Grillspett Teriyaki med Entrecote

Introduktion och förberedelse

Marinerade spett med mör entrecote smaksatta med teriyakisås

Teriyaki är en japansk sojamarinad och sås med ljus soja, socker, risvin samt ingefära. Jag lade även till vitlök, sesamfrön samt en klyfta lime.

Serveringsförslag

En rätt nyttig men lyxig och festlig rätt som passar till grill till middag på vardag som helg.

  • Som tillbehör passar klibbigt ris till.
  • Grilla lite grönsaker till och pensla med marinaden - jag tog paprika och zucchini.
  • Istället för ris så passar kokt matvete, råris eller nudlar till.
  • Andra förslag att grilla till är knipplök, rödlök, purjolök, äggplanta, morot med mera.

Portionsberäkning

Räkna 4 entrecote på ca 150 gram styck eller en bit entrecote på ca 600 gram.

Du behöver

Du behöver 8 träspett eller 4 stora grillspett.

I ugn

Grillspetten kan stekas i ugn också. Tips är att lägga dem på ett grillgaller med en plåt klädd med folie under och grilla dem på max värme tills de har fin färg och är genomstekta ca 20 minuter. Vänd och pensla efter halva tiden.

Att dricka till

Dryckestips till är kall öl som lager eller pils.

Entrecotespett får god smak på grillen med teriyakisås. Grilla gärna lite grönsaker och smaksätt på samma vis. Jag tog paprika och zucchini.
Entrecotespett får god smak på grillen med teriyakisås. Grilla gärna lite grönsaker och smaksätt på samma vis. Jag tog paprika och zucchini.

4 portioner grillspett Teriyaki

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote
  • Sojamarinad (teriyakisås): 2 dl ljus japansk soja
  • 1 dl mirin risvin
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk sesamfrön
  • 1 tsk mald ingefära eller 1 msk färsk finhackad ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 lime
  • TILLBEHÖR: 2 röda paprikor
  • 1 zucchini
  • 4 port japanskt klibbigt ris

Tillagning

  1. Starta grillen och sätt på ris om du vill ha det till.
  2. Blanda sojamarinaden i en skål. Rör ihop soja, risvin, socker, sesamfrön, mald eller hackad ingefära samt pressad vitlök.
  3. Skär entrecoteköttet i lagom grillspettsbitar och lägg i en ny skål. Skär ev. bort den stora fettbiten i mitten.
  4. Tillsätt hälften av marinaden, vänd runt och marinera köttet i skålen.
  5. Spara andra hälften av marinaden som sås och servera i en skål till spetten vid servering.
  6. Fördela entrecoteköttbitarna på spetten. Tips är att lägga upp spetten på en bricka och först dela upp köttet jämnt och sedan trä på spetten.
  7. Grilla spetten runt om ca 5-10 minuter tills de har fin färg och är så genomstekta du önskar. Entrecote kan serveras lite blodigt om man gillar det. Fråga gästerna.
  8. Pensla med överbliven marinad.
  9. Grilla också paprika i stora bitar samt skivad zucchini. Pensla med överbliven marinad.
  10. Salta gärna med lite flingsalt samt strö över lite sesamfrön på spetten och grönsakerna innan servering.
  11. Servera grillspetten med entrecote med de grillad grönsakerna, kokt ris samt skålen med teriaykisås.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 288 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-28

Tillbehör och liknande recept: