Grillspett Teriyaki med Entrecote

Marinerade spett med mör entrecote. Teriyakisås är en japansk sojamarinad och sås med ljus soja, socker, risvin samt ingefära. Här har jag lagt till vitlök och sesamfrön samt en klyfta lime.

En rätt nyttig men lyxig och festlig rätt som passar till grill på vardag som helg.

Räkna 4 entrecote på ca 150 gram styck eller en bit entrecote på ca 600 gram.

Du behöver 8 träspett eller 4 stora grillspett.

Som tillbehör är klibbigt ris gott samt grillade grönsaker som paprika och zucchini.

Knipplök, rödlök, purjolök, äggplanta, morot mm är också gott att grilla till.

Istället för ris så passar kokt matvete eller råris till.

Grillspetten kan stekas i ugn också. Tips är att lägga dem på ett grillgaller med en plåt klädd med folie under och grilla dem på max värme tills de har fin färg och är genomstekta ca 20 minuter. Vänd och pensla efter halva tiden.

Att dricka till

Dryckestips till är kall öl som lager eller pils.

4 portioner Grillspett Teriyaki med Entrecote

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote
  • Sojamarinad (teriyakisås): 2 dl ljus japansk soja
  • 1 dl mirin risvin
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk sesamfrön
  • 1 tsk mald ingefära eller 1 msk färsk finhackad ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 lime
  • TILLBEHÖR: 2 röda paprikor
  • 1 zucchini
  • 4 port japanskt klibbigt ris

Tillagning

  1. Starta grillen och sätt på ris om du vill ha det till.
  2. Blanda sojamarinaden i en skål. Rör ihop soja, risvin, socker, sesamfrön, mald eller hackad ingefära samt pressad vitlök.
  3. Skär entrecoteköttet i lagom grillspettsbitar och lägg i en ny skål. Skär ev. bort den stora fettbiten i mitten.
  4. Tillsätt hälften av marinaden, vänd runt och marinera köttet i skålen.
  5. Spara andra hälften av marinaden som sås och servera i en skål till spetten vid servering.
  6. Fördela entrecoteköttbitarna på spetten. Tips är att lägga upp spetten på en bricka och först dela upp köttet jämnt och sedan trä på spetten.
  7. Grilla spetten runt om ca 5-10 minuter tills de har fin färg och är så genomstekta du önskar. Entrecote kan serveras lite blodigt om man gillar det. Fråga gästerna.
  8. Pensla med överbliven marinad.
  9. Grilla också paprika i stora bitar samt skivad zucchini. Pensla med överbliven marinad.
  10. Salta gärna med lite flingsalt samt strö över lite sesamfrön på spetten och grönsakerna innan servering.
  11. Servera grillspetten med entrecote med de grillad grönsakerna, kokt ris samt skålen med teriaykisås.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer