Woksås med soja

Ett grundrecept på sås till wok. Passar till wok med biff, kyckling, fläsk, grönsaker, tofu och nudlar. En variant på hemgjord kinesisk sås som passar till wokat. 

Här har jag tagit med hela receptet hur du lagar en god wok med såsen - från marinad till kött samt de smaksättare som vitlök, ingefära och chili som man fräser först i woken. När man wokat ingredienserna så tillsätter man woksåsen sist, reder med maizena och vatten samt smakar av.

Såsen är en mörk sojabaserad woksås som passar till de flesta wokrecept och speciellt till Chow Mein (wokade nudlar). Ingredienserna kan du köpa i välsorterade asiatiska affärer. Om du vill kan du ersätta ostronsås och soja i detta recept mot kinesisk hoisinsås, black bean sås eller sötsursås (söt och sur tomatsås). Marinaden av äggvita och maizena använder du bara till kött. Skippa den om du ska woka vegetariskt.

4 portioner woksås

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • Marinad till 500 gram kött: 0,5 tsk salt
  • 1 msk maizena
  • 1 äggvita
  • 3 tsk ljus soja
  • Grundsmak: 4 msk matolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 msk finhackad färsk ingefära
  • Woksås: 2 msk mörk (svart) risvinäger eller risvinäger
  • 2 tsk strösocker
  • 1 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra)
  • 4 msk ostronsås
  • 4 msk ljus soja
  • 2 tsk mörk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1,5 dl vatten
  • 2 tsk maizena

Tillagning

  1. Om du wokar med kött: skär köttet i kuber ca 2x2 cm, strimlor eller valfri liten storlek. Blanda köttet med salt, maizena, äggvita och soja. Låt stå 20 minuter.
  2. Grundsmak: Skala och finhacka vitlök och ingefära.
  3. Dela och kärna ur chili samt hacka den.
  4. Woksås: blanda risvinäger, socker, vitt vin, ostronsås, ljus soja, mörk soja och sesamolja i en skål.
  5. Blanda vatten och maizena i en skål.
  6. Dags att woka: Värm upp woken och tillsätt olja, vitlök, ingefära och chili.
  7. Woka först kött så det får färg några minuter och lägg över på en tallrik.
  8. Woka grönsaker och börja med de som tar längst tid att bli klara ex. morötter, kål osv före spädare grönsaker som spenat och bladgrönsaker.
  9. Tillsätt kokta äggnudlar (om du vill ha det i) sist.
  10. Tillsätt woksåsen, rör runt och värm upp.
  11. Red med maizenan utrört i vatten till önskad tjocklek.
  12. Smaka av woken med salt, soja, chili, vinäger osv så att den blir god.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer