Asiatisk nudelsallad

Asiatisk nudelsallad är gott som tillbehör till grillat, stekt eller friterad mat. Eller som egen vegetarisk rätt - lägg då gärna till tofu eller grillad halloumiost.
Gott och nyttigt. Nudelsalladen kan förberedas innan och värmas. Den kan serveras ljummen, kall eller varm.
Sallad med nudlar, morot, purjolök, champinjoner, vitlök, sesamolja, chili, ostronsås och sesamfrön.
Gillar du nötter så kan du strö över rostade cashewnötter vid servering.

4 portioner asiatisk nudelsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 nystan nudlar, ca 250 gram torkade nudlar, förslagsvis breda bandnudlar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes eller en spansk röd chilifrukt eller valfri chili
  • 3 msk vegetabilisk matolja
  • 2 msk sesamolja
  • 2 morötter
  • 0,5 purjolök
  • 5 champinjoner, ca 40 gram
  • 4 msk ostronsås
  • 2 tsk sesamfrön

Tillagning

  1. Koka upp 1 liter saltat vatten till nudlarna.
  2. Lägg i nudlarna och se till att vattnet täcker. Sätt på lock och ta av från värmen. Låt nudlarna stå i 4 minuter.
  3. Häll av och skölj kalla i ett durkslag.
  4. Skala morot. Dela och skölj purjolök. Skär grönsakerna i ca 0,5 dm långa stavar likt stora tändstickor.
  5. Rensa svamp och skiva den.
  6. Skala och pressa vitlök i en wok eller stekpanna.
  7. Tillsätt 2 msk matolja samt chilin.
  8. Fräs vitlök och chili och slå sedan över i en stor skål.
  9. Fräs morot, purjolök samt svamp i matolja samt sesamolja i några minuter under omrörning. Lägg över i skålen och blanda med vitlöks- och chilioljan.
  10. Tillsätt ostronsåsen.
  11. Blanda i nudlarna samt sesamfrön och rör om.
  12. Vill du servera nudelsalladen varm så kan du mikra, woka eller steka nudlarna varma och blanda med grönsakerna.
  13. Smaka av med mer ostronsås samt ev. mer salt och chili efter tycke innan servering. Servera gärna med ostronsås och ev. sweet chilisås vid sidan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer