Grönkålssoppa med morot

En vegetarisk variant av grönkålssoppa med och morot smaksatt med grädde, vitlök och en aning curry och timjan.

Servera gärna med kokta ägghalvor i. Samt ett gott bröd.

4 portioner grönkålssoppa med morot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 gram färsk grönkål eller motsvarande fryst grönkål
  • 1 gul lök
  • 2 stora morötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 30 gram smör eller margarin
  • 1 krm timjan
  • 1 krm curry
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl grädde, sojagrädde eller oatly-havregrädde
  • 3 droppar tryffelolja (valritt)
  • 4 hårdkokta ägg till servering av ägghalvor i soppan (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken och lägg i en stor kastrull med smöret.
  2. Fräs löken på medelvärme och rör då och då.
  3. Skölj grönkålen och dra, skär eller klipp av kålen från stjälkarna. Grovhacka grönkålen och tillsätt till löken.
  4. Skala och strimla morötterna och tillsätt dem.
  5. Fräs någon minut till och tillsätt timjan, curry, japansk ljus soja samt salt och peppar.
  6. Rör om och fräs någon minut till.
  7. Pudra över mjöl och rör om.
  8. Tillsätt 7 dl vatten i omgångar under omrörning. Höj värmen till max och koka upp.
  9. Låt grönkålssoppan koka i 25 minuter med lock på medelvärme.
  10. Innan servering tillsätter du grädden och kokar upp. Smaka av grönkålssoppan med salt, peppar och ev. några droppar tryffelolja samt soja och curry efter smak.
  11. Servera grönkålssoppan förslagsvis med kokta ägghalvor och gott bröd.
E-mail
Medel: 4.1 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.