Grillade marinerade grönsaker

Grillade marinerade grönsaker är gott som tillbehör till det mesta på grillen eller som vegetarisk rätt ex. med grillad halloumi.

Det finns förkokt majskolv att köpa färdig. Annars kokar du färsk majskolv mjuk i 10 minuter innan du grillar den.

Andra goda grönsaker att grilla är:

  • Zucchini eller squash - skär i skivor.
  • Portabellosvamp - grilla dem hela.
  • Äggplanta eller aubergine - skär i skivor.
  • Kokta färskpotatisar eller delikatesspotatisar - koka mjuka med skal i 20 minuter.
  • Grön sparris - koka dem i 2 minuter innan.

4 portioner grillade marinerade grönsaker

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 röda paprikor
  • 4 stora knipplökar
  • 2 rödlökar
  • 2 förkokta majskolvar
  • 4 vintermorötter eller stora knippmorötter
  • Marinad: 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • 2 krm torkad oregano
  • 1 krm timjan
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Skala och dela morötter på längden. Förkoka dem i 5 minuter.
  3. Skölj och skär paprika i grova bitar.
  4. Rensa knipplöken, skär bort en del av blasten och skär i halvor. Skala rödlök och skär varje lök i halvor. Förkoka i 10 minuter.
  5. Marinad: skala och pressa vitlöken i en skål.
  6. Blanda i olivolja, balsamvinäger, honung, oregano, timjan, chiliflakes, salt och peppar.
  7. Grilla grönsakerna i 5-10 minuter så att de får färg. Om de bränns så flytta dem till lägre värme eller lägg på lock så att värmen går ner. Man kan också lägga grönsakerna att steka klart i folie på grillens ena sida eller i en grönsakspanna anpassad för grill.
  8. Pensla på marinaden på grönsakerna medan du grillar dem.
  9. Häll över ev. överbliven marinad vid servering. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
  10. Lägg upp de grillade marinerade grönsakerna på fat och servera.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer