Penne pasta med kycklingfile, svamp och grädde

Introduktion och förberedelse

Lyxig penne pasta med kycklingfilé, svamp, grädde och lök.

Serveringsförslag

  • Gott med riven parmesan eller grana padano på vid servering.
  • Kan även garneras med strimlad gräslök eller salladslök.
  • Tomatsallad, grönsallad och/eller färsk spenat blandad med balsamvinäger, riven parmesan samt vinäger passar till.

Varianter

  • Du kan byta penne pasta mot annan pasta som fetuccine, caserecce, farfalle, fusilli, orechiette, rigatoni, pipe rigati, strozzapreti eller gnocchi.
  • Överkurs är att laga egen pasta tagliatelle.
  • Istället för purjolök eller knipplök kan du ta 2-3 salladslökar. Eller ramslök.
  • Istället för champinjoner kan du ta annan matsvamp som Karljohan eller blanda. Det finns fryst blandad tärnad blandad svamp som går snabbt att fräsa till denna pasta.

Att dricka till

Ett vitt vin av druvan chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella passar till.

4 portioner penne pasta med kycklingfilé, svamp och grädde

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som penne
  • 300 gram kycklingfilé
  • 200 gram svamp som champinjon, kantareller eller shiitake (ca 10 stora svampar)
  • 1 halv purjolök
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 2 tsk ljus japansk soja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 0,5 dl hackad färsk persilja eller basilika eller blanda
  • 1 dl kokvatten från pastan

Tillagning

  1. Rensa och skär svamp i tärningar eller skivor. Skala och hacka lök. Skala vitlök. Dela, skölj och strimla purjolöken.
  2. Skär kycklingfilén i bitar ca 2x2 cm eller i strimlor.
  3. Fräs lök, pressad vitlök och purjolök i en bred panna med höga kanter i hälften av olivoljan. Fräs på lite över medelvärme utan att få färg i ca 5 minuter.
  4. Tillsätt mjöl och rör runt.
  5. Tillsätt mjölk och rör ut klumpar. Tillsätt grädden samt vitt vin samt buljongtärning. Koka några minuter. Rör då och då. Håll varmt.
  6. Sätt på vatten till pastan.
  7. Värm en stekpanna. Stek svampen i en msk olivolja tills den fått färg och vätskan dunstat bort. Salta och peppra under tiden. Lägg över i såsen.
  8. Bryn kycklingen i resten av oljan. Salta och peppra under tiden. Lägg över med såsen.
  9. Smaka av pastasåsen med salt, soja, svartpeppar.
  10. Låt pastasåsen småkoka medan du kokar pastan enligt koktiden på paketet, ca 10-12 minuter för penne. När du häller av pastan så spara 1 dl av kokvattnet i en skål.
  11. Hacka persilja eller basilika. Riv ost.
  12. Tillsätt nästan all parmesan och persilja eller basilika samt rör runt. Spara lite till garnering överst.
  13. Blanda ner pastan i såsen. Eller såsen i pastakastrullen. Tillsätt 1 dl av pastavattnet och rör runt.
  14. Eller servera pasta och sås var för sig.
E-mail
Medel: 3.8 (166 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 522 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-05