Grönsakswok med svamp

Här med på torkad trumpetsvamp men du kan ta ostronskivling, champinjon, Shii-take eller annan god matsvamp.
En god vegetarisk och vegansk gryta med svamp, stekt eller wokad med grönsaker som broccoli, paprika, lök, morot i vitlök, ingefära, chili, sesamolja och ljus soja.
Servera jasminris eller råris till. Nudlar är också gott.
Gillar du cashewnötter eller jordnötter samt sesamfrön så kan du rosta ca 1 dl i en panna och röra i innan servering.
Använder du torkad svamp så lägger du den i blöt. Räkna 4 dl torkad svamp som trumpetsvamp till fyra portioner.

4 portioner grönsakswok med svamp

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 gram färsk svamp som ostronskivling, champinjon, shii-take eller annan matsvamp
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 2 msk hackad ingefära
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk matolja
  • GRÖNSAKER: 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 bukett broccoli
  • 1 knippe vårlök med blast
  • SOJASÅS: 0,5 röd chilifrukt
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk finhackad ingefära
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 dl ljus soja typ kikkoman
  • 2 msk ostronsås
  • 1 krm salt
  • 1 msk maizena blandat med några msk vatten
  • 1 tsk socker (valfritt)
  • 1 msk risvinäger (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg torkad svamp i blöt i en skål. Använder du färsk svamp så rensar och sköljer du den samt skär den i grova bitar. Skala och pressa vitlök samt skölj och finhacka chilifrukt samt ingefära. Blanda i en skål.
  2. Börja koka ris till om du vill ha det. Nudlar kan du också koka och låta svalna och värma upp med grönsakswoken innan servering.
  3. GRÖNSAKER: Skala morot och strimla dem. Skölj och skär paprika i grova bitar. Dela broccolin i buketter. Skär av det gröna på löken och finstrimla den. Dela nederdelen (lökarna) i klyftor. Blanda allt i en stor bunke.
  4. MARINAD: Blanda finhackad chili, vitlök, ingefära med sesamolja, ljus soja, ostronsås samt salt i en skål.
  5. DAGS ATT WOKA ELLER STEKA: Värm en wok eller stekpanna med någon msk matolja i. Fräs den blandningen med hackad vitlök, ingefära samt chili och tillsätt svampen. Fräs någon minut under omrörning och lägg sedan över i en skål (eller en gryta om du steker i stekpanna).
  6. Stek eller woka grönsakerna lite i taget i olja tills blivit brynta och lägg över i skålen (eller grytan) med svampen.
  7. När du brynt allt så lägg tillbaka svampen och grönsakerna i woken eller en stor gryta. Blanda om.
  8. Häll på sojasåsen med chilin, vitlöken osv. Blanda runt och koka upp under omrörning. Tillsätt någon dl vatten och koka upp.
  9. Rör ut maizena i någon dl vatten, tillsätt och rör runt så att woksåsen reder sig något. Blir den för tjock tillsätter du bara lite vatten till.
  10. Smaka av med salt och ev. en tsk socker samt en msk risvinäger om du önskar.
  11. Servera grönsakswoken med kokt jasminris, råris eller nudlar samt ev. extra ljus sojasås samt chilisås vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer