Asiatisk nudelsallad
Asiatisk nudelsallad är gott som tillbehör till grillat, stekt eller friterad mat. Sallad med nudlar, morot, purjolök, champinjoner, vitlök, sesamolja, chili, ostronsås och sesamfrön.
Gott och nyttigt.
Tillagning
- Koka upp 1,5 liter vatten med 1/2 tsk salt till nudlarna.
- Lägg i nudlarna och koka enligt paket. Äggnudlar och risnudlar vanligtvis i 4 minuter. Glasnudlar kokas någon minut. Smaka och kolla så de är lagom kokta.
- Häll av nudlarna och skölj kalla i ett durkslag. Sätt åt sidan.
- Skala morot. Dela och skölj purjolök. Skär grönsakerna i ca 0,5 dm långa stavar likt stora tändstickor.
- Rensa svamp och skiva den.
- Skala och pressa vitlök i en wok eller stekpanna.
- Tillsätt 2 msk matolja samt chilin.
- Fräs vitlök och chili och slå sedan över i en stor skål.
- Fräs morot, purjolök samt svamp i matolja samt sesamolja i några minuter under omrörning. Lägg över i skålen och blanda med vitlöks- och chilioljan.
- Tillsätt ostronsåsen.
- Blanda i nudlarna samt sesamfrön och rör om.
- Vill du servera nudelsalladen varm så kan du mikra, woka eller steka nudlarna varma och blanda med grönsakerna.
- Smaka av med mer ostronsås samt ev. mer salt och chili efter tycke innan servering. Servera gärna med ostronsås och ev. sweet chilisås vid sidan.
Serveringsförslag
Nudelsalladen kan förberedas innan och värmas. Den kan serveras ljummen, kall eller varm. Även på egen hand som vegetarisk rätt - lägg då gärna till tofu eller grillad halloumiost.
Varianter
- Du kan laga nudelsalladen med risnudlar, glasnudlar eller äggnudlar.
- Gillar du nötter så kan du strö över rostade cashewnötter vid servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 245 kcal