Oxfilépasta

Introduktion och förberedelse

Oxfilépasta en krämig pasta med pasta som penne, lyxig oxfilé, svamp och grädde.

En lyxig pasta som är prisvärd till fest - trots att det är oxfilé - då du inte behöver så mycket kött.

Serveringsförslag

  • Gott med riven parmesan eller grana padano på vid servering.
  • Kan även garneras med strimlad gräslök, salladslök eller hackad bladpersilja.
  • Tomatsallad, grönsallad och/eller färsk spenat blandad med balsamvinäger, riven parmesan samt vinäger passar till.

Varianter

  • Du kan byta penne pasta mot annan pasta som fettucine, tagliatelle, castellane, rigatoni, gnocchi, tortiglioni eller pastaskruvar.
  • Eller köp färsk tagliatelle eller fettucine - gör då såsen först.
  • Överkurs är att laga egen pasta tagliatelle.
  • Istället för purjolök eller salladslök kan du ta 1 knipplök eller några blad ramslök.
  • Det finns fryst blandad tärnad blandad svamp som går snabbt att fräsa till denna pasta.

Tips

Denna rätt brukade jag ha ibland på menyn då man kan laga den på kött som blivit över som slattar och billare delar på filén ex. svansen eller om du har bortputsat kött eller rester. Rester av oxfilé som redan är stekt funkar också utmärkt - skär i strimlor och vänd i på slutet så köttet blir varmt bara.

Att dricka till

Ett vitt vin av druvan chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella eller fransk Pinot Noir passar till.

4 portioner penne pasta med oxfile

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 400 gram penne, följ anvisningar på paket till fyra portioner
  • 200 gram oxfilé
  • 200 gram svamp som champinjoner, kantareller eller shiitake (ca 10 stora svampar)
  • 1 halv purjolök eller 4 salladslökar
  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk ljus japansk soja som ex. Kikkoman
  • 6 msk rött vin eller 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 dl hackad färsk basilika, kruspersilja eller bladpersilja
  • 40 g parmesanost

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skala och hacka lök. Ansa, dela och skölj purjlöken. Hacka löken. Lägg i en panna med höga kanter. Skala och pressa i vitlök.
  3. Fräs lök, purjolök och vitlök i 3 msk olivolja eller smör.
  4. Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor.
  5. Stek svampen i en torr stekpanna.
  6. Koka pastan (brukar vara 12 minuter för penne).
  7. Rör i mjöl i lökblandningen och fräs runt.
  8. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning.
  9. Tillsätt grädden samt svampen, rör om och låt småputtra.
  10. Skär under tiden filén i strimlor.
  11. Bryn köttet i någon msk olivolja i en panna. Lägg över i såsen och låt koka upp.
  12. Rör ner vinäger och soja i såsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  13. Skölj och hacka örterna och vänd i såsen.
  14. Riv ost.
  15. Häll av pastan och blanda allt i en stor kastrull eller skål.
  16. Servera med riven parmesan samt gärna klyftade tomater och ruccolasallad.
E-mail
Medel: 3.6 (266 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 522 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-16