Yoghurtbröd med fikon
Yoghurtbröd med fikon är ett lättbakat bröd som inte behöver jäsas.
Brödet går snabbt att baka med bakpulver direkt i brödformen. Ingen jäst som ska jäsa alltså.
Ett grovt bröd bakat med yoghurt. Fullt med massa nyttigheter. Fikonen ger lite sötma i brödet - de är dock valfria att ha i.
Du behöver en stor avlång brödform att baka i på förslagsvis runt 1,8 liter.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Blanda mjöl i en stor bunke med bikarbonat och salt.
- Tillsätt fikon och annan smaksättning som brödkryddor och/eller andra torkade frukter, nötter och frön.
- Rör i sirap och yoghurt till en jämn deg.
- Smöra en stor avlång brödform. Lägg i degen som inte ska gå över 2/3 upp på kanten. Ta annars två mindre formar.
- Grädda yoghurtbrödet i nedre delen av ugnen i ca 60 min.
- Ta ut och låt svalna i formen eller lägg upp på galler om du vill ha hård yta.
Serveringsförslag
- Brödet passar till jul som grovt bröd till julbordet.
- Passar även till frukost, smörrebröd, soppa, buffé eller till husmanskost.
Varianter
Man kan även ha i russin, aprikoser, hasselnötter, havrekärnor, solroskärnor, hela linfrön, sesamfrön, rågkross, nyponkross, torkade lingon, torkade blåbär är några förslag.
Yoghurt kan bytas mot filmjölk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal