Grillspett Teriyaki med Entrecote

Marinerade spett med mör entrecote. Teriyakisås är en japansk sojamarinad och sås med ljus soja, socker, risvin samt ingefära. Här har jag lagt till vitlök och sesamfrön samt en klyfta lime.
En rätt nyttig men lyxig och festlig rätt som passar till grill på vardag som helg.
Räkna 4 entrecote på ca 150 gram styck eller en bit entrecote på ca 600 gram.
Du behöver 8 träspett eller 4 stora grillspett.
Som tillbehör är klibbigt ris gott samt grillade grönsaker som paprika och zucchini. Vårlök, rödlök, purjolök, äggplanta, morot mm är också gott att grilla till.
Istället för ris så passar kokt matvete eller råris till.
Grillspetten kan såklart stekas i ugn med.
Dryckestips till är öl som ex. Nils Oscar Lager.

4 portioner Grillspett Teriyaki med Entrecote

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote
  • Sojamarinad (teriyakisås): 2 dl ljus japansk soja
  • 1 dl mirin risvin
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk sesamfrön
  • 1 tsk mald ingefära eller 1 msk färsk finhackad ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 lime
  • TILLBEHÖR: 2 röda paprikor
  • 1 zucchini
  • 4 port japanskt klibbigt ris

Tillagning

  1. Starta grillen och sätt på ris om du vill ha det till.
  2. Blanda sojamarinaden i en skål. Rör ihop soja, risvin, socker, sesamfrön, mald eller hackad ingefära samt pressad vitlök.
  3. Skär entrecoteköttet i lagom grillspettsbitar och lägg i en ny skål. Skär ev. bort den stora fettbiten i mitten.
  4. Tillsätt hälften av marinaden, vänd runt och marinera köttet i skålen.
  5. Spara andra hälften av marinaden som sås och servera i en skål till spetten vid servering.
  6. Fördela entrecoteköttbitarna på spetten. Tips är att lägga upp spetten på en bricka och först dela upp köttet jämnt och sedan trä på spetten.
  7. Grilla spetten runt om ca 5-10 minuter tills de har fin färg och är så genomstekta du önskar. Entrecote kan serveras lite blodigt om man gillar det. Fråga gästerna.
  8. Pensla med överbliven marinad.
  9. Grilla också paprika i stora bitar samt skivad zucchini. Pensla med överbliven marinad.
  10. Salta gärna med lite flingsalt samt strö över lite sesamfrön på spetten och grönsakerna innan servering.
  11. Servera grillspetten med entrecote med de grillad grönsakerna, kokt ris samt skålen med teriaykisås.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Gör det lätt för dig - här är mina bästa tips på enkla men festliga recept till en mindre bjudning på runt 10-20 personer.

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Tips till stor buffé upp till 50 gäster

Här är mina tips om du vill bjuda på en större buffé - kanske väntar du upp till 50 gäster. Passar till studentfest, konfirmandfest, födelsedagsfest eller annat större kalas.

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer