Yoghurtbröd med fikon

Introduktion och förberedelse

Yoghurtbröd med fikon är ett lättbakat bröd som inte behöver jäsas. Snabbt bakat utan jäst utan med bakpulver direkt i brödformen. Fullt med massa nyttigheter.

Ett grovt bröd bakat med yoghurt. Fikonen ger lite sötma i brödet - de är dock valfria att ha i.

Brödet passar till jul som grovt bröd till julbordet. Passar även till frukost, smörrebröd, soppa, buffé eller till husmanskost.

Man kan även ha i russin, aprikoser, hasselnötter, havrekärnor, solroskärnor, hela linfrön, sesamfrön, rågkross, nyponkross, torkade lingon, torkade blåbär är några förslag. Yoghurt kan bytas mot filmjölk.

Du behöver 1 avlång brödform att baka i.

1 yoghurtbröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 1,25 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl rågmjöl (grovt eller vanligt)
  • 1,5 dl vetekross, havrekärnor eller rågkross
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 dl mörk sirap
  • 6 dl naturell yoghurt
  • 1,5 dl hackade torkade fikon
  • 1 tsk mald kummin (valfritt)
  • 1 tsk mald fånkål (valfritt)
  • 1 tsk msk mald anis
  • 1 tsk smör eller rapsolja till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjöl i en stor bunke med bikarbonat och salt.
  3. Tillsätt fikon och annan smaksättning som brödkryddor och/eller andra torkade frukter, nötter och frön.
  4. Rör i sirap och yoghurt till en jämn deg.
  5. Smöra brödformarna.
  6. Dela degen på mitten och fördela i brödformarna.
  7. Grädda yoghurtbröden i nedre delen av ugnen i ca 60 min.
  8. Ta ut och låt svalna i formen eller lägg upp på galler om du vill ha hård yta.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-27