Grillade marinerade grönsaker
Grillade marinerade grönsaker är gott som tillbehör till det mesta på grillen eller som vegetarisk rätt ex. med grillad halloumi.
Det finns förkokt majskolv att köpa färdig. Annars kokar du färsk majskolv mjuk i 10 minuter innan du grillar den.
Tillagning
- Tänd grillen.
- Skala och dela morötter på längden. Förkoka dem i 5 minuter.
- Skölj och skär paprika i grova bitar.
- Rensa knipplöken, skär bort en del av blasten och skär i halvor. Skala rödlök och skär varje lök i halvor. Förkoka i 10 minuter.
- MARINAD: Skala och pressa vitlöken i en skål.
- Blanda i olivolja, balsamvinäger, honung, oregano, timjan, chiliflakes, salt och peppar.
- Grilla grönsakerna i 5-10 minuter så att de får färg. Om de bränns så flytta dem till lägre värme eller lägg på lock så att värmen går ner. Man kan också lägga grönsakerna att steka klart i folie på grillens ena sida eller i en grönsakspanna anpassad för grill.
- Pensla på marinaden på grönsakerna medan du grillar dem.
- Häll över ev. överbliven marinad vid servering. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
- Lägg upp de grillade marinerade grönsakerna på fat och servera.
Andra goda grönsaker att grilla är:
- Zucchini eller squash - skär i skivor.
- Portabellosvamp - grilla dem hela.
- Äggplanta eller aubergine - skär i skivor.
- Kokta färskpotatisar eller delikatesspotatisar - koka mjuka med skal i 20 minuter.
- Grön sparris - koka dem i 2 minuter innan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal