Oxfilé med Hasselbackspotatis
Oxfilé med Hasselbackspotatis, pepparsås, ugnsbakade tomater och grönsallad.
Tillagning
- Ta fram och låt köttet ligga framme övertäckt med plastfolie så att det blir rumstempererat medan du börjar laga övriga tillbehör.
- Börja med potatisen samt tomaterna i ugnen: sätt ugnen på 225 grader.
- Skala potatis om den är ful i skalet ex. vinterpotatis. Potatis med fint skal kan du laga med skalet.
- Skär skivor i potatisen med några mm mellanrum men lämna någon halv cm i botten så att potatisen sitter ihop. Ett tips är att lägga ut två skärbrädor med en ca 2-3 cm springa mellan och lägga potatisen på längden i springan och sedan kan du skära med kniven ända ned mot skärbrädan utan att du skär genom potatisen helt.
- Lägg potatisen och vänd runt den med olivolja och salt samt vänd potatisen med den skivade delen uppåt i en stor ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
- Sätt in i mitten av ugnen och baka hasselbackspotatisen i 30 minuter.
- Ugnsrostade tomater: skölj tomaterna och dela dem.
- Blanda tomaterna med olja, salt, timjan och hackad schalottenlök i en ugnsform.
- Ställ tomaterna med skalet nedåt.
- Baka tomaterna i 35-40 minuter under potatisen.
- Pepparsåsen: Skala och finhacka schalottenlöken.
- Fräs den i smör i en såskastrull.
- Tillsätt tomatpuré och svartpeppar samt fräs någon minut till.
- Rör i mjöl och fräs någon minut.
- Rör i grädden samt en halv dl vatten. Vispa till en slät sås utan klumpar.
- Tillsätt senap, soja och citronsaft samt smaka av såsen med så mycket svartpeppar samt salt du önskar. Låt såsen småkoka och rör då och då medan du fixar köttet och tar ut potatis och tomater.
- Grönsallad: skölj och dela salladen grovt. Lägg på ett salladsfat. Skala och riv morötter. Blanda med salladen. Innan servering så tillsätter du någon msk olivolja och vinäger till salladen.
- Täck över tomaterna med folie och håll varmt i nedre delen av ugnen.
- Dags att steka eller grilla oxfilén: peppra och salta köttet samt gnid in det i olja.
- Bryn eller grilla det på vardera sida någon minut så att det får färg.
- Lägg över oxfilén i en ugnsform och sätt gärna in en termometer i mitten av en köttbitarna.
- Sätt in oxfilén att lagas klart i ugnen ca 5-10 minuter till önskad stekgrad - 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
- Om du steker oxfilén i panna så kokar du ur den med 0,75 dl vatten och silar ner i såsen. Om du grillar köttet så tillsätt 0,75 dl riktig kalvfond eller vatten och lite mer soja eller buljongtärning till såsen.
- Skiva upp ost.
- Ta ut hasselbackspotatisen och lägg en liten skiva ost på varje potatis.
- Sätt ugnen på grill och gratinera hasselbackspotatisen i 5 minuter tills osten smält och fått fin färg.
- Servera oxfilén med Hasselbackspotatisen, tomaterna, pepparsåsen samt grönsalladen.
Tips
- Du kan steka eller grilla oxfilén.
- Andra goda tillbehör till oxfilé med hasselbackspotatis är bearnaisesås eller konjakssås, knipplök i ugn eller valfria tillbehör.
Stekgrader
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Vintips
Gott till är ett fylligt rött vin som Cabernet Sauvignon från Australien; Tempranillo från Spanien eller Syrah från Frankrike.
Uppskattat näringsvärde per portion: 793 kcal