Fyllda ägghalvor
Ägghalvor med fyllning av den kokta äggulan som mosas och blandas med kaviar, vispad grädde, majonnäs och lite matyoghurt till en röra som sedan spritsas tillbaka i hålrummet i ägghalvorna.
På bilden garnerad med finhackad rödlök men kan garneras på valfritt vis.
Tillagning
- Lägg äggen i kallt vatten. Koka upp och koka i 10 minuter till hårdkokta ägg. Kyl äggen i kallt vatten.
- Vispa grädden hård i en skål. Blanda i majonnäs och kaviar.
- Skala och finhacka rödlöken och förbered eventuell annan valfri garnering. Skölj babyspenaten.
- Skala äggen. Dela äggen på mitten och ta ur gulan. Lägg i en skål och mosa med en gaffel. Blanda med grädd- och kaviarblandningen till en röra.
- Lägg upp de urgröpta ägghalvorna på en tallrik.
- Fyll en spritspåse med ägg- och gräddröran. Du kan ta en valfri tyll - vanlig rund eller stjärnformad.
- Fördela och spritsa i fyllningen i hålrummet på ägghalvorna där äggulan varit.
- Sprid ut babyspenat i botten på ett serveringsfat. Lägg på de fyllda ägghalvorna. Hit kan du förbereda och ha övertäckt i kylen några timmar.
- Garnera vid servering med finhackad rödlök eller det du vill.
Serveringsförslag
Passar till smörgåsbord, midsommar, påskbuffé, julbord eller liknande.
Tips
- Om du vill att äggen ej ska glida omkring på fatet kan du lägga dem som på bilden på en bädd av babyspenat eller ta strimlad isbergssallad eller machésallad.
- Välj helst MSC märkt rom eller kaviar.
Varianter
- Toppa med en tsk stenbitsrom, löjrom eller laxrom. Riktigt lyxigt blir det med äkta Kalix-löjrom.
- Hackad dill eller gräslök - gärna tillsammans med finhackad rödlök. Man kan även blanda hackad dill och gräslök i röran som man ska fylla äggen med.
- 1-3 handskalade lyxiga räkor är rikigt fint att toppa med.
- En msk fint tärnad rökt eller gravad lax samt en mini-skiva citron och en kvist dill är också lyxigt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 129 kcal