Grönsakswok

Asiatisk wok med blandade grönsaker i god woksås. Ingefära, chili, vitlök, soja, hoisinsås samt sesamolja sätter god smak på grönsaker som rödlök, purjolök, paprika, morot, vitkål samt böngroddar.
Grönsakswoken är god med ris som jasminris eller blanda med kokta nudlar. Andra alternativ är råris, basmatiris, nudlar eller kokt vete.
Strimlat stekt ägg på toppen är gott och nyttigt att toppa grönsakswoken med men kan såklart uteslutas.
Hoisinsås är en kinesisk söt plommonsås som ger god smak åt wok. Kan uteslutas men tillsätt då gärna ostronsås eller annan sås efter smak.
Andra grönsaker som passar i grönsakswok är bambuskott, pak choy, rödkål, minimajs mm.

4 portioner grönsakswok

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd spansk chili
  • 3 cm färsk ingefära
  • 4 msk olja som solrosolja
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 dl färska böngroddar
  • 1 purjolök
  • 2 rödlökar
  • 200 gram vitkål
  • Woksås: 1 tsk sesamolja
  • 2 msk hoisinsås
  • 0,5 dl ljus soja eller 2 msk kinesisk mörk soja
  • 2 krm salt
  • 1 msk maizena
  • Topping: 4 ägg
  • 1 tsk matolja

Tillagning

  1. Sätt på ris om du vill ha det till. Eller koka nudlar, kyl och ställ åt sidan.
  2. Skala och hacka vitlök (eller pressa). Lägg på en tallrik vid sidan.
  3. Skala och hacka ingefära fint. Lägg på tallriken vid sidan.
  4. Skölj och dela chili på mitten längs med. Skrapa ur frön och skär bort det vita. Strimla chilin fint. Lägg på tallriken vid sidan. OBS var försiktig så du inte petar dig i ögat efter du hackat chili.
  5. Skölj, rensa och skär grönsaker i lagom bitar samt lägg på en bricka: skala, dela och strimla morötter; skölj och skär paprikorna i bitar ca 3x3 cm bitar; dela och skölj purjolök och strimla den; skala och dela lök samt skär i klyftor; skär loss en bit vitkål (ca 1/4 huvud) dela i klyftor samt strimla kålen. Skölj färska böngroddar i ett durkslag. Låt rinna av.
  6. Blanda woksåsen i en skål. Rör ihop sesamolja, hoisinsås samt soja och salt samt maizena.
  7. Dags att göra woken: hetta upp en wokpanna eller stor stekpanna och/eller kastrull. Har du ingen wok så kan du steka du lite i taget på hög värme i en stekpanna och lägga över efter hand i en större kastrull.
  8. Hetta upp oljan i woken.
  9. Tillsätt och rör runt vitlök, ingefära och chili. Fräs någon minut.
  10. Tillsätt slantade morötter. Fräs en minut och rör någon gång.
  11. Tillsätt paprika. Fräs en minut och rör någon gång.
  12. Tillsätt vitkål. Fräs en minut och rör någon gång.
  13. Tillsätt rödlök. Fräs en minut och rör någon gång.
  14. Tillsätt böngroddar. Fräs en minut och rör någon gång.
  15. Rör om i woksåsen och tillsätt den. Rör runt och smaka av grönsakswoken med hoisinsås, soja samt salt.
  16. Vill du toppa grönsakswoken med strimlat stekt ägg så vispar du ihop äggen i en skål samt steker till en äggröra eller tunn omelett i en stekpanna smord med lite matolja. Hacka sönder eller strimla samt toppa grönsakswoken.
  17. Servera grönsakswoken med jasminris eller blanda med kokta nudlar.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat