Penne pasta med kycklingfile, svamp och grädde

Introduktion och förberedelse

Lyxig penne pasta med kycklingfile, svamp, grädde och lök. Du kan byta penne pasta mot annan pasta som spagetti, gnocchi, tagliatelle eller pastaskruvar.

Till pastan passar ett fylligt vitt vin av ex. druvan chardonnay.

Tomatsallad med rödlök, olivolja och vinäger samt färsk spenat blandad med balsamvinäger, riven parmesan, vinäger passar till.

4 portioner penne pasta med kycklingfile, svamp och gr

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som penne
  • 300 g kycklingfilé
  • 200 g svamp som champinjon, kantareller eller shiitake (ca 10 stora svampar)
  • 1 halv purjolök
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde, sojagrädde eller kokbar creme fraiche (du kan också blanda)
  • 2 tsk ljus japansk soja
  • 2 msk vinäger eller citronsaft
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad färsk persilja eller basilika eller blanda
  • 1 dl riven parmesanost (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skiva svamp, hacka lök och vitlök.
  3. Fräs svamp och lök i en stor panna i olivolja i någon minut. Rör runt.
  4. Tillsätt mjöl och rör runt.
  5. Tillsätt mjölk och rör runt. Tillsätt grädden. Koka några minuter. Rör då och då. Håll varmt.
  6. Börja koka pasta enligt koktiden på paketet, ca 10-12 minuter.
  7. Värm en stekpanna. Skär under tiden kycklingfilén i bitar ca 2x2 cm eller i strimlor.
  8. Bryn kycklingen i lite olivolja, salt och peppar.
  9. Lägg över kycklingen i pastasåsen och låt puttra medan pastan kokar klart.
  10. Hacka persilja eller basilikan. Tillsätt till såsen.
  11. Smaka av pastasåsen med salt, soja, svartpeppar och citronsaft.
  12. När pastan har kokt klart och är al dente (har tuggmotstånd men är kokt) så blanda ner pastan i såsen (eller såsen i pastakastrullen). Eller servera pasta och sås var för sig.
  13. Riv parmesan och servera till pastan.
E-mail
Medel: 4.1 (81 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 522 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer