Grillade marinerade grönsaker

Grillade marinerade grönsaker är gott som tillbehör till det mesta på grillen eller som vegetarisk rätt ex. med grillad halloumi.
Det finns förkokt majskolv att köpa färdig. Annars kokar du färsk majskolv mjuk i 30 minuter innan du grillar den.
Andra goda grönsaker att grilla är zucchini, portabellosvamp, äggplanta, kokta färskpotatisar, sparris, gul lök,

4 portioner grillade marinerade grönsaker

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 röda paprikor
  • 4 stora vårlökar
  • 2 rödlökar
  • 2 förkokta majskolvar
  • 4 förkokta morötter
  • Marinad: 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • 2 krm torkad oregano
  • 1 krm timjan
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Skala och dela morötter på längden. Förkoka dem i 5 minuter.
  3. Skölj och skär paprika i grova bitar.
  4. Rensa vårlöken och skär i halvor.
  5. Skala rödlök och skär varje lök i fyra halvor.
  6. Marinad: skala och pressa vitlöken i en skål.
  7. Blanda i olivolja, balsamvinäger, honung, oregano, timjan, chiliflakes, salt och peppar.
  8. Grilla grönsakerna i 10-15 minuter så att de får färg. Om de bränns så flytta dem till lägre värme eller lägg på lock så att värmen går ner. Man kan också lägga grönsakerna att steka klart i folie på grillens ena sida eller i en grönsakspanna anpassad för grill.
  9. Pensla på marinaden på grönsakerna medan du grillar dem.
  10. Häll över ev. överbliven marinad vid servering. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
  11. Lägg upp de grillade marinerade grönsakerna på fat och servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer