Grillspett Teriyaki med Entrecote

Marinerade spett med mör entrecote. Teriyakisås är en japansk sojamarinad och sås med ljus soja, socker, risvin samt ingefära. Här har jag lagt till vitlök och sesamfrön samt en klyfta lime.
En rätt nyttig men lyxig och festlig rätt som passar till grill på vardag som helg.
Räkna 4 entrecote på ca 150 gram styck eller en bit entrecote på ca 600 gram.
Du behöver 8 träspett eller 4 stora grillspett.
Som tillbehör är klibbigt ris gott samt grillade grönsaker som paprika och zucchini. Vårlök, rödlök, purjolök, äggplanta, morot mm är också gott att grilla till.
Istället för ris så passar kokt matvete eller råris till.
Grillspetten kan såklart stekas i ugn med.
Dryckestips till är öl som ex. Nils Oscar Lager.

4 portioner Grillspett Teriyaki med Entrecote

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote
  • Sojamarinad (teriyakisås): 2 dl ljus japansk soja
  • 1 dl mirin risvin
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk sesamfrön
  • 1 tsk mald ingefära eller 1 msk färsk finhackad ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 lime
  • TILLBEHÖR: 2 röda paprikor
  • 1 zucchini
  • 4 port japanskt klibbigt ris

Tillagning

  1. Starta grillen och sätt på ris om du vill ha det till.
  2. Blanda sojamarinaden i en skål. Rör ihop soja, risvin, socker, sesamfrön, mald eller hackad ingefära samt pressad vitlök.
  3. Skär entrecoteköttet i lagom grillspettsbitar och lägg i en ny skål. Skär ev. bort den stora fettbiten i mitten.
  4. Tillsätt hälften av marinaden, vänd runt och marinera köttet i skålen.
  5. Spara andra hälften av marinaden som sås och servera i en skål till spetten vid servering.
  6. Fördela entrecoteköttbitarna på spetten. Tips är att lägga upp spetten på en bricka och först dela upp köttet jämnt och sedan trä på spetten.
  7. Grilla spetten runt om ca 5-10 minuter tills de har fin färg och är så genomstekta du önskar. Entrecote kan serveras lite blodigt om man gillar det. Fråga gästerna.
  8. Pensla med överbliven marinad.
  9. Grilla också paprika i stora bitar samt skivad zucchini. Pensla med överbliven marinad.
  10. Salta gärna med lite flingsalt samt strö över lite sesamfrön på spetten och grönsakerna innan servering.
  11. Servera grillspetten med entrecote med de grillad grönsakerna, kokt ris samt skålen med teriaykisås.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer