Grillspett Teriyaki med Entrecote
Introduktion och förberedelse
Marinerade spett med mör entrecote. Teriyakisås är en japansk sojamarinad och sås med ljus soja, socker, risvin samt ingefära. Här har jag lagt till vitlök och sesamfrön samt en klyfta lime.
En rätt nyttig men lyxig och festlig rätt som passar till grill på vardag som helg.
Räkna 4 entrecote på ca 150 gram styck eller en bit entrecote på ca 600 gram.
Du behöver 8 träspett eller 4 stora grillspett.
Serveringsförslag
Som tillbehör är klibbigt ris gott samt grillade grönsaker som paprika och zucchini.
Knipplök, rödlök, purjolök, äggplanta, morot mm är också gott att grilla till.
Istället för ris så passar kokt matvete eller råris till.
I ugn
Grillspetten kan stekas i ugn också. Tips är att lägga dem på ett grillgaller med en plåt klädd med folie under och grilla dem på max värme tills de har fin färg och är genomstekta ca 20 minuter. Vänd och pensla efter halva tiden.
Att dricka till
Dryckestips till är kall öl som lager eller pils.
Tillagning
- Starta grillen och sätt på ris om du vill ha det till.
- Blanda sojamarinaden i en skål. Rör ihop soja, risvin, socker, sesamfrön, mald eller hackad ingefära samt pressad vitlök.
- Skär entrecoteköttet i lagom grillspettsbitar och lägg i en ny skål. Skär ev. bort den stora fettbiten i mitten.
- Tillsätt hälften av marinaden, vänd runt och marinera köttet i skålen.
- Spara andra hälften av marinaden som sås och servera i en skål till spetten vid servering.
- Fördela entrecoteköttbitarna på spetten. Tips är att lägga upp spetten på en bricka och först dela upp köttet jämnt och sedan trä på spetten.
- Grilla spetten runt om ca 5-10 minuter tills de har fin färg och är så genomstekta du önskar. Entrecote kan serveras lite blodigt om man gillar det. Fråga gästerna.
- Pensla med överbliven marinad.
- Grilla också paprika i stora bitar samt skivad zucchini. Pensla med överbliven marinad.
- Salta gärna med lite flingsalt samt strö över lite sesamfrön på spetten och grönsakerna innan servering.
- Servera grillspetten med entrecote med de grillad grönsakerna, kokt ris samt skålen med teriaykisås.
Uppskattat näringsvärde per portion: 288 kcal