Rågbullar med surdeg

Introduktion och förberedelse

Goda bullar med råg bakade med egen rågsurdeg du får sätta några dagar innan med äpple, rågmjöl och vatten.

Framförhållning

Du får ha fem dagars framförhållning då du sätter rågsurdegen som du sedan matar varje dag innan du kan baka brödet med den.

Spara surdeg till nästa bak

Du kan spara undan lite av rågsurdegen - eller ta undan lite av degen innan du bakar ut den - och ha samt mata upp till nästa gång du vill baka bröd med den.

Med köpt rågsurdeg

Det finns också färdig rågsurdeg man kan använda också och då kan du börja från dag fem i receptet nedan och baka brödet samma dag.

Garnering

Du kan strö över valfri ganering som förslagsvis solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön eller valfria frön.

Havregryn eller rågflingor är också fint och billigt att strö över.

Rågsurdegsbullar garnerade med solrosfrön på plåt
Rågsurdegsbullar garnerade med solrosfrön. Låt svalna något och bryt sedan isär bullarna.

20 rågbullar med surdeg

  • Förberedelse: 5 dagar
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 5 dagar 3 tim

Ingredienser

  • 3 dl rågmjöl, ekologiskt
  • 4 dl vatten, 35 gradigt
  • 1 rivet äpple utan skal, gärna ekologiskt
  • Dag 4 deg: 3 dl rågmjöl, ekologiskt
  • 3 dl 35 gradigt vatten
  • Dag 5: 2 dl rågsurdeg
  • 0,5 paket färsk jäst för ljust matbröd
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 25 gram smält smör
  • 2 msk sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 12 dl rågsikt
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl frön som solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön eller valfria frön

Tillagning

  1. Gör egen rågsurdeg: Dag 1: blanda rågmjöl, vatten och rivet äpple i en liten glasburk med lock på glänt. Ställ burken jämte ca 5 cm från ett varmt element. Börjar det bubbla efter något dygn så är det lagom varmt. Man får testa sig fram så det ej är för varmt eller kallt - runt 28-30 grader brukar vara lagom.
  2. Dag 2: rör om.
  3. Dag 3: rör om.
  4. Dag 4: Rör i 3 dl rågmjöl och 3 dl 35 gradigt vatten.
  5. Dag 5: Nu har du en färdig surdeg som är klar att baka med.
  6. Rör ut rågsurdeg och jäst i vattnet.
  7. Tillsätt rapsolja och smält smör, sirap, salt och rågsikt. Blanda till en deg och kör 10 minuter i degmaskin eller knåda 15 minuter för hand på bakbord.
  8. Jäs i 2 timmar övertäckt med plastfolie.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 20 bullar.
  10. Lägg bullarna på en långpanna med höga kanter och bakplåtspapper
  11. Pensla med mjölk.
  12. Strö över frön.
  13. Jäs övertäckta i 45 minuter.
  14. När det är ungefär 20 minuter kvar på jäsningen så sätter du ugnen på 225 grader.
  15. Grädda rågbullarna i 15-20 minuter i mitten av ugnen.
  16. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 151 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.