Havrefrallor

Introduktion och förberedelse

Goda havrefrallor eller havrebullar till fika, utflykt, frukost eller soppa.

Bakade med havregryn, havrekärnor, havrekli, jäst, rågmjöl, vetemjöl, smör, filmjölk och mjölk.

Garnerade med pumpafrön och solrosfrön men man kan också garnera med havrekärnor eller havregryn.

20 havrefrallor, en plåt

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst
  • 3 dl mjölk, 3%
  • 2 dl havregryn
  • 1/2 dl havrekli
  • 1/2 dl havrekärnor
  • 3 dl filmjölk
  • 1 tsk salt
  • 75 gram smör
  • 4 dl rågmjöl
  • 6-8 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • 1 dl pumpafrön till garnering
  • 1 dl solrosfrön till garnering

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i en stor bunke.
  3. Tillsätt en dl av mjölk- och smörblandningen och rör tills jästen löst upp sig.
  4. Tillsätt resten av mjölken samt havregryn. Rör ihop och låt stå i tio minuter.
  5. Tillsätt salt, rågmjöl, havrekli och havrekärnor. Rör ihop till en kladdig smet.
  6. Tillsätt vetemjöl lite i taget tills du har en smidig deg. Spara ca 1-2 dl till utbakning. Knåda degen ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin. Degen till havrefrallorna ska vara lagom kletig - typ lossna från kanten - men inte för fast för då får du torra bullar.
  7. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  8. Ta upp degen på mjölet bakbord i dela i 4 delar. Dela sedan i varje del i fem delar till totalt 20 bitar. Forma varje degbit till en bulle eller fralla och placera 4x5 stycken på en bakplåt med bakplåtspapper under.
  9. Vispa upp ett ägg i en skål. Pensla bullarna med ägg. Strö över pumpafrön och solrosfrön.
  10. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
  11. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn eller 225 varmluft.
  12. Grädda havrefrallorna i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills de är genombakta och har fin färg.
  13. Ta ut och låt svalna något innan servering. Bryt sönder om de bakat ihop. Låt dem gärna svalna på galler.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.