Chimayo cocktail

Introduktion och förberedelse

Chimayo är en cocktail med ljus tequila, torr äppelcider eller äppelmust, färskpressad citron samt en touch av svarta vinbär - Crème de cassis.

Chimayo är en drink skapad av Arturo Jaramillo på restaurang Rancho de Chimayó, New Mexico på 60-talet. Drinken är med på IBA:s lista över klassiska drinkar.

En lättlagad drink som blandas med is direkt i glaset.

Serveringsförslag

  • Passar till grillen, fest, cocktailparty, som bål eller att blanda till flera i en kanna med is.
  • Passar speciellt bra till Texmex och Mexikansk mat tycker jag.
  • Serveras i ett smalt högt drinkglas för longdrink, highball glas eller Gin&Tonic kupa.
  • Gott med valfritt snacks till som rostade nötter, sötpotatischips, äppelchips eller rostade kikärter.

Tips

  • Du kan ta valfri ljus tequila.
  • Som äppelcider passar en torr inte så stark variant. Alkoholfri cider går också bra liksom råsaft eller torr äppeljuice. Köp gärna svensk torr cider, äppeljuice eller råsaft. Jag tog en torr Verjus råsaft från Tostrups gods.
  • Eller gör egen råsaft eller äppelmust.
  • Créme de cassis kan bytas mot svartvinbärsslikör eller svartvinbärssaft.

Alkoholfri variant

Vill du blanda en alkoholfri variant så utesluter du tequila samt tar råsaft från äpple eller en alkoholfri torr cider samt svartvinbärssaft istället för Crème de cassis.

Garnering

  • Enkelt är att garnera med en skiva citron och/eller äpple.
  • Torkad citron passar också.
  • Eller lyxiga cocktailpinnar med melon, jordgubbar och ananas.
  • Vidare kan du ha i sugrör och/eller drinkpinne.

Chimayo drink med tequila och äppelcider som får smak av färskpressad citron och svartvinbär.
Chimayo drink med tequila och äppelcider som får smak av färskpressad citron och svartvinbär.

1 Chimayo cocktail

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • 6-8 isbitar eller 1,5 dl krossad is
  • 4,5 cl ljus tequila
  • 0,25 cl färskpressad citron
  • 0,25 cl Crème de cassis
  • 4-8 cl torr äppelcider, råsaft av äpple eller äppelmust
  • 1 skiva citron och/eller äpple med skal

Tillagning

  1. Lägg i isbitar eller krossad is i ett drinkglas - se förslag ovan.
  2. Mät upp tequila, färskpressad citron samt Crème de Cassis. Rör om.
  3. Fyll på med cider, råsaft eller äppelmust - ta så mycket du tycker blir lagom.
  4. Garnera med förslagsvis en skiva citron och/eller äpple eller se förslag ovan.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-11

Tillbehör och liknande recept:

Mexikansk Streetfood från grunden

Gillar du Texmex så kommer du att älska Mexikansk streetfood. Mexikansk streetfood med majstortillas...

Tilltugg till cocktailparty

Tilltugg till cocktailfesten. Recept och tips. Om konsten att mingla, dricka drinkar och äta snittar...