Grönkålssoppa med morot

En vegetarisk variant av soppa med grönkål och morot smaksatt med grädde, vitlök och en aning curry. Servera gärna med kokta ägghalvor i. Samt ett gott bröd.

4 portioner grönkålssoppa med morot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 gram färsk grönkål eller motsvarande fryst grönkål
  • 1 gul lök
  • 2 stora morötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 30 gram smör eller margarin
  • 1 krm timjan
  • 1 krm curry
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl grädde, sojagrädde eller oatly-havregrädde
  • 3 droppar tryffelolja (valritt)
  • 4 hårdkokta ägg till servering av ägghalvor i soppan (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken och lägg i en stor kastrull med smöret.
  2. Fräs löken på medelvärme och rör då och då.
  3. Skölj grönkålen och dra, skär eller klipp av kålen från stjälkarna. Grovhacka grönkålen och tillsätt till löken.
  4. Skala och strimla morötterna och tillsätt dem.
  5. Fräs någon minut till och tillsätt timjan, curry, japansk ljus soja samt salt och peppar.
  6. Rör om och fräs någon minut till.
  7. Pudra över mjöl och rör om.
  8. Tillsätt 7 dl vatten i omgångar under omrörning. Höj värmen till max och koka upp.
  9. Låt grönkålssoppan koka i 25 minuter med lock på medelvärme.
  10. Innan servering tillsätter du grädden och kokar upp. Smaka av grönkålssoppan med salt, peppar och ev. några droppar tryffelolja samt soja och curry efter smak.
  11. Servera grönkålssoppan förslagsvis med kokta ägghalvor och gott bröd.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer