Penne pasta med strutsfile, svamp och grädde

Introduktion och förberedelse

Penne pasta med strutsfilé, svamp, grädde och lök samt vitlök. Blir också god med annan pasta som tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.

Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.

4 portioner penne pasta med strutsfile

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta eller enligt paket
  • 250 g strutsfilé
  • 200 g svamp som champinjon, kantareller eller shiitake (ca 10 svampar)
  • 1 halv purjolök eller 1 knipplök
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde eller kokbar creme fraiche (du kan också blanda)
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 dl hackad färsk basilika eller persilja
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 dl riven parmesanost

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skala och hacka lök. Ansa, dela och skölj purjlöken. Hacka löken. Lägg i en panna med höga kanter. Skala och pressa i vitlök.
  3. Fräs lök, purjolök och vitlök i 3 msk olivolja eller smör.
  4. Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor.
  5. Stek svampen i en torr stekpanna.
  6. Koka pastan (brukar vara 12 minuter för penne).
  7. Rör i mjöl i lökblandningen och fräs runt.
  8. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning.
  9. Tillsätt grädden samt svampen, rör om och låt småputtra.
  10. Skär under tiden filén i strimlor.
  11. Bryn köttet i någon msk olivolja i en panna. Lägg över i såsen och låt koka upp.
  12. Rör ner vinäger i såsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  13. Skölj och hacka örterna och vänd i såsen.
  14. Riv ost.
  15. Häll av pastan och blanda allt i en stor kastrull eller skål.
  16. Servera med riven parmesan.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 522 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.