Grötfrallor

Introduktion och förberedelse

Baka frallor eller bullar med en del havregrynsgröt i degen. Grötfrallor blir saftiga och mättande.

Frallorna är osötade och fulla med nyttiga fibrer också.

Ett utmärkt bröd att börja dagen med som frukostfrallor eller ha till mellanmål, mackor, utflykt, buffé, soppa eller fika.

Med kall gröt

Du kan även baka på kall havregrynsgröt om du har rester med gröt över. Då kan du eventuellt behöva justera med lite mer degvätska när du knådar ihop degen med mjölet.

Varianter

Degen kan även bakas ut till avlånga bröd som baguetter. Eller baka dem tätt i en långpanna som brytbröd.

25 grötfrallor

  • Förberedelse: 1 tim 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • GRÖT: 4 dl havregryn
  • 8 dl kallt vatten
  • 1 tsk salt
  • DEG: 50 gram margarin eller smör
  • 2 dl vatten
  • 50 gram jäst
  • 2 tsk hel kummin (valfritt)
  • 2,5 liter vetemjöl
  • PENSLING: 2 ägg
  • GARNERING: 1 dl vallmofrön eller solrosfrön, pumpafrön, havregryn, rågflingor eller sesamfrön

Tillagning

  1. Mät upp havregryn, vatten och salt i en gryta. Koka upp och låt koka under omrörning cirka 5 minuter. Låt svalna av.
  2. Stöt kummin i en mortel (om du vill ha det i).
  3. Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
  4. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
  5. Tillsätt havregrynsgröten, kummin och 1,5 liter av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du behöver tillsätta mer mjöl, gör det med 1-2 dl åt gången tills degen får rätt konsistens.
  6. Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
  7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
  8. Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan varje del i 5-6 lika stora mindre delar. Rulla varje del till en rund boll och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
  9. Låt jäsa under duk cirka 20 minuter.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Vispa upp ägg och pensla bröden med det. Strö över vallmofrö eller annan garnering (valfritt).
  12. Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter.
  13. Ta ut och låt svalna på galler under duk.
E-mail
Medel: 3.7 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept: