Asiatisk nudelsallad

Asiatisk nudelsallad är gott som tillbehör till grillat, stekt eller friterad mat. Sallad med nudlar, morot, purjolök, champinjoner, vitlök, sesamolja, chili, ostronsås och sesamfrön.

Gott och nyttigt. Nudelsalladen kan förberedas innan och värmas. Den kan serveras ljummen, kall eller varm. Även på egen hand som vegetarisk rätt - lägg då gärna till tofu eller grillad halloumiost.

Gillar du nötter så kan du strö över rostade cashewnötter vid servering.

4 portioner asiatisk nudelsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 nystan nudlar, ca 250 gram torkade nudlar, förslagsvis breda bandnudlar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes eller en spansk röd chilifrukt eller valfri chili
  • 3 msk vegetabilisk matolja
  • 2 msk sesamolja
  • 2 morötter
  • 0,5 purjolök
  • 5 champinjoner, ca 40 gram
  • 4 msk ostronsås
  • 2 tsk sesamfrön

Tillagning

  1. Koka upp 1 liter saltat vatten till nudlarna.
  2. Lägg i nudlarna och se till att vattnet täcker. Sätt på lock och ta av från värmen. Låt nudlarna stå i 4 minuter.
  3. Häll av och skölj kalla i ett durkslag.
  4. Skala morot. Dela och skölj purjolök. Skär grönsakerna i ca 0,5 dm långa stavar likt stora tändstickor.
  5. Rensa svamp och skiva den.
  6. Skala och pressa vitlök i en wok eller stekpanna.
  7. Tillsätt 2 msk matolja samt chilin.
  8. Fräs vitlök och chili och slå sedan över i en stor skål.
  9. Fräs morot, purjolök samt svamp i matolja samt sesamolja i några minuter under omrörning. Lägg över i skålen och blanda med vitlöks- och chilioljan.
  10. Tillsätt ostronsåsen.
  11. Blanda i nudlarna samt sesamfrön och rör om.
  12. Vill du servera nudelsalladen varm så kan du mikra, woka eller steka nudlarna varma och blanda med grönsakerna.
  13. Smaka av med mer ostronsås samt ev. mer salt och chili efter tycke innan servering. Servera gärna med ostronsås och ev. sweet chilisås vid sidan.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer