Grönkålssoppa med morot

En vegetarisk variant av soppa med grönkål och morot smaksatt med grädde, vitlök och en aning curry. Servera gärna med kokta ägghalvor i. Samt ett gott bröd.

4 portioner grönkålssoppa med morot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 gram färsk grönkål eller motsvarande fryst grönkål
  • 1 gul lök
  • 2 stora morötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 30 gram smör eller margarin
  • 1 krm timjan
  • 1 krm curry
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl grädde, sojagrädde eller oatly-havregrädde
  • 3 droppar tryffelolja (valritt)
  • 4 hårdkokta ägg till servering av ägghalvor i soppan (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken och lägg i en stor kastrull med smöret.
  2. Fräs löken på medelvärme och rör då och då.
  3. Skölj grönkålen och dra, skär eller klipp av kålen från stjälkarna. Grovhacka grönkålen och tillsätt till löken.
  4. Skala och strimla morötterna och tillsätt dem.
  5. Fräs någon minut till och tillsätt timjan, curry, japansk ljus soja samt salt och peppar.
  6. Rör om och fräs någon minut till.
  7. Pudra över mjöl och rör om.
  8. Tillsätt 7 dl vatten i omgångar under omrörning. Höj värmen till max och koka upp.
  9. Låt grönkålssoppan koka i 25 minuter med lock på medelvärme.
  10. Innan servering tillsätter du grädden och kokar upp. Smaka av grönkålssoppan med salt, peppar och ev. några droppar tryffelolja samt soja och curry efter smak.
  11. Servera grönkålssoppan förslagsvis med kokta ägghalvor och gott bröd.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer