Chimayo cocktail
Chimayo är en cocktail med ljus tequila, torr äppelcider eller äppelmust, färskpressad citron samt en touch av svarta vinbär - Crème de cassis.
Chimayo är en drink skapad av Arturo Jaramillo på restaurang Rancho de Chimayó, New Mexico på 60-talet. Drinken är med på IBA:s lista över klassiska drinkar.
En lättlagad drink som blandas med is direkt i glaset.
Tillagning
- Lägg i isbitar eller krossad is i ett drinkglas - se förslag ovan.
- Mät upp tequila, färskpressad citron samt Crème de Cassis. Rör om.
- Fyll på med cider, råsaft eller äppelmust - ta så mycket du tycker blir lagom.
- Garnera med förslagsvis en skiva citron och/eller äpple eller se förslag ovan.
Serveringsförslag
- Passar till grillen, fest, cocktailparty, som bål eller att blanda till flera i en kanna med is.
- Passar speciellt bra till Texmex och Mexikansk mat tycker jag.
- Serveras i ett smalt högt drinkglas för longdrink, highball glas eller Gin&Tonic kupa.
- Gott med valfritt snacks till som rostade nötter, sötpotatischips, äppelchips eller rostade kikärter.
Tips
- Du kan ta valfri ljus tequila.
- Som äppelcider passar en torr inte så stark variant. Alkoholfri cider går också bra liksom råsaft eller torr äppeljuice. Köp gärna svensk torr cider, äppeljuice eller råsaft. Jag tog en torr Verjus råsaft från Tostrups gods.
- Eller gör egen råsaft eller äppelmust.
- Créme de cassis kan bytas mot svartvinbärsslikör eller svartvinbärssaft.
Alkoholfri variant
Vill du blanda en alkoholfri variant så utesluter du tequila samt tar råsaft från äpple eller en alkoholfri torr cider samt svartvinbärssaft istället för Crème de cassis.
Garnering
- Enkelt är att garnera med en skiva citron och/eller äpple.
- Torkad citron passar också.
- Eller lyxiga cocktailpinnar med melon, jordgubbar och ananas.
- Vidare kan du ha i sugrör och/eller drinkpinne.
Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal