Grillspett Teriyaki med Entrecote

Marinerade spett med mör entrecote. Teriyakisås är en japansk sojamarinad och sås med ljus soja, socker, risvin samt ingefära. Här har jag lagt till vitlök och sesamfrön samt en klyfta lime.
En rätt nyttig men lyxig och festlig rätt som passar till grill på vardag som helg.
Räkna 4 entrecote på ca 150 gram styck eller en bit entrecote på ca 600 gram.
Du behöver 8 träspett eller 4 stora grillspett.
Som tillbehör är klibbigt ris gott samt grillade grönsaker som paprika och zucchini. Vårlök, rödlök, purjolök, äggplanta, morot mm är också gott att grilla till.
Istället för ris så passar kokt matvete eller råris till.
Grillspetten kan såklart stekas i ugn med.
Dryckestips till är öl som ex. Nils Oscar Lager.

4 portioner Grillspett Teriyaki med Entrecote

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote
  • Sojamarinad (teriyakisås): 2 dl ljus japansk soja
  • 1 dl mirin risvin
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk sesamfrön
  • 1 tsk mald ingefära eller 1 msk färsk finhackad ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 lime
  • TILLBEHÖR: 2 röda paprikor
  • 1 zucchini
  • 4 port japanskt klibbigt ris

Tillagning

  1. Starta grillen och sätt på ris om du vill ha det till.
  2. Blanda sojamarinaden i en skål. Rör ihop soja, risvin, socker, sesamfrön, mald eller hackad ingefära samt pressad vitlök.
  3. Skär entrecoteköttet i lagom grillspettsbitar och lägg i en ny skål. Skär ev. bort den stora fettbiten i mitten.
  4. Tillsätt hälften av marinaden, vänd runt och marinera köttet i skålen.
  5. Spara andra hälften av marinaden som sås och servera i en skål till spetten vid servering.
  6. Fördela entrecoteköttbitarna på spetten. Tips är att lägga upp spetten på en bricka och först dela upp köttet jämnt och sedan trä på spetten.
  7. Grilla spetten runt om ca 5-10 minuter tills de har fin färg och är så genomstekta du önskar. Entrecote kan serveras lite blodigt om man gillar det. Fråga gästerna.
  8. Pensla med överbliven marinad.
  9. Grilla också paprika i stora bitar samt skivad zucchini. Pensla med överbliven marinad.
  10. Salta gärna med lite flingsalt samt strö över lite sesamfrön på spetten och grönsakerna innan servering.
  11. Servera grillspetten med entrecote med de grillad grönsakerna, kokt ris samt skålen med teriaykisås.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer