Yoghurtbröd med fikon

Yoghurtbröd med fikon är ett lättbakat bröd som inte behöver jäsas.

Brödet går snabbt att baka med bakpulver direkt i brödformen. Ingen jäst som ska jäsa alltså.

Ett grovt bröd bakat med yoghurt. Fullt med massa nyttigheter. Fikonen ger lite sötma i brödet - de är dock valfria att ha i.

Du behöver en stor avlång brödform att baka i på förslagsvis runt 1,8 liter.

1 yoghurtbröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 1,25 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl rågmjöl (grovt eller vanligt)
  • 1,5 dl vetekross, havrekärnor eller rågkross
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 dl mörk sirap
  • 6 dl naturell yoghurt
  • 1,5 dl hackade torkade fikon
  • 1 tsk mald kummin (valfritt)
  • 1 tsk mald fånkål (valfritt)
  • 1 tsk msk mald anis
  • 1 tsk smör eller rapsolja till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Blanda mjöl i en stor bunke med bikarbonat och salt.
  3. Tillsätt fikon och annan smaksättning som brödkryddor och/eller andra torkade frukter, nötter och frön.
  4. Rör i sirap och yoghurt till en jämn deg.
  5. Smöra en stor avlång brödform. Lägg i degen som inte ska gå över 2/3 upp på kanten. Ta annars två mindre formar.
  6. Grädda yoghurtbrödet i nedre delen av ugnen i ca 60 min.
  7. Ta ut och låt svalna i formen eller lägg upp på galler om du vill ha hård yta.

Serveringsförslag

  • Brödet passar till jul som grovt bröd till julbordet.
  • Passar även till frukost, smörrebröd, soppa, buffé eller till husmanskost.

Varianter

Man kan även ha i russin, aprikoser, hasselnötter, havrekärnor, solroskärnor, hela linfrön, sesamfrön, rågkross, nyponkross, torkade lingon, torkade blåbär är några förslag.

Yoghurt kan bytas mot filmjölk.

En grov limpa du bakar med bakpulver, yoghurt, olika gryn, frön och fikon
En grov limpa du bakar med bakpulver, yoghurt, olika gryn, frön och fikon.

E-mail
Medel: 4.5 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-25