minuter.
- Värm en stekpanna. Skär under tiden kycklingfilén i bitar ca 2x2 cm eller i strimlor.
- Bryn kycklingen i lite olivolja, salt och peppar.
- Lägg över kycklingen i pastasåsen och låt puttra medan pastan kokar klart.
- Hacka persilja eller basilikan. Tillsätt till såsen.
- Smaka av pastasåsen med salt, soja, svartpeppar och citronsaft.
- När pastan har kokt klart och är al dente (har tuggmotstånd men är kokt) så blanda ner pastan i såsen (eller såsen i pastakastrullen). Eller servera pasta och sås var för sig.
- Riv parmesan och servera till pastan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 522 kcal